Super Liga a fost suspendată. Cele șapte cluburi care s-au retras

Dată publicare: 21-04-2021 09:40
Dată actualizare: 21-04-2021 10:05


Adio Super Ligă! Proiectul a fost suspendat, miercuri, după ce șapte cluburi s-au retras.

Manchester City şi Chelsea au anunţat primele că se retrag din proiectul revoluţionarilor din Champions League. Cele două au fost urmate şi de celelalte echipe din Anglia: Liverpool, Manchester United, Arsenal şi Tottenham.

Preşedintele lui United a demisionat după revolta faţă de Super Ligă.

După englezi, şi Inter a anunţat că renunţă la decizia de a face parte din competiţia bogaţilor.

Fondatorii Super Ligii au transmis oficial că suspendă competiţia şi vor regândi proiectul, la 48 de ore după ce au anunțat proiectul.

"Super Liga Europeană este convinsă că actualul status quo al fotbalului european trebuie să se schimbe. Propunem o nouă competiţie europeană, deoarece sistemul existent nu funcţionează. Propunerea noastră vizează să permită sportului să evolueze, generând în acelaşi timp resurse şi stabilitate pentru întreaga piramidă fotbalistică, inclusiv să ajute la depăşirea dificultăţilor financiare cu care se confruntă întreaga comunitate fotbalistică ca urmare a pandemiei. Ar oferi, de asemenea, plăţi de solidaritate sporite material tuturor celor implicaţi în fotbal. În ciuda plecării anunţate a cluburilor engleze, forţate să ia astfel de decizii din cauza presiunii asupra lor, suntem convinşi că propunerea noastră este pe deplin aliniată cu legislaţia şi reglementările europene, aşa cum s-a demonstrat, astăzi, printr-o decizie judecătorească de a proteja Super Liga de a acţiunile unor terţe părţi. Având în vedere circumstanţele actuale, vom reconsidera cele mai potrivite etape pentru a remodela proiectul, având întotdeauna în vedere obiectivele noastre de a oferi fanilor cea mai bună experienţă posibilă, sporind în acelaşi timp plăţile de solidaritate pentru întreaga comunitate a fotbalului", se arată în comunicatul citat de News.ro.

Ce scrie presa internațională după prăbușirea Super Ligii: „Super Ridicol”

 

Marca titrat, miercuri, "Super Ridicol", după o zi intensă în care Super Liga a eşuat, la doar 48 de ore de la naştere, în urma retragerii în bloc a celor şase cluburi engleze participante la noul proiect, informează lefigaro.fr.

"Guvernele, organizaţiile, cluburile, antrenorii, jucătorii, suporterii, presa... Speriaţi de proiect, se lametează împotriva Super Ligii", a notat Marca.

"Guvernele europene se ridică împotriva clubului bogate”, a scris El Mundo.

"Super Liga se ciocneşte cu federaţiile şi guvernele”, a subliniat El Pais.

"Superevadarea. Evadarea din Super League: britanicii pleacă, proiectul se destramă", a titrat Tuttosport.

Strigătul suporterilor - sute de fani ai clubului englez şi-au arătat dezarobarea faţă de Super Liga în faţa stadionului echipei Chelsea, Stamford Bridge din Londra - a fost câştigător. "Victorie pentru fani, cele şase cluburi engleze s-au retras din Super Liga Europeană, lăsând turneul în zdrenţe", notează cotidianul britanic Daily Mirror, în ediţia sa electronică.

Plecări "marcă britanică" (n.r. - cum ar fi Brexit), a ironizat cotidianul francez L'Equipe, la sfârşitul unei zile nebuneşti în care cele şase cluburi engleze fondatoare ale acestei competiţii private, rivale Ligii Campionilor, au părăsit-o, făcându-o să se "prăbuşească" ca un "castel de cărţi".

"Răzvrătiţii au apreciat greşit amploarea furtunii pe care au declanşat-o”, analizează ziarul, care notează că "rezistenţa cea mai puternică a venit din Anglia”. În situaţia în care, "cu manierele expansioniste din Premier League, Anglia, leagănul jocului, a făcut posibil proiectul Super League", tot ea este cea care "l-a împodobit cu ataşamentul său faţă de ideea că un club este în primul rând o comunitate născută din clasa muncitoare de la sfârşitul secolului al XIX-lea" şi "a fost cel mai bun participant la dărâmarea proiectului de

Dar "semnificaţia acestor două zile nebune şi înfiorătoare ar consta probabil acum în a nu se opri aici, ci de a profita de schimbarea raportului de forţe şi a face alte cereri care pot readuce jocul şi suporterii în centrul organizării fotbalui", subliniază L'Equipe, care pune pe prima pagină fotografia amatorilor de la mica echipă din Rumilly Vallieres, calificată în semifinalele Cupei Franţei: "Acesta este fotbalul!".

După Manchester City, şi Liverpool, Manchester United, Arsenal, Tottenham şi Chelsea s-au retras din proiectul Super Ligii europene, care cuprindea 12 mari grupări de pe continent.

Proiectul Super Ligii europene a fost anunţat oficial, duminică seară, printr-un comunicat oficial al cluburilor fondatoare.

Cele 12 cluburi fondatoare sunt AC Milan, Arsenal Londra, Atletico Madrid, Chelsea, FC Barcelona, Interazionale Milano, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid şi Tottenham.

 

Tags: super liga,


VIDEO PROTVPLUS.RO