"Teren indecent, camp de cartofi, execrabil". Scandalul National Arena, meci de imagine pierdut

×
Codul embed a fost copiat

Pacat de National Arena. Cel mai asteptat eveniment al anului, la care Romania avea ultima sansa sa prinda macar barajul pentru europene, s-a transformat intr-o cursa ridicola printre musuroaie de furnici.

Dupa 15 minute de joc, gazonul arata ca dupa bombardament, iar fotbalistii francezi de milioane de euro nu au riscat sa isi rupa picioarele pentru un gol.

Drept urmare, meciul s-a incheiat zero la zero. In replica, presa de la Paris ne pune la zid, iar jurnalistii compara terenul din Bucuresti cu un camp de cartofi. Ca sa fim de poveste pana la capat, in fata a peste 50.000 de romani, Marcel Pavel a modificat imnul de stat si a omis versurile despre Traian.

Pe stadion, cei 55.000 de suporteri, care au dat bani multi sa isi sustina echipa nationala, s-au purtat ca de revelion.

Cei 22 de jucatori au intrat pe teren si toata lumea s-a asteptat la un meci de talia celor de la mondiale. Visele au fost, insa, spulberate dupa 15 minute cand au inceput sa sara primele bucati din gazon.

Citește și
National Arena - Stadionul National Lia Manoliu - 1
National Arena arata "fantastic". Iata stadionul prin care Romania intra in randul lumii. FOTO
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

"Cuvintele sunt de prisos, ati vazut tot", a spus Razvan Rat, capitanului Romaniei.

"Stiam cum este: dezastru", a replicat si Ciprian Tatarusanu, portarul Romaniei

Francezii au renuntat la fotbalul total pe care il joaca sub culorile tarii sau la echipe ca Barcelona, Bayern Munchen ori Real Madrid si au alergat ca pe maidan. Pe un asemenea gazon, artificiile tehnice devin imposibile, iar sportivii dribleaza gropile si musuroaiele de pamant.

"Gazonul s-a stricat foarte rapid si a afectat spectacolul fotbalistic. A fost si motivul pentru care a fost un meci inchis, fara multe ocazii de gol", a spus si Hugo Lloris, capitanul echipei Frantei.

La pauza, organizatorii au trimis in arena o armata de oameni ca sa astupe gaurile. Deja jurnalistii francezi prezenti la meci nu au ezitat sa trimita in tara primele reactii.

France Soir titreaza: un teren care arata ca un camp de cartofi dupa un sfert de ora de joc.

Stirile au curs in continuare: "Sub crampoanele jucatorilor, gazonul s-a rupt, aratand mai degraba ca o gradina presarat cu musuroaie de cartite". Apoi continuarea: "Un teren indecent. Data viitoare vom juca pe Luna!"

Concluzia o trag cei de la ''Le parisien": "Am putea spune ca romanii au vopsit pamantul in verde ca sa dea iluzia unui gazon. Pe un National Arena nou-nout, magnific altfel, terenul a fost de-a dreptul scandalos. Execrabil!".

Toate acestea s-au intamplat sub ochii celui mai important om din fotbalul mondial. Presedintele FIFA: Sepp Blatter, oaspete de onoare la meciul cel mare.

"Va trebui reparat gazonul, ar trebui lasata iarba sa creasca pentru ca este nou", a replicat Sepp Blatter, presedintele FIFA

La iesirea din stadion, lumea parea jenata de situatie.

"Bine ca a fost ternul asa cum a fost, ca altfel ne omorau francezii", a comentat Ilie Nastase.

"Gazonul a fost oribil. Cred ca asta a fost factorul determinant pentru un meci atat de prost", a fost de parere Giga Popescu.

Primarul Capitalei este singurul oarecum optimist: ''Acceptabil fata de ce ma asteptam sa fie"

Noaptea a fost insa un seftnic bun pentru Sorin Oprescu, iar miercuri si primaria si federatia au demarat anchete.

''Cand am zis acceptabil, eu m-am referit la ce am vazut la antrenament si m-au asigurat ca nu o sa fie chiar asa groaznic", a continuat Oprescu.

Recunoaste, insa, ca nici nu stie cu cine a semnat pentru gazon.

''E in subantrepriza constructorului, prejudiciul e si mental si de imagine", a mai spus primarul Capitalei.

Vina este aruncata astfel dintr-o parte in alta. Firma care a montat gazonul se numeste Gama Verde si a semnat un contract nu cu primaria, ci cu Max Bogle, unul dintre cei 2 constructori ai stadionului.

Citat de agentia de presa Mediafax, unul dintre reprezentantii firmei Gama Verde sustine ca explicatiile pentru starea dezastroasa a gazonului sunt de "natura agronomica" si tin de "factorul vegetativ" din interiorul arenei. Potrivit acestuia "nu exista alte probleme legate de calitate, de tehnologie sau de tratament". De vina ar fi fost " conditiile arhitecturale, ambient, microclimat".

Stupefiant este ca respectiva firma care ii apartine lui Adrian Oprisan, fratele presedintelui Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, a plantat gazonul si pentru meciul Romania - Danemarca din 2003, cand sportivii au jucat ca pe plaja.

De aceasta data, ar fi cerut doar 80.000 de euro pentru iarba in conditiile in care o astfel de lucrare costa costa cateva sute de mii de euro.

Urmatorul meci pe National Arena va avea loc saptamana viitoare, joi, cand Steaua intalneste in Europa League pe Schalke. Gigi Becali anunta ca va schimba gazonul pe banii lui. Cei din primarie anunta ca deocamdata doar analizeaza propunerea lui Becali.

Pe site-urile de socializare, suporterii fac haz de necaz si apar primele bancuri. Unii cred ca Arena Nationala este mai degraba un teren de golf deoarece are mai mult de 18 gauri. Altii dau vina pe Banel, care a alergat atat de mult incat a arat terenul.

Lasand gluma la o parte, mai bine le multumim argentinienilor ca au renuntat la amicalul de pe 10 august. Atunci gazonul ar fi disparut inca din primul minut.

Sarbatoarea inaugurarii celui mai modern si mai frumos stadion din Romania nu a fost umbrita doar de acest gazon de proasta calitate. Din pacate, dupa egalul chinuit de marti seara, echipa lui Victor Piturca a spus practic adio europenelor de la anul.

Poate ca odata cu instalarea noii suprafete de joc de pe National Arena, vom asista si la reconstructia unei echipe care a ratat in ultimii ani mai toate campaniile de calificare.

Si daca tot vorbim despre minusurile evenimentului de marti seara, intonarea imnului de stat care trebuia sa fie deopotriva un moment inaltator, dar si sa mobilizeze jucatorii si suporterii, s-a transformat intr-un alt circ.

Cu un aer grav, Marcel Pavel a uitat sa intoneze versurile despre imparatul Traian, iar cei care au sesizat asta s-au simtit jigniti. La un alt eveniment sportiv de anvergura, Gala Bute, in luna iulie, Andra, de pilda, a cantat imnul cuvant cu cuvant.

Miercuri s-a aflat ca Marcel Pavel, de comun acord cu Federatia Romana de Fotbal, a repetat ultimele doua versuri din prima strofa a imnului national si in cea de-a doua in loc sa respecte scriitura lui Andrei Muresanu.

Interpretul explica de ce a facut asta.

"N-am facut-o cu referire politica sau asa ceva. Am preferat sa cant primul refren de doua ori pentru ca mi se pare mai mobilizator pentru echipa nationala. Platesc amenda, nu-i nicio problema", a spus cantaretul

Pentru greseala facuta in fata a peste 50.000 de oameni, prefectul Capitalei le-a trimis lui Marcel Pavel si celor de la FRF nota de plata. In total: 100 de milioane de lei vechi.

Lezata si ea de modificarea imnului national, Elena Basescu, fata presedintelui si europarlamentar la Bruxelles, a comentat pe Twitter:

"Trist ca exista persoane care nu stiu diferenta dintre Imparatul Traian si Presedintele Traian Basescu. Ce nota a luat Marcel Pavel la Bac?"

Si mai colorata a fost reactia presedintelui Ligii Profesioniste de fotbal, Mitica Dragomir:

"Sa fie condamnati la ani grei de inchisoare si Marcel Pavel si sefii FRF si spectatorii care au cantat cu el".

Marcel Pavel sustine ca nu a incasat nici un onorariu de la Federatia Romana de Fotbal, asa ca va plati din buzunar amenda de 5000 de lei noi.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
VIDEO. Marcel Pavel s-a facut de ras. A uitat versurile imnului national
VIDEO. Marcel Pavel s-a facut de ras. A uitat versurile imnului national

Marcel Pavel este cel care a intonat imnul national inainte de inceperea partidei Romania-Franta care s-a desfasurat ieri, pe National Arena, in Bucuresti.

National Arena arata
National Arena arata "fantastic". Iata stadionul prin care Romania intra in randul lumii. FOTO

Emil Boc a vizitat, vineri, noul stadion din Capitala, care va purta numele de Arena Nationala, si a declarat ca acesta "arata fantastic", el precizand ca prin constructia lui Romania intra in sfarsit in randul lumii.

FOTO Cu ochii la National Arena, bulgarii au descoperit un nou stadion care ii face sa para
FOTO Cu ochii la National Arena, bulgarii au descoperit un nou stadion care ii face sa para "mici"

Bulgarii plang de necaz dupa ce macedonenii au reusit sa transforme un stadion din epoca trecuta intr-o arenă de cinci stele. Cei de la sportal.bg amintesc de National Arena pe care Bucurestiul va gazdui finala Europa League.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB
CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB

Estimarea de creștere economică a României a fost recalculată la Comisia Europeană, cu mult sub valoarea stabilită inițial. Pentru 2024, estimarea de creștere economică a României a fost revizuită de la 3,3 la 1,4%.