Raluca Strămăturaru, locul 7 la sanie, cea mai bună performanţă românească la JO de iarnă în 24 de ani
Sportiva româncă Raluca Strămăturaru a reuşit cel mai bun rezultat al României la Jocurile Olimpice de iarnă în ultimii 24 de ani.
Ea a declarat că locul 7 ocupat la sanie, la Jocurile de la PyeongChang, reprezintă încununarea muncii sale de până acum.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
''A fost supergreu, mă bucur că am reuşit să mă concentrez şi să-mi stăpânesc emoţiile. Am făcut patru manşe curate, ceea ce mi-am şi propus. Acest loc 7 reprezintă încununarea muncii mele, mi-am dorit foarte mult să fac un rezultat bun, s-a întâmplat acum şi nu pot decât să fiu foarte fericită şi mulţumită. Pista este una dificilă şi s-a văzut că nu iartă. Sunt convinsă că acum lumea a văzut ce înseamnă sanie, ce înseamnă sporturile de iarnă şi poate vom fi sprijiniţi mai mult. Este un rezultat care mă face să merg mai departe'', a declarat Raluca Strămăturaru după concurs, potrivit site-ului Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.
Rezultatul Ralucăi Strămăturaru (32 de ani), legitimată la CSA Steaua, face ca România să fie a patra ţară la sanie individual feminin, având în vedere că sportiva noastră a fost devansată în clasamentul final de trei săniere din Germania, două din Canada şi una din SUA.
''Raluca a făcut un concurs foarte bun, şi-a depăşit cea mai bună performanţă a ei. La un moment dat a fost pe locul întâi. Au venit însă nemţoaicele, apoi această fată din Canada, dar important este că suntem pe 4 în lume. Să ne bucurăm de acest rezultat şi să construim pe ce avem'', a declarat, la rândul său, preşedintele COSR, Mihai Covaliu.
Octavian Morariu, membru CIO şi fost preşedinte al COSR, a subliniat: ''Este un rezultat istoric, care nu a mai fost atins de peste 20 de ani. Nu ştiu câţi au remarcat, dar suntem a patra naţiune la această probă, după Germania, Canada şi SUA. Cei care pot să ajute sporturile de iarnă ar trebui ca acum să o facă. Pentru că aşa cum ne-au luat alţii locul la sporturile de vară, aşa şi noi putem să-i depăşim pe alţii la sporturile de iarnă''.
Raluca Strămăturaru va concura şi în proba de ştafetă pe echipe, în 15 februarie.
Raluca Strămăturaru a reuşit, marţi, cea mai bună performanţă a României la Jocurile Olimpice de iarnă în ultimii 24 de ani, după ce s-a clasat pe locul 7 în proba feminină de sanie, la Olimpiada de la PyeongChang (Coreea de Sud).
La JO din 1994, la Lillehammer, Ioan Apostol şi Liviu Cepoi ocupau locul 6 la sanie-2.
În 1998, la Nagano, cel mai bun rezultat a fost obţinut de Eva Tofalvi (biatlon), clasată pe locul 11, în 2002, la Salt Lake City, Eugen Radu şi Marian Tican au terminat pe 15 la sanie-2, în 2006, la Torino, cel mai bun rezultat al delegaţiei României a fost locul 14, obţinut de Gheorghe Chiper (patinaj artistic) şi de ştafeta feminină de 4x6 km biatlon (Dana Plotogea, Eva Tofalvi, Mihaela Purdea, Alexandra Rusu), în 2010, la Vancouver, cea mai bună clasare a fost locul 10, reuşit de ştafeta 4x6 km la biatlon (Reka Ferencz, Dana Plotogea, Mihaela Purdea, Eva Tofalvi), în timp ce la Soci, în 2014, cel mai bun loc a fost locul 17, la bob-2 feminin (Maria Adela Constantin, Andreea Grecu), şi la bob-2 masculin (Florin Cezar Crăciun, Nicolae Istrate).
Strămăturaru a fost a opta după prima manşă, a 12-a în manşa secundă, a 9-a în manşa a treia şi a şasea în ultima manşă, fiind cronometrată cu timpul cumulat de 3 min 06 sec 288/1000.
Germanca Natalie Geisenberger a câştigat al doilea său titlu olimpic consecutiv, în 3 min 05 sec 232/1000, fiind urmată în clasamentul final de compatrioata sa Dajana Eitberger, medaliată cu argint în 3 min 05 sec 599/1000, şi de Alex Gough (Canada), medaliată cu bronz, cronometrată cu timpul de 3 min 05 sec 644/1000.