Povestea singurei romance care ar putea ajunge pe Marte. Interviu Stirile ProTV

07-01-2014 19:25


" Ar fi cel mai frumos mod, prin care mi-as putea incheia viata, as ramane in istorie". Declaratia uimitoare a fost facuta de singura romanca aleasa sa participe la misiunea istorica "Mars One", de colonizare a planetei Marte.

Manuela a trecut in etapa a doua de selectie si este dispusa sa isi lase familia ca sa plece in calatoria cu bilet doar dus. Temerara a fost aleasa dintre 200.000 de doritori inscrisi. Chiar daca stie ca nu mai exista cale de intoarcere, acest lucru nu o inspaimanta.

Manuela Kapiliotou are 43 de ani si locuieste de 20 de ani in Cipru. Lucreaza in industria farmaceutica si studiaza chimie analitica la o universitate din Anglia. Din copilarie viseaza sa exploreze o alta planeta iar acum pare dispusa sa-si ia ramas bun de la cei doi fii ai sai, de 16 si 19 ani, pentru a-si indeplini visul:

Manuela Kapiliotou

"Eu nu le-as spune nu daca ei ar avea un vis si ar vrea sa-l urmeze .Vreau sa fac ceva care sa ramana, sa dureze, sa intre in istorie. Printre primii oameni care au calcat pe Marte... gandeste-te, sa mergi pe alta planeta, sa calatoresti, sa ramai, sa traiesti pana la sfarsitul vietii.

Dupa 43 de ani, mi-am trait viata pe Pamant."

Daca va trece si de urmatoarea etapa, Manuela va participa la antrenamente timp de 7 ani si totul va fi filmat pentru un reality - show. Din televizare, organizatorii spera sa stranga 6 miliarde de dolari pentru proiectul pus la cale de un om de afaceri olandez.

Proiectul Mars One prevede ca in 2018 sa fie trimis intii un robot, pentru a stabili unde va fi amplasata colonia. Apoi, primul echipaj uman va fi format din doi barbati si doua femei. Cei 4 ar urma sa plece in 2022, iar calatoria va dura un an. Un alt echipaj ar fi trimis peste alti 2 ani. Astfel ca intr-un final din 1058 doar 8 sunt cu adevarat finalisti.

Specialistii romani in stiinte spatiale catalogheaza, insa, ideea ca fiind nerealista.

Baza Mars One

Marius Piso - presedintele Agentiei Spatiale Romane:

"Motivul principal pentru care este amanat zborul cu echipaj uman spre Marte este lipsa apei. Pana sa ajungi pe Marte, e nevoie sa transporti o cantitate foarte mare de apa si asta e dificil."

In plus, acolo, pe temerari i-ar astepta cele mai puternice furtuni de nisip din sistemul solar, temperaturi de la -140 la 20 grade Celsius si radiatii extrem de puternice.

"Prima data tot timpul e greu, dar daca o sa ajungem pe Marte, o sa ziceti 'Uau! Chiar au ajuns!'", a declarat Manuela.

Romanca este increzatoare si are sprijinul familiei.

Olandezul care a pus la cale tot proiectul a atras specialisti din toata lumea si este sustinut si de Gerard't Hooft, laureatul premiului nobel pentru fizica in 1999.

Bas Lansdorp, CEO-ul Mars One

"Mars One ii va inspira pe copiii nostri si pe toate generatiile care vin si tu ai oportunitatea sa fii parte din aceasta misiune istorica", a declarat Bas Lansdorp, CEO-ul Mars One.

Campania se doreste a fi una de colonizare, asa ca si daca ar ajunge pe Marte, astronautii voluntari nu s-ar mai intoarce niciodata.

Tags: marte, mars one,

VIDEO PROTVPLUS.RO