FOTE, cel mai mare eveniment sportiv din Romania in ultimii 30 de ani, a inceput la Brasov


Ultimul update: Miercuri 20 Februarie 2013 01:34
Data publicarii: Duminica 17 Februarie 2013 19:19
Categorie: Stiri Sport

Cel mai mare eveniment sportiv gazduit de Romania in ultimii 30 de ani a inceput duminica seara la Brasov cu o impresionanta ceremonie de deschidere pe arena Liceului Sportiv.

Este vorba despre ''Festivalul Olimpic al Tineretului European'' la care participa 1000 de sportivi din 45 de tari.

Ei se vor intrece in 8 discipline sportive in Brasov, Poiana Brasov, Rasnov, Predeal si Cheile Gradistei.

La concursurile de schi, sarituri, biatlon, snowboard, patinaj si hochei sunt asteptati mii de spectatori, mai ales ca intrarea este libera.

Festivitatile au inceput cu intonarea imnului Romaniei, apoi 45 de delegatii din toate colturile continentului au defilat in ordine alfabetica, purtand cu mandrie cu drapelele nationale.

Grecia, tara unde s-au nascut Jocurile Olimpice, a deschis parada, dar rusii au impresionat cu numarul mare de sportivi cu care au venit - 104.

Romania, in calitate de gazda, a fost ultima care a intrat pe stadion, steagul tarii noastre fiind purtat de schiorul Pripici Florin Daniel, multiplu medaliat la Campionatele Europene la U18.

Cel mai important moment al serii insa a fost aprinderea flacarii olimpice, de catre campionul olimpic la sabie Mihai Covaliu.

Cei peste 3 mii de spectatori au aplaudat apoi indelung spectacolul unde au cantat Inna si Sensor, iar cerul a fost brazdat de un joc de lasere si lumini.

"In numele Romaniei, tara organizatoare, imi revine deosebita placere sa declar deschisa a 11-a editie a FOTE", a spus Victor Ponta la deschidere.

Imediat dupa discursuri a fost arborat drapelul cu cinci cercuri, timp in care s-a intonat, pentru prima data in istoria Romaniei si a Brasovului, imnul olimpic. Apoi, a fost adusa flacara olimpica de patru sportivi - Sasu Iulia Maria, Dudu Nicolae, Vlad Ionescu si Patea Sorin Iulian. Cel care a aprins-o a fost campionul olimpic la sabie Mihai Covaliu.

Nume sonore au participat la ceremonie, printre care fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, fostul tenismen si om de afaceri - Ion Tiriac, dar si preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional si, totodata, fondatorul Festivalului Olimpic al Tineretului European, Jacques Rogge.

"In urmatoarele zile veti trai intr-o atmosfera olimpica exact ca si campionii pe care ii vedeti la televizor, cei care va fac sa visati si cei catre care tindeti in fiecare zi." - Jacques Rogge, presedintele Comitetului Olimpic Internationa.

"Inseamna in primul rand un semnal afara ca existam, ca exista sportul olimpic si ca am putut si noi organiza ceva legat de olimpism.", a declarat Ion Tiriac.

Festivitatea s-a incheiat cu spectacolul schiorilor si concertul vedetei romanesti Inna.

VIDEO PROTVPLUS.RO