Ministrul Sportului: Insultele rasiste la adresa domnului Şumudică sunt inacceptabile

Ultima actualizare: 12-01-2021 20:32
Marius Şumudică
Agerpres

Ministrul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak, s-a arătat revoltat, luni, de scandalul provocat în Turcia de un comentator sportiv, care a spus despre antrenorul român Marius Şumudică faptul că "se comportă ca un ţigan".

Într-un mesaj postat pe Facebook, ministrul a afirmat că ”insultele rasiste şi discriminatorii aduse la adresa domnului Marius Şumudică sunt inacceptabile şi de netolerat”.

"În legătură cu discuţiile generate în spaţiul public de incidentul cu implicaţii negative asupra lumii sportului în care a fost implicat antrenorul român Marius Şumudică, în calitate de ministru al Tineretului şi Sportului, dar şi de sportiv, afirm cu tărie necesitatea ca acest mediu să fie unul al egalităţii şi sportivităţii, unde toţi factorii implicaţi să aibă în permanenţă un dialog constructiv, bazat pe valori comune şi pe înţelegere reciprocă. Niciunul dintre noi, cei care facem parte din această lume, nu trebuie să renunţăm la atitudinea fermă împotriva discursului bazat pe ură, rasism sau discriminare de orice fel.

Comportamentul comentatorului turc Erman Toroglu şi insultele rasiste şi discriminatorii aduse la adresa domnului Marius Şumudică sunt inacceptabile şi de netolerat. Este cu atât mai greu de înţeles şi de acceptat situaţia, cu cât sportivii români au adus de-a lungul timpului o valoare imensă sportului turcesc, în special în lumea fotbalului. Fotbalişti români, precum Mircea Lucescu şi George Hagi sunt văzuţi ca idoli atât de către suporteri, cât şi de către mulţi jucători turci.

Privesc cu îngrijorare orice incident de natură să ameninţe principiile despre care am vorbit şi nu pot fi de acord cu manifestările care le nesocotesc, indiferent de sursa care le generează, de cei împotriva cărora sunt îndreptate sau de contextul în care apar. Consider că un prim pas important în remedierea acestei situaţii nefericite ar trebui să vină din partea comentatorului turc, prin prezentarea unor scuze care să demonstreze că acesta regretă insultele aduse antrenorului român", se arată înr-un mesaj publicat pe pagina oficială de Facebook a Ministerului Tineretului şi Sportului.

Potrivit Agerpres, comentatorul turc Erman Toroglu a făcut o remarcă rasistă, în cadrul unei emisiuni televizate, la adresa antrenorului român Marius Şumudică, despre care a spus că "se comportă ca un ţigan".

Antrenorul român Marius Şumudică şi-a reziliat, duminică, de comun acord, contractul cu clubul turc de fotbal Gaziantep FK, a anunţat gruparea pe site-ul său oficial. Gaziantep FK a avut, sub conducerea lui Şumudică, o serie remarcabilă de 15 meciuri consecutive fără înfrângere în acest sezon, care a culminat cu accederea temporară pe primul loc în prima ligă turcă.

După ce a câştigat titlul în România cu Astra Giurgiu, în 2016, Şumudică a antrenat-o pe Kayserispor, în Turcia, în sezonul 2017-2018, iar apoi a pregătit echipa saudită Al Shabab.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO