825.000 de euro, locul 3 mondial si respectul presei din toata lumea. Cu ce s-a ales Simona Halep, dupa Roland Garros

Simona Halep, finala de la Roland Garros

Un an fulminant, o finala de vis, o evolutie de mare campioana. Asa s-ar putea descrie in putine cuvinte performanta de la Roland Garros a Simonei Halep. Eroina milioanelor de romani este asteptata in doua saptamani pe iarba de la Wimbledon.

Simona Halep, care de luni este oficial numarul 3 mondial, a luptat, sambata, pe terenul Philippe Chatrier din Paris, pana in ultimul moment. Dupa un prim set pierdut in fata rusoaicei Maria Sharapova, Halep a revenit in setul doi si a dus meciul in decisiv. De 13 ani nu au mai vazut francezii o finala in trei seturi si niciodata una atat de spectaculoasa si echilibrata, au spus multi comentatori.

Experienta si forta psihica a jucatoarei din Rusia si-au spus in cele din urma cuvantul. Dupa trei ore si doua minute – a doua cea mai lunga finala feminina din istoria competiei de Grand Slam, dupa cea jucata de Steffi Graf si Arantxa Sanchez Vicario in 1996, care a durat trei ore si patru minute - Simona a capitulat in fata rusoaicei.

Sharapova este castigatoarea de drept a Roland Garros-ului, insa in sufletele a milioane de romani campioana ramane Halep. "Romania te iubeste", i-au transmis fanii din tara.

Nici presa internationala nu a ramas indiferenta in fata performantei romancei. "S-a luptat ca un gladiator", "Halep arata ca acasa pe marile scene", "Este o jucatoare imensa", au fost numai cateva dintre comentariile jurnalistilor straini.

Citește și
Simona Halep - 1
Finala Simonei Halep vazuta de presa internationala. Sport.es: "A aratat lumii intregi ca este o jucatoare imensa"

"Poate ca unii lideri politici britanici stramba din nas cand aud de ei, insa trebuie sa recunoasteti ca acesti romani sunt mai degraba speciali", admit pana si jurnalistii britanici.

Sport.ro: "Ai pierdut finala, ai castigat o lume! Multumim, Simona!"

Simona ramane modesta si descrie primele momente de dupa finala: "Am plans pentru ca mi-a parut foarte rau ca n-am castigat aceasta finala. Dar poate ca este mai bine asa. Poate ca era prea devreme sa castig din prima un Grand Slam", a spus sportiva in varsta de 22 de ani la Dolce Sport, citat de colegii de la sport.ro.

"Momentul ei va veni", o incurajeaza chiar organizatorii Roland Garros, pe site-ul official al turneului.

Scor final Halep – Sharapova: 4-6, 7-6, 4-6

Dupa infrangerea de la Roland Garros, Simona Halep a incasat un cec de 825.000 de euro si a primit 1.300 de puncte WTA. Cu alte cuvinte, a devansat-o pe poloneza Agnieszka Radwanska si a urcat pe locul 3 mondial.

Pe de alta parte, Maria Sharapova s-a ales cu 2.000 de puncte WTA si 1.650.000 de euro si este de luni numarul 5 in topul feminin.

Hagi si Tiriac, impresionati de talentul Simonei Halep

"Anul viitor o sa avem un steag romanesc sus pe Central", a spus Ion Tiriac - "un barbat 75 de ani siret si in plina forma, care inca zboara oriunde in lume cu avionul sau personal, 737", cum l-au descris britanicii de la The Times - la finalul celor trei ore. Tiriac a imbracat rosu pe stadionul din Paris, la fel ca echipa Simonei Halep.

Hagi a vazut pardida in Romania, la Cluj, si crede in talentul romancei: "Bravo ei, e serioasa, e ambitioasa, e talentata si cand muncesti bine, mai devreme sau mai tarziu apar rezultatele. Simona arata echilibru, modestie si ambitie, si talent, mult talent".

Fostul international roman pariaza de acum ca Halep va juca finala la Wimbledon. Si ca o va castiga!

"Simona, ai avut doua saptamani incredibile. Felicitari, este un pas foarte mare. Felicitari tie si echipei tale", a spus si adversara ei, Maria Sharapova, care a tinut sa precizeze ca finala de sambata a fost una dintre cele mai grele din cariera ei, in ciuda celor cinci trofee de Mare Slem castigate pana in prezent.

Prosport.ro: Maria Sharapova, gesturi "controversate". Simona: "Nu vreau sa comentez"

Prosport.ro scrie despre gesturile facute de Maria Sharapova in timpul meciului cu Simona Halep, pe care le caracterizeaza ca fiind "controversate". Rusoiaca practica un "joc psihologic foarte elaborat", spun colegii nostri, care enumera depasirea timpului regulamentar intre servicii, statul cu spatele la adversar, dar si pauza de sase minute dintre setul doi si cel decisiv.

"Nu inteleg de ce romanca nu serveste atunci cand Sharapova sta cu spatele", a comentat jurnalistul britanic Barry Glendenning, in timp ce Brad Gilbert, fost antrenor al lui Andre Agassi si Andy Murray, l-a criticat pe arbitrul Kader Nouni pentru ca nu a sanctionat-o pe rusoaica pentru intarzierile la serviciu.

Insa acea pauza de sase minute dintre seturi, timp in care Sharapova si-a schimbat rochia, ar putea fi foarte bine momentul in care Simona a pierdut avantajul psihologic in fata rusoaicei, pe care il castigase in setul doi, sunt de parere comentatorii straini: "Sharapova e sireata atunci cand isi lasa mai putin experimentata adversara sa se topeasca in caldura".

"Acesta este stilul ei, nu vreau sa comentez pe marginea acestui subiect, asa face mereu. Au fost momente in care am fost putin nervoasa, dar n-a fost rau", au fost singurele cuvinte rostite de tenismena romanca pe marginea acestui subiect.

Visul frumos continua in doua saptamani, la Wimbledon

Roland Garros-ul s-a terminat cu infrangerea Simonei Halep, insa Wimbledon-ul bate la usa. Singurul turneu de Mare Slam pe iarba se va desfasura in perioada 23 iunie - 6 iulie, in Londra, iar cele doua s-ar putea intalni din nou.

Pentru Simona urmeaza o saptamana de pauza. Romanca de 22 de ani nu va participa la turneul de la Birmingham, primul pe iarba din acest sezon. Revine insa in 16 iunie, la s'Hertogenbosch, unde trebuie sa-si apere titlul de anul trecut. Apoi romanca este asteptata la Grand Slam-ul de la Londra.

Organizatorii britanici ai evenimentului au remarcat evolutia romancei de la Roland Garros: "Halep, care anul trecut pe vremea asta nu avea niciun titlu la simplu, a avut un debut impresionant in tuneele de Grand Slam, iar acum are avantajul numarului 3 in topul WTA".

"Este o jucatoare defensiva, agresiva. Se joaca cu oponenetele sale. Joaca aproape de linia de fund, pentru a limita timpul de reactie al adversarelor, purtandu-le inainte si inapoi pe teren. Miscarile ei sunt lipsite de efort", scria Leigh Walsh pentru wimbledon.com, inainte de meciul cu Sharapova.

Asadar, Halep are avantajul dat de entuziasmul primei finale de Grand Slam, agresivitatea in defensiva si dansul remarcabil pe care il practica pe zgura.

"Tenisul are nevoie de demonstatii de forta si rivalitati si, in timp ce Simona Halep ar putea sa nu fie capabila de aceeasi performanta la Wimbledon – la fel ca Francesca Schiavone, care a trait o mare dezamagire dupa ce a castigat aici (n.r. la Roland Garros) in 2010 – a adus verva si speculatia inapoi in jocul de tenis la feminin", noteaza theguardian.co.uk.

Ce sanse are Simona sa atace un titlu la Wimbledon ne-a spus insa Mihai Mironica, comentator sport.ro.

"Ce sta din punct de vedere teoretic in calea trofeului de la Wimbledon pentru Simona dupa finala jucata la Roland Garros? Poate serviciul, care pe iarba are o importanta si mai mare, si care si la Roland Garros s-a dovedit unul dintre punctele vulnerabile ale romancei, mai ales cand vorbim de al doilea serviciu. Poate si lovitura de dreapta care trebuie sa fie mai dominanta, mai precisa in gasirea unghiurilor si a traiectoriilor decisive, lucru care nu se poate imbunatati in doua saptamani...", a spus Mihai Mironica intr-un comentariu exclusiv pentru stirileprotv.ro.

Concluzie: "Dedicati-i toate cantecele victorioase"

"Pupati-l, faceti-i statuie, dedicati-i toate cantecele victorioase", spunea Costi Mocanu, in iunie 2010, despre Ciprian Tatarusanu, care ducea atunci Steaua in grupele Europa League, dupa un meci de vis si doua penalty-uri aparate in fata elvetienilor de la Grasshopper. Cat de bine se potriveste astazi acest indemn cu povestea Simonei Halep! ESTI CAMPIOANA NOASTRA! SIMONA, ROMANIA TE IUBESTE!

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Simona Halep a revenit in tara:
Simona Halep a revenit in tara: "Ma bucur ca sunt din Romania". Promisiunea pe care a facut-o fanilor

Campioana in sufletele a milioane de romani, Simona Halep s-a intors duminica seara acasa, dupa finala de la Roland Garos, considerata cea mai spectaculoasa din ultimii 13 ani.

Finala Simonei Halep vazuta de presa internationala. Sport.es:
Finala Simonei Halep vazuta de presa internationala. Sport.es: "A aratat lumii intregi ca este o jucatoare imensa"

Cotidianul spaniol Sport le-a laudat pe protagonistele finalei de la Roland Garros, Maria Sarapova si Simona Halep, notand ca aceste jucatoare "au aratat ca sunt imense" si merita cele mai mari elogii.

Reactii dupa finala de la Roland Garros. Hagi pariaza pe Halep la Wimbledon:
Reactii dupa finala de la Roland Garros. Hagi pariaza pe Halep la Wimbledon: "E serioasa, e ambitioasa, e talentata"

Jucatoarea Simona Halep a marturisit ca a plans in primele minute de dupa finala de la Roland Garros, pierduta in fata Mariei Sharapova.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.