Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne i-a redus suspendarea Mariei Sarapova, prinsa dopata cu Meldonium

04-10-2016 16:23

Maria Sarapova

 Maria Sarapova, suspendata doi ani pentru dopaj pentru utilizarea de meldonium, si-a vazut suspendarea redusa la 15 luni, marti, printr-o decizie a Tribunalului de arbitraj al sportului (TAS) de la Lausanne, a anuntat instanta.

Rusoaica, in varsta de 29 ani, privata de ultimele Jocurile Olimpice de la Rio, fusese suspendata doi ani de catre Federatia internationala de tenis (ITF) pe 8 iunie, pentru utilizarea de meldonium, un medicament inscris din luna ianuarie pe lista substantelor interzise.

Data debutului suspendarii Mariei Sarapova a fost fixata pe 26 ianuarie 2016, ziua in care fosta jucatorare numarul 1 mondial a fost controlata pozitiv la Openul Australiei. Rusoaica va putea deci sa reia competitia pe 26 aprilie 2017, chiar inaintea turneului de la Roland Garros, al doilea de Mare slem al anului, pe care l-a castigat de doua ori.

Tribunalul suprem al sportului, care a judecat apelul depus de Sarapova, a recunoscut ca rusoaica a ''incalcat codul antidoping'', insa ''fara o greseala semnificativa''. Si tocmai de aceea, TAS a considerat aceasta suspendare de 15 luni ''mai potrivita''.

Verdictul era asteptat pe 18 iulie, insa TAS a amanat intr-o prima faza decizia pentru 19 septembrie, pentru a lasa timp partilor sa ''aduca elemente care sa raspunda diferitelor intrebari''.

Sarapova, medaliata cu argint la JO de la Londra din 2012, nu a putut participa la Jocurile Olimpice de la Rio din luna august, dupa controlul pozitiv la meldonium.

In principal utilizat in prevenirea infarctului, meldoniumul este clasat printre hormonii si modulatorii metabolici (grupa S4) de la 1 ianuarie 2016.

Sarapova a anuntat ea insasi controlul sau pozitiv pe 7 martie la Los Angeles si a recunoscut ca a continuat sa utilizeze meldonium si in 2016. Ea a admis ca nu a avut cunostinta de lista noilor produse interzise.

Rusoaica, laureata a cinci turnee de Mare slem, a explicat ca lua acest medicament de 10 ani in urma unei prescriptii medicale, pentru a-si trata ''un deficit de magneziu, o aritmie cardiaca si cazuri de diabet din familie''.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO