Atletul care a baut prea multa Coca-Cola. Efectele dramatice ale unui experiment de acum 100 de ani
Un sportiv american a fost victima unui experiment scapat de sub control, realizat in anul 1913, cand a fost subiectul unor teste privind efectele consumarii unor mari cantitati de Coca-Cola.
Experimentele vizau efectul pe care il are cafeina asupra unui atlet, comparativ cu o persoana care nu este sportiv de performanta.
Sursa cafeinei era Coca-Cola, care pe atunci era considerata bautura “tonica”, la limita intre aliment si medicament.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Atletul supus testelor, cunoscut sub numele “Subiectul B”, a consumat zilnic 230 mg de cafeina, echivalentul a 3 cesti de cafea.
Consumul de cafeina, sigur in timpul sarcinii?
Dupa ce a luat una din dozele prescrise, pe data de 3 iunie 1913, unul din muschii sai oculari a paralizat.
De asemena, in perioada in care a consumat multa cafeina, i-a scazut puterea de concentrare si coordonare, astfel incat nu a mai putut sa duca la bun sfarsit un exercitiu pe care il reusea la inceput fara mare efort.
La randul sau, “Subiectul A”, care nu era sportiv, s-a plans de efectele negative ale consumului, astfel incat cercetatorii au oprit experimentul.
Rezultatele au fost publicate in revista de specialitate American Journal of Physiology, in anul 1917, iar titlul articolului era “Comparatia efectelor micului-dejun, a lipsei micului-dejun si a cafeinei asupra rezultatelor unui altlet si ale unei persoane care nu este atlet”. Testele au fost conduse de fiziologul Ida Henrietta Hyde.
Afla cum afecteaza consumul de cofeina fertilitatea