România, eliminată de la Euro U21. Suntem la egalitate cu Germania și Olanda, dar plecăm acasă
Selecţionata de tineret a României a ratat calificarea în sferturile de finală ale Euro U21, după ce a terminat la egalitate cu echipa Germaniei, 0-0, marţi seara, pe Stadionul Uj Bozsik din Budapesta, în ultimul său meci din Grupa A.
România a părăsit cu fruntea sus competiţia, neînvinsă dintr-o grupă cu Germania (0-0), vicecampioana europeană, Olanda (1-1) şi Ungaria (2-1).
Tricolorii pregătiţi de Adrian Mutu, dincolo de calculele complicate ale calificării înaintea meciului, au fost dominaţi clar de Germania, mai ales din punct de vedere fizic.
România a terminat grupa cu 5 puncte, la fel de multe ca Germania și Olanda. Suntem eliminați din cauza golaverajului inferior însă.
Adrian Mutu, despre eliminarea de la Euro U21: Nu o văd ca pe o înfrângere totală a echipei noastre
Selecţionerul echipei naţionale de tineret, Adrian Mutu, a declarat, marţi seara, într-o conferinţă de presă online susţinută la finalul partidei cu Germania, că ratarea calificării în Final 8 la Campionatul European U21 nu reprezintă în opinia sa o înfrângere totală a României având în vedere că părăseşte competiţia neînvinsă şi doar ca urmare a unui golaveraj mai slab.
"Nu pot să spun că am pierdut calificarea. Nu o văd ca pe o înfrângere totală a echipei noastre. Pentru că până la urmă avem acelaşi număr de puncte cu Olanda şi Germania, doar golaverajul face diferenţa. Pe noi nu ne-a învins nimeni până la urmă. Dar uneori nu e de ajuns să dai totul, ăsta este fotbalul. Sincer nici nu ştiu cum să iau acest lucru... pe de o parte dezamăgirea este mare, pentru că nu ne-am calificat, deşi nu am pierdut niciun meci în acest turneu, dar şi mulţumiţi pe undeva... pentru că sinceri să fim, dacă întrebam înainte cine ne dă 5 puncte în această grupă, probabil erau foarte puţini care spuneau acest lucru. Rămâne experienţa unui turneu bun, în care băieţii au arătat că au inimă şi joacă cu dorinţă pentru tricolorul României. Au dat tot ce au avut pe teren şi asta face un antrenor mulţumit. Pentru că în afara rezultatului sunt şi alte lucruri care contează. Este Under-21 şi să nu uităm că pe lângă rezultatele pe care trebuie să le avem, şi eu cred că am arătat ca o echipă turneul ăsta, trebuie să îi pregătim pe băieţi pentru naţionala mare. Să fie învăţaţi cu astfel de ritm, să joci cu astfel de adversari de la egal la egal, să faci puncte cu asemenea echipe. Aşa cum am făcut noi. Şi cred că băieţii trebuie felicitaţi pentru atitudinea lor", a spus el.
"Azi am făcut schimbări în echipă pentru că a fost un turneu greu, nu numai fizic, ci şi emoţional. Era foarte greu să încep cu acelaşi 'unsprezece' şi meciul cu Germania, o echipă cu forţă de atac foarte bună. Ideea a fost să rezistăm cât mai mult şi să dăm lovitura pe final cu jucători proaspeţi şi de calitate, care pot executa o lovitură liberă sau care pot scoate un om din joc. N-am reuşit, dar am fost aproape în prima repriză cu Măţan. Chiar dacă am fi marcat în minutul 4-5, când a fost bara lui Măţan, nu aş fi schimbat cu nimic modul nostru de abordare a acestui meci, pentru că a fost o risipă de energie în primele meciuri şi băieţii erau obosiţi fizic. Ritmul la acest turneu final a fost infernal. Dar până la urmă rezultatul a fost meritat şi plecăm cu o experienţă frumoasă şi importantă de aici. Sper că băieţii au învăţat multe de la acest turneu. Şi-au dat sigur seama că atunci când dau totul pe teren nu există echipă mare în faţa lor. Erau băieţi în vestiar cu capul în jos şi cu ochii înlăcrimaţi. Le-am transmis să ridice capul sus pentru că eu sunt mândru de ei. Le-am mulţumit pentru atitudine şi pentru jocurile făcute. Băieţilor le-aş da un 9. Asta e nota mea pentru ei. Cred că suporterii sunt mândri de noi de cum am jucat şi de cum ne-am bătut cu fiecare echipă", a adăugat Adrian Mutu.
Selecţionerul a subliniat că nu i-a fost teamă să atace în meciul cu Germania. "Nu mi-a fost teamă să risc în repriza a doua, ca dovadă schimbările. Adică am renunţat la mijlocaşii pe forţă şi agresivitate şi i-am introdus pe Ciobanu şi Moruţan, plus Octavian Popescu. De fapt, asta e ce aveam pe bancă, altceva nu mai era. Am arătat că nu mi-e frică prin jocul nostru combinativ şi prin sclipirea unui asemenea jucător puteam face diferenţa. Din păcate nu s-a întâmplat", a explicat el.
La Jocurile Olimpice de la Tokyo, Mutu îi va lăsa locul de antrenor al echipei naţionale de tineret lui Mirel Rădoi, actualul selecţioner al primei reprezentative: "La Jocurile Olimpice voi merge în calitate de suporter şi de susţinător al lui Mirel Rădoi. Nu văd cum am putea merge acolo cu doi selecţioneri. Nu că nu s-ar fi întâmplat până acum, dar nu am făcut-o noi şi nici nu o să începem acum. Eu am spus ca Mirel să se ocupe de acest lucru, să conducă el echipa de tineret la Olimpiadă. Nu e nicio problemă, voi fi acolo ca suporter. Cred că Mirel are de unde alege, sunt jucători şi din generaţia trecută şi din actuala. Sunt jucători foarte buni care ştiu ce înseamnă spiritul de echipă şi de luptă şi cred că vor face o figură frumoasă la Tokyo".
România U21 - Germania U21 0-0. Desfășurare partidei:
Cu jumătate de echipă schimbată faţă de meciul precedent (cinci jucători noi), România a început excelent şi a trecut de două ori pe lângă deschiderea scorului în primele cinci minute. Berisha a respins de pe linia porţii (3) mingea trimisă cu capul de Ciobotariu, iar Măţan a nimerit bara cu un şut la colţul lung (5).
Germania a preluat apoi controlul jocului şi ocaziile au apărut una după alta la poarta lui Andrei Vlad, imbatabil în acest meci.
Schlotterbeck (20) a reluat pe lângă poartă, după un corner, apoi Paşcanu (24) a respins salvator de pe linia porţii mingea trimisă de de Klimowicz pe lângă Vlad, care a reţinut şutul lui Berisha (26), din lovitură liberă. Acelaşi Berisha a creat pericol (27), dar Paşcanu a deviat şutul său, Vlad a apărat mingea expediată de Nmecha (32), de la 16 metri, iar acelaşi Paşcanu a salvat situaţia în min. 42, când a blocat mingea trimisă de Berisha.
Repriza secundă a fost una mai anostă, cu puţine ocazii de gol. Germania nu a mai riscat atât, la adăpostul rezultatului favorabil, iar România, deşi a fost mai ofensivă, nu a reuşit să creeze pericol real pentru poarta lui Dahmen.
Ciobanu a avut o mare oportunitate (65), dar a executat slab o lovitură liberă de la 17 metri.
Germania a avut şi un penalty, acordat în urma unui henţ comis de Oaidă, dar Nmecha a ratat, şutând în bară. Nmecha marcase în ultimele şapte meciuri consecutive ale Germaniei.
Deşi România a fost cea care a alergat după un gol izbăvitor, tot echipa antrenată de Stefan Kuntz a fost cea cu ocaziile de gol, Vlad apărând şutul lui Burkardt la colţul lung (75), iar Pieper (90) a trimis mingea în bară de la 6 metri, cu capul.
România a fost oprită tot de Germania în urmă cu doi ani, la Campionatul European U21 din Italia şi San Marino, fiind învinsă cu 4-2 în semifinale.
Olanda a surclasat Ungaria cu 6-1 în celălalt meci şi s-a calificat în sferturi, alături de Germania.
De remarcat că România marcase în 11 din ultimele sale 13 partide la Under-21. Germania avea un singur meci fără gol înscris din ultimele 28 la acest nivel, potrivit Agerpres.
România U21 - Germania U21. Au fost anunțate echipele de start
România începe meciul fără Moruțan și Ciobanu, pe care selecționerul Adrian Mutu i-a lăsat pe banca de rezerve.
Nu joacă în această seară Marius Marin şi George Ganea, care sunt suspendați pentru partida cu Germania
Echipele meciului de tineret România - Germania din Grupa A a turneului final al Campionatului European de tineret sunt următoarele:
România: Vlad - Haruţ, Ciobotariu, Paşcanu, Vlădoiu - Itu, Dulca, Oaidă - Olaru, Ad. Petre, Măţan. Selecţioner: Adrian Mutu.
Germania: Dahmen - Vagnoman, Pieper, Schlotterbeck, Raum - Baku, Dorsch, Maier - Klimowicz - Nmecha, Berisha. Selecţioner Stefan Kunz.
Arbitri: Guillermo Cuadra Fernandez - Inigo Prieto şi Jose Naranjo (toţi din Spania) - Adam Farkas.
Partida se dispută la Budapesta, de la ora 19.00.
România U21 - Germania U21. Istoricul confruntărilor între cele două naționale de tienret
Ultima confruntare dintre cele două echipe de tineret a avut loc în semifinala EURO U21 din 2019, când România pierdea în faţa Germaniei cu 4:2, după 13 meciuri în care fusese neînvinsă. De altfel, dintre cele cinci întâlniri oficiale ale reprezentativelor U21 ale României şi Germaniei, cel mai bun rezultat obţinut de jucătorii noştri a fost egalul din noiembrie 2013 (2:2), partidă disputată la Giurgiu, potrivit News.ro.
Cea mai severă înfrângere a juniorilor români într-un turneu final se leagă tot de naţionala Germaniei: în septembrie 2014, la Magdeburg, Germania reuşea, în calificările UEFA EURO U21, impresionantul scor de 8:0 în faţa selecţionatei ţării noastre.
Cu câte o victorie şi un câte meci egal în faza grupelor Campionatului European de fotbal EURO U21 2021, ambele echipe sunt pregătite să lupte cu toate armele pentru a-şi asigura calificarea.
La şedinţa tehnică de luni seara s-au decis echipamentele de joc. România va evolua în galben complet.
Meciul de la Budapesta va fi arbitrat de Guillermo Cuadra Fernandez, ajutat de conaţionalii săi Iñigo Prieto şi José Naranjo.
Rezervă va fi Ádám Farkas.
România U21 - Germania U21. Clasamentul grupei
Clasamentul grupei înaintea ultimei etape: Germania - 4 puncte, România - 4, Olanda - 2, Ungaria - niciun punct.
Naționala de tineret a României a debutat încurajator la Campionatul European Under-21, terminând cu 1-1 contra Olandei.
În al doilea meci, naționala de tineret a României a învins Ungaria cu 2-1.
România U21 - Germania U21. Adrian Mutu: Nu ne facem calcule. Jucăm la victorie
Selecţionerul naţionalei de tineret, Adrian Mutu, a declarat, luni, că nu face calcule înaintea meciului decisiv cu Germania din faza grupelor turneul lui final al CE şi că echipa lui va juca la victorie.
Marius Marin şi George Ganea sunt suspendați pentru partida cu Germania, iar selecționerul Adrian Mutu a anunțat că Marco Dulca şi Adi Petre le vor lua locul în primul 11.
"(n.r. - în engleză) Îmi aduc aminte foarte bine acel meci (n.r. - de la ediţia precedentă), era un meci foarte important pentru noi în acel moment, dar şi pentru Germania, noi era pentru prima dată în semifinale şi ne aşteptam să câştigăm, dar Germania a fost echipa mai bună pe teren şi a câştigat. Acum este o poveste diferită. De-a lungul timpului, România a avut mereu meciuri grele şi cu echipele germane. Mă aştept mâine la o performanţă foarte bună a adversarilor, ştim foarte bine că sunt buni, sunt pe primul loc în grupă acum, dar şi noi avem acelaşi număr de puncte şi ne luptăm pentru primul loc. Pentru mine, Germania este o pretendentă la titlu, dar în acest moment avem încredere mare în noi înşine şi mâine vom lupta pentru fiecare centimetru de teren şi vom încerca să câştigăm.
(n.r. - în română) Nu ne facem calcule, nu le-am făcut nici la început, nu le facem nici acum, este ultimul meci din grupă, un meci important cu o echipă foarte bună, cu candidată la titlu, în opinia mea, aşa cum este şi Olanda. Cu o victorie suntem calificaţi, iar mâine vom merge pe o victorie, ca întotdeauna. Majoritatea fotbaliştilor e născută în 98, asta îi face fizic să fie mai puternici decât băieţii din echipa noastră. Au fost superiori întotdeauna la nivel fizic. Am văzut meciurile lor din grupă, au demonstrat că sunt puternici nu numai cu Ungaria, când au avut un meci uşor, dar au demonstrat-o şi în meciul cu Olanda. Mă aştept la un meci greu, în care ei nu vor sta şi nu vor juca la meci egal şi vor dori să câştige. Pentur ambele echipe o să fie şi mai dificil din cauza oboselii, pentur că să joci cu copiii aceştia la trei zile nu e uşor, dar suntem gata de luptă, ne vom bate pentru fiecare minge şi sunte, gata să jucăm mâine la victorie. Marco Dulca şi Adi Petre sunt gata să intre în locul lui Marin şi al lui Ganea", a declarat Mutu, într-o conferinţă de presă.
De ce l-a schimbat pe Moruţan cu Ungaria: Moruţan este un jucător cu calităţi tehnice unice, probabil la el s-a simţit oboseala, pentru că jucătorii FCSB-ului care sunt al udner 21 au avut şi un derbi înainte de acest turneu final, cu CFR. Aici ritmul este mult mai bun decât în campionatul nostru, ce se întâmplă la under 21, şi probabil a simţi că era puţin obosit. Nu i-am reproşat nimic, că a fost prea egoist sau ceva de genul acesta, pentur că de la el mă aştept ca în anumite faze să insiste pe driblinguri şi pe execuţile sale, care de multe ori sunt de excepţie, nu numai assist-uri, dar şi goluri, atât la FCSB, cât şi la FCSB. Nu am ce să-i reproşez. Mi-aş fi dorit să înscrie sau să la fiecare meci să aibă un assist în cont, dar nu s-a întâmplat acest lucru, dar asta nu înseamnă că nu a avut o contribuţie la cele patru puncte pe care le-am obţinut până acum. A alergat mult pentur echipă, a avut o poziţie bună tactică şi sper ca la următorul meci să spargă gheaţa şi să dea gol.
Mutu, despre Octavian Popescu: Nu pot să vă spun dacă Octavian Popescu va fi mâine titular sau nu, dar e un jucător extraordinar, cu calităţi extraordinare. Într-adevăr, nu are maturitatea necesară, fiind foarte tânăr, dar cred pe viitor va fi un pilon de bază la under 21 şi la naţionala României. El este pe drumul cel bun, are o inteligenţă fotbalistică extraordinară, are şi intelgenţă tactică, ceea ce mă bucură pentur că îl va ajuta mult pe viitor. Nu de la el aşteptăm să fie decisiv la această vârstă, el este mai mic cu 4-5 ani decât unii şi la această vârstă se simtă diferenţa de ani. Dar când a fost chemat, a arătat din ce pastă este făcut, a arătat ce talent are şi îi prevăd un viitor strălucit. Sunt oameni de fotbal care vorbesc şi îşi dau cu părerea despre under 21, e foarte bine, îi ascult, mă gândesc la ceea ce spun, nu mă supăr când sunt criticat sau îmi fac sugestie că unii jucători trebuie să joace.
Mutu, despre Radu Drăguşin: Radu este un jucător extraordinar, la fel ca Tavi, are şi el 18 ani şi e încă tânăr. Să nu uităm că a jucat doar câteva minute pentru Juventus şi poate dacă era aruncat de la început pe teren, să nu-l fi cuprins emoţia turneului şi să fi făcut o greşeală. În loc să ardem etapele cu inteligenţă şi calculat, probabil pentru el nu ar fi fost bine. Nu trebuie să punem prea mare presiune pe ei, pe copii, pentru să sunt foarte tineri şi trebuie să se maturizeze. Uneori mă bazez pe experienţa unui jucător ca Ciobotariu, care joacă la echipa campioană a României, a avut antrenori foarte buni, ştie ce înseamnă să joci cu presiune imensă pe umeri, de aceea am făcut alegerea asta. Toţi cei patru fundaşi centrali au valori apropiate şi mă bucur că am de unde alege şi sper să fiu la fel de inspirat şi în meciul cu Germania. Nu înseamnă că nu pot să greşesc, dar sunt alegerile mele şi eu voi răspunde de ele şi rezultatul echipei pe viitor.
Mutu, despre faptul că jucătorii Ungariei i-ar fi făcut <ţigani> pe jucătorii români: Nu am auzit ce s-a întâmplat pe teren, nu ar fi fost prea inteligent din partea lor să strige în gura mare, mai ales în engleză, anumite fraze rasiste, pentru că probabil ar fi fost eliminaţi imediat de arbitru. Mi-au povestit după aceea băieţii ce s-a întâmplat, e un lucru foarte urât pentru că aceste lucruri se duc dincolo de fotbal şi e vorba de un respect şi astfel de lucruri nu sunt binevenite şi nu au loc în sport în general, nu numai în fotbal. Sper ca UEFA să ia decizia cea mai corectă pentru binele tuturor.
Lotul României:
Portari: Andrei Vlad (FCSB), Marian Aioani (Chindia Târgovişte), Mihai Eşanu (Dinamo Bucureşti);
Fundaşi: Ştefan Vlădoiu (Universitatea Craiova), Denis Haruţ (FCSB), Alexandru Paşcanu (Ponferradina/Spania), Andrei Chindriş (FC Botoşani), Denis Ciobotariu (CFR Cluj), Radu Drăguşin (Juventus/Italia), Raul Opruţ (AFC Hermannstadt), Radu Boboc (FC Viitorul);
Mijlocaşi: Marius Marin (AC Pisa/Italia), Marco Dulca (Chindia Târgovişte), Răzvan Oaidă (FCSB), Cătălin Itu (CFR Cluj), Darius Olaru (FCSB), Andrei Ciobanu (FC Viitorul), Olimpiu Moruţan (FCSB), Octavian Popescu (FCSB), Alexandru Cîmpanu (Universitatea Craiova), Alexandru Măţan (Columbus Crew/SUA);
Atacanţi: George Ganea (FC Viitorul), Adrian Petre (UTA Arad).
Selecționer: Adrian Mutu
Lotul Germaniei:
Portari: Finn Dahmen (FSV Mainz 05), Lennart Grill (Bayer 04 Leverkusen), Markus Schubert (Eintracht Frankfurt);
Fundaşi: Stephan Ambrosius (Hamburger SV), Ridle Baku (VfL Wolfsburg), Ismail Jacob (FC Köln), Maxim Leitsch (VfL Bochum), Amos Pieper (Arminia Bielefeld), Davind Raum (SpVgg Greuther Fürth), Nico Schlotterbeck (Union Berlin), Malick Thiaw (FC Schalke 04), Josha Vagnoman (Hamburger SV);
Mijlocaşi: Niklas Dorsch (KAA Gent), Vitaly Janelt (Brentford FC), Mateo Klimowicz (VfB Stuttgart), Arne Maier (Arminia Bielefeld), Salih Ozcan (FC Köln), Anton Stach (SpVgg Greuther Fürth);
Atacanţi: Luke Nmecha (RSC Anderlecht), Youssoufa Moukoko (Borussia Dortmund), Jonathan Burkardt (FSV Mainz 05), Florian Kruger (Erzgebirge Aue), Mergim Berisha (Red Bull Salzburg);
Selecţioner: Stefan Kuntz.