Traumele unui campion care s-a dopat: "Lucrurile au luat-o razna cand urina mea a devenit neagra"

Tyler Hamilton

Pungi de sange strecurate in camere de hotel inaintea curselor din Turul Frantei, experimente cu insulina si testosteron, dar si un medicament special, eritropoietina sau EPO pe scurt.

Toate acestea au aparut intr-o marturie la tribunal a unui fost ciclist.

Tyler Hamilton este singurul sportiv american din istorie care a castigat Cele 5 monumente ale ciclismului, cele mai importante curse de pe planeta. Avand Turul Frantei, Turul Spaniei, Turul Italiei, La Doyenne, Turul Romandie, Critérium du Dauphiné si Turul national din Australia si Noua Zeelanda, sportivul a fost implicat intr-un scandal monstru de dopaj, in urma caruia cariera sa s-a naruit.

Intr-o marturie depusa ieri la tribunal, acesta a povestit modul in care i se introduceau substante interzise in sange sau i se faceau transfuzii, departe de ochii presei, ai colegilor si apropiatilor. Marturia sa a fost prezentata pe larg astazi in ziarul britanic The Guardian.

"Transfuzii de sange, experimente cu insulina si urina neagra - acestea au fost cateva dintre partile necunoscute din cariera unui ciclist de elita, Tyler Hamilton, cel care alaturi de alti colegi au tras semnalul de alarma in cazul de dopaj al lui Lance Armstrong. Intr-o videoconferinta de la ambasada Spaniei din Washington DC cu un tribunal spaniol, unde medicul Eufemiano Fuentes, cel care l-a ajutat sa se dopeze, si alte patru persoane sunt judecati dupa ce asupra lor s-au descoperit mai multe pungi de sange suspecte, acesta a declarat ca l-a platit de doctor cu 25.000 de euro pe an pentru a-i face transfuzii de sange pentru a-l ajuta sa-si imbunatateasca performantele sportive."

Citește și
Lance Armstrong
Lance Armstrong, in lacrimi: "Mi-e rusine de ce am facut. Este urat". VIDEO
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

"Partea socanta este ca Fuentes, care neaga orice acuzatie adusa, le-ar fi facut lui Hamilton si colegului acestuia Santi Perez transfuzii cu un sange care nu le apartineau. Desi in 2006 aceasta procedura nu era ilegala in Spania, medicul poate fi acuzat in acest moment pentru practici care au pus in pericol sanatatea publica.", scrie Guardian.

Tyler Hamilton
Conform marturiilor, ciclistul Hamilton si medicul Fuentes s-au cunoscut prin intermediul unui fost castigator al Turului Frantei, danezul Bjarne Riis, care a devenit managerul echipei CSC. Acesta din urma a negat afirmatiile, spunand ca niciodata nu le-a facut cunostinta.

La prima intalnire dintre medicul Fuentes si ciclist, uneva pe autostrada ce leaga Barcelona de Valencia, medicul i-a prezentat o oferta prin care ii promitea in contul unei sume de bani sa-i administreze eritropoietina (EPO), hormoni de crestere si insulina.

"Mi-a dat un calendar in care se afla prgramul de curse si programul de medicamentatie. Mi-a oferit EPO, testosteron, hormoni de crestere si insulina, astea erau. Insulina am luat o singura data, dar nu mi-a placut cum m-am simtit. Transpiram, inima imi batea puternic si totul intr-un sens foarte ciudat. Si dupa transfuzii de sange te simti ciudat, as putea spune ca niciodata nu este la fel ca ultima data. Dar corpul reactioneaza fata de infuziile de sange." - Tyler Hamilton.

Cu timplu, "taxa" pe care medicul o percepea pe an era de 50.000 de euro pentru a putea tine sangele intr-un frigider special, denumit "Siberia". Dar totul a luat-o razna in 2004, la Turul Frantei, cand Hamilton si Fuentes, care comunicau prin intermediul unui telefon special, au trecut prin momente tensionate din cauza prezentei uriase a jurnalistilor in hotelul unde ciclistul era cazat. Hamiltona a spus ca ar fi fost "o catastrofa" daca reporterii aflau de prezenta doctorului acolo: "Cea mai mare frica a mea a fost ca asa ceva, un proces, s-ar putea intampla."

Hamilton l-a ajutat in cele din urma pe Fuentes sa introduca o punga de sange in hotel, iar medicul a asistat la transfuzie. Dar ceva s-a intamplat in acel moment, din cauza sangelui din punga. "Mi-am dat seama de asta dupa 30-40 de minute cand m-am dus la baie. Am vazut atunci ca urina mea e neagra.", a marturisit acesta sustinand ca a fost cea mai mare spaima din cariera sa.

Acesta nu era singurul ciclist care folosea tehnica lui Fuentes. "Cu totii mergeam la acelasi medic si presupun ca toata lumea facea acelasi lucru. Iar noi, cu totii, am terminat in primii 10."

Anul trecut, Hamilton a primit vestea ca medalia de aur castigata la Atena, in 2004, ii va fi luata de Comitetul Olimpic. Ajuns la 41 de ani, acesta a recunoscut ca s-a dopat intr-o carte denumita "The Secret Race" (Trad: Cursa secreta"). Inainte de a inchide videoconferinta cu tribunalul din Spania, acesta a declarat: "Regret doar ca am incalcat regulile."

Hamilton a fost gasit dopat intai in 2004, la Jocurile Olimpice de la Atena, dar a fost lasat sa-si pastreze medalia. La sfarsitul aceluias an, acesta a fost acuzat din nou de dopaj in Turul Spaniei si a fost suspendat in cele din urma pentru 2 ani. A revenit in 2007, pentru a fi suspendat de data aceasta de catre propria sa echipa, fiind implicat in scandalul "Operatiunea Puerto Rico", pentru care a dat ultimele declaratii din urma cu o zi.

In aprilie 2009 a picat pentru a 3-a oara testul anti-doping si a decis sa se retraga din activitate. La laboratoare, medicii i-au descoperit urme de antidepresive in sange, substante declarate interzise de catre Federatie.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Marturia lui Pistorius in fata judecatorilor:
Marturia lui Pistorius in fata judecatorilor: "Am vrut sa o ajut, dar a murit in bratele mele"

Parchetul l-a acuzat pe campionul paralimpic Oscar Pistorius ca a ucis-o cu premeditare pe prietena sa, fotomodelul Reeva Steenkamp, in timp ce avocatul apararii a sustinut, marti, in fata judecatorului, ca sportivul a impuscat-o pe femeie din greseala.

Lance Armstrong, in lacrimi:
Lance Armstrong, in lacrimi: "Mi-e rusine de ce am facut. Este urat". VIDEO

In a doua parte a interviului acordat de Lance Armstrong lui Oprah Winfrey, care s-a difuzat vineri noapte, fostul ciclist a vorbit despre familie, castiguri, sponsori si ce urmeaza sa faca mai departe, informeaza ABC News.

Lance Armstrong a recunoscut:
Lance Armstrong a recunoscut: "Da, m-am dopat. Era imposibil sa castigi fara sa o faci". VIDEO

Lance Armstrong a recunoscut pentru prima oara in public, intr-un interviu acordat realizatoarei TV Oprah Winfrey, ca a luat produse dopante in timpul carierei sale cicliste, dupa mai mult de zece ani in care a negat acest lucru.

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.