Japonezii cer anularea Jocurilor Olimpice, în condițiile în care țara se confruntă cu al patrulea val al pandemiei
Cu 6 săptămâni înainte de a fi dat startul Jocurilor Olimpice de la Tokio, Japonia luptă cu al patrulea val al pandemiei.
Mulți niponi cer anularea competiției. Se tem că prețul plătit ar fi uriaș, măsurat în vieți pierdute din cauza infecției cu SARS-COV2. Totul în timp ce organizatorii pun în balanță partea financiară.
Jocurile Olimpice de Vară, amânate un an, sunt pe punctul de a începe. Costurile pentru acest eveniment se ridică la peste 15 miliarde de dolari. Unii se tem însă că prețul plătit va fi mult mai mare.
Protestatari: "Anulați Jocurile Olimpice!".
Sondajele de opinie arată că majoritatea niponilor și-ar dori anularea competitiei.
Anna Stewart: "Japonia a interzis deja spectatorii din străinătate, ceea ce, potrivit Institutului Nomura, va costa țara peste 1 miliard de dolari din veniturile scontate. Anularea Jocurilor Olimpice ar costa peste 16 miliarde, dar - tot potrivit Institutului Nomura - aceste pierderi pălesc în comparație cu pagubele provocate economiei de încă un val al pandemiei".
Oficial, Comitetul Olimpic Internațional declară că prioritară este siguranța.
Alexandre Miguel Mestre: "Practic vorbind, singura entitate care poate anula Jocurile Olimpice este Comitetul Olimpic Internațional, pentru că - potrivit cartei acestuia - Comitetul are proprietate exclusivă asupra evenimentului”.
Cu alte cuvinte, Japonia nu poate decide unilateral anularea Jocurilor Olimpice.
Sunt în joc multe miliarde de dolari, procese și asigurări
Dacă Japonia, comitetul de organizare, capitala Tokyo decid să nu-și onoreze obligațiile contractuale, evident că Jocurile nu pot fi organizate. În aceste condiții, desigur, Comitetul Olimpic Internațional ar fi îndreptățit să acționeze în judecată partenerii în organizarea evenimentului".
Comitetul Olimpic Internațional are asigurare pentru o eventuală anulare, ceea ce ar acoperi parțial costurile operaționale. Dar lucrurile stau altfel când vine vorba de parteneri ori sponsori.
Patrick Vajda, președinte XAW Sports: "În materie de bani, principala problemă e legată de drepturile de difuzare. Contractele din ziua de astăzi sunt incredibil de complicate. Cu 20 de ani în urmă era simplu. Astăzi e aproape imposibil să lămurești lucrurile pentru că diferitele rețele de televiziune nu rezervă doar anumite competiții, ci încă 3-4 pentru online. Trebuie luat fiecare contract punct cu punct și analizate prevederile".
Sunt așadar în joc miliarde de dolari, procese complicate și activări ale polițelor de asigurare. Dacă merge mai departe cu evenimentul, Comitetul Olimpic Internațional riscă să-și încalce propria cartă în legătură cu sportul practicat în siguranță.
Dar costul suprem ar putea fi suportat de cei care riscă să cadă victime în fața SARS-COV2, în cazul apariției unor focare de COVID.