CTP, prima reacție după decizia suspendării pedepsei în cazul Simonei Halep. Ce despăgubiri va primi sportiva

×
Codul embed a fost copiat

După 17 luni de suferință, Simona Halep se poate întoarce pe terenul de tenis. Tribunalul de arbitraj sportiv de la Lausanne a admis apelul ei și i-a redus drastic suspendarea pentru dopaj.  

Judecătorii au decis că substanța interzisă a ajuns în corpul său din neglijență, așa că i-au dat doar 9 luni de suspendare, față de 4 ani, cât primise de la tribunalul independent de la Londra.

Coșmarul a luat sfârșit pentru Halep

Potrivit judecătorilor de la Tribunalul de arbitraj sportiv, sportiva nu se face vinovată pentru dopaj. Ea a reușit să convingă juriul că substanța interzisă a ajuns în organismul său în mod accidental prin administrarea unui supliment contaminat.

Prin urmare, judecătorii au acceptat argumentele Simonei conform cărora ingerarea substanței dopante a fost neintenționată, așa cum ea a spus de la început.

Într-un comunicat al TAS se arată că „deși judecătorii au considerat că Halep poartă un anume grad de vină pentru încălcarea regulamentului deoarece nu a fost suficient de atentă când a utilizat suplimentul Keto MCT, ei au concluzionat totuși că neglijența nu a fost semnificativă”.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Decizia tribunalului de la Lausanne în cazul Simonei Halep

În privința celei de-a doua acuzații, aceea de manipulare a analizelor de sânge din pașaportului biologic, judecătorii TAS au desființat complet această încălcare a regulamentului deoarece, spun ei, proba de sânge analizată a fost recoltată în septembrie 2022, în contextul în care sportiva a suferit o intervenție chirurgicală și oricum nu a mai jucat până la finalul sezonului.

Având în vedere aceste argumente, tribunalul de la Lausanne a hotărât reducerea suspendării de la 4 ani la 9 luni, cu începere din 7 octombrie 2022.

Asta înseamnă că practic Simona Halep și-a ispășit deja pedeapsa care a expirat în iulie 2023. Spre bucuria tuturor, ea se poate întoarce acum oricând pe terenul de tenis.

Reacția lui Cristian Tudor Popescu 

Cristian Tudor Popescu: „Este o veste categoric foarte bună, dar surprinzătoare pentru mine. Tribunalul de la Lousanne este corect, pentru că este o hotărâre corectă, pentru că ea ține seama de ceea ce eu am susținut din prima clipă a izbucnirii acestui scandal și până acum, și anume că Simona nu și-a introdus în mod conștient o substanță interzisă sau care să-i afecteze performanța în corpul ei.

Probabil că a contat în această decizie recunoașterea, mai bine mai târziu decât niciodată, dar foarte târziu - după un an - a lui Muratoglu, că el este cel care i-a dat această substanță fără ca Simona să știe ce ia.

Deci hotărârea îi permite Simonei ca începând de mâine să se ducă la turnee, pentru că au expirat cele nouă luni de mult și asta e un lucru minunat. Pierdusem speranța să o mai văd pe Simona, să mai scriu despre ea. E un miracol.

Mă bucur încă o dată mult pentru ea, dar cele nouă luni pe care le-a primit nu sunt degeaba, de suspendare. Măcar să o facă să țină minte că s-a dat pe mâna acestui escroc cu arme și bagaje, abandonându-și complet stuff-ul precedent. Lecția asta sper să-i fie de folos. 

Mă așteptam în cel mai bun caz la doi ani, dar de la patru ani la nouă luni este extraordinar”.

Întrebat despre cum crede că va evolua cariera Simonei Halep, Cristian Tudor Popescu a spus că Simona Halep își va reveni ușor, pentru că nu a stat mult timp departe de terenul de tenis.

Cristian Tudor Popescu: Bineînțeles, nu imediat, dar încă își mai poate reveni. Nu sunt doi ani de atunci. Deci își poate reveni din acest punct, mai ales că ea s-a antrenat tot timpul, și bine a făcut. Sigur, îi lipsesc meciurile oficiale. De astea o să aibă nevoie de câteva luni, cel puțin, pentru a reveni la parametri, dar are șanse categoric”.

Tribunalul de la Lausanne a decis totuși anularea rezultatelor obținute de Simona între 29 august - data la care a fost depistată pozitiv la Roxadustat - și 7 octombrie 2022, când a fost suspendată de Agenția de Integritate în Tenis.

În plus, judecătorii au mai decis că Agenția care a suspendat-o să îi plătească Simonei 20.000 de franci drept compensație pentru cheltuielile judiciare.

Simona Halep nu a mai jucat niciun meci oficial de aproape un an și jumătate, dar ea s-a antrenat în acest timp, deși a întrerupt colaborarea cu antrenorul Patrick Muratoglu, a cărui echipă i-a administrat suplimentul contaminat.

În plus, recent ea a dat în judecată și firma care a produs acel supliment căreia îi cere compensații de 10.000.000 de dolari.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Prima apariție publică a lui Adrian Mititelu Jr după ce a ieșit din comă
FOTO Prima apariție publică a lui Adrian Mititelu Jr după ce a ieșit din comă
Citește și...
Elizabeta Samara a câştigat pentru a cincea oară Liga Campionilor la tenis de masă
Elizabeta Samara a câştigat pentru a cincea oară Liga Campionilor la tenis de masă

Jucătoarea română de tenis de masă Elizabeta Samara a câştiga pentru a cincea oară în carieră Liga Campionilor europeni şi pentru a treia oară consecutiv cu formaţia poloneză KTS Enea Siarkopol Tarnobrzeg.

Liverpool, gata să bată palma cu noul antrenor. Cine îl va înlocui pe legendarul Jurgen Klopp
Liverpool, gata să bată palma cu noul antrenor. Cine îl va înlocui pe legendarul Jurgen Klopp

Liverpool a ajuns la un acord verbal cu oficialii de la Feyenoord pentru a-l recruta pe antrenorul Arne Slot. Se aşteaptă ca un acord final să fie încheiat în acest weekend.

Portarul naționalei de fotbal a Iranului, amendat și suspendat pentru că a îmbrățișat o fană
Portarul naționalei de fotbal a Iranului, amendat și suspendat pentru că a îmbrățișat o fană

Portarul internaţional Hossein Hosseini a fost suspendat un meci de către Federaţia iraniană de fotbal după ce a îmbrăţişat o suporteră la un meci de campionat, a anunţat, luni, presa sportivă locală, citată de AFP.

 

Recomandări
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!

Alianța NATO a încheiat un exerciţiu militar, "Brave Griffin", la frontiera dintre Polonia şi Lituania privind securizarea faimosului Coridor Suwalki.

Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE
Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE

În multe state, medicii lucrează și la stat și la privat, iar interzicerea acestei practici ar goli spitalele publice. Doar că în alte țări, situația este bine reglementată și pacienții nu sunt forțați să meargă la privat.

Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie
Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie

Ca să prindă viteză în cursa pentru primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să își depună candidatura.