Balerinele Romaniei traiesc de pe o zi pe alta. Sacrificiile facute de parinti pentru ca statul nu apreciaza valorile

×
Codul embed a fost copiat

Statul roman demonstreaza inca o data ca aici valorile nu sunt apreciate si ca orice vis cladit in ani grei de munca si restrictii poate fi spulberat cu usurinta.

Dupa ce renunta la copilarie pentru arta, balerinele ajung sa traiasca de pe o zi pe alta. Nu au echipamente si nu isi permit sa plece la concursuri internatioanale, unde ar putea fi observate de mari impresari. La fel de adevarat este ca nici publicul nostru nu mai este educat sa mearga la spectacole de balet.

Chiar daca abia au intrat la scoala, aceste fetite traiesc pentru dans. De curand au castigat in Croatia locul doi la sectiunea balet contemporan, iar asta le da sperante.

Mariuca are 8 ani si de la 3 ani sta pe poante. Corpul ei mic ascunde o ambitie de neclintit.

Mariuca Iordache: "Dansez mereu si cand mananc, si in baie, si cand ma joc, si cand imi fac temele, si cand citesc, mereu dansez".

Citește și
Victor Ponta
Ponta a fost la Roland Garros, dar nu se considera "vinovat": Rezultatul nu mai conteaza, Simona a fost cea mai buna
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Mariuca e mandria familiei, dar nu stie inca ce sacrificii fac parintii pentru pasiunea ei. Un tu-tu costa 2000 de lei, o pereche de poante cel putin 500, la fel si cursul lunar.

Cristina Iordache, mama Mariucai: "Trebuie sa ai sustinere de undeva, din pacate, statul nu ofera sustinere pentru asa ceva, dar ne descurcam".

Sacrificiile nu se opresc la bani. O spune si Tabita.

Tabita Budeanu: "Sa fii o mare balerina inseamna dureri la un moment dat, dar este si foarte frumos sa fii acolo pe scena si sa fii aplaudat de toata lumea".

Ea se pregateste sa plece pentru o saptamana la o scoala de vara din Austria pentru care parintii au platit 600 de euro. Acesta e un prim pas, spune tatal, care vrea ca fiica sa sa ajunga la Covent Garden sau la Opera din Viena. Doar acolo ar putea castiga 3000 de euro.

Altfel, viata va fi dura. Ne confirma Iolanda, prim balerina Teatrului de Opereta din Capitala.

Iolanda Petrescu - prim balerina Teatrul de Operata: "Practic toate segmentele din arta sufera din cauza acestei... nu stiu daca indraznesc sa spun... indiferenta sau atat meritam".

De indiferenta au parte si balerinele Operei Maghiare din Cluj Napoca. Le-am cunoscut intr-un moment in care pamantul pare ca le fuge de sub picioare. Visau sa participe la festivalul international din Ungaria, insa nu au avut bani. Era si greu cand au doar 800 de lei leafa.

Viorica straluceste pe scena, dar in afara ei o duce foarte greu.

Viorica Bogoi, balerina: "Nu imi permit sa merg nicaieri, la ce sa visez, sa ma duc la mare? nici in Bulgarie nu imi permit sa ma duc, nici la noi".

Si Delia simte ca a facut degeaba facultatea de Coregrafie.

Delia Andreea Gollner- balerina: ''Avem noroc cu parintii, adica fara ei probabil nu ne-am descurca, e trist ca la 24 de ani sau si mai mult sa depindem de parintii nostri".

Din pacate, aceste fete nu stiu si nici nu vor sa faca altceva. Multe altele au cedat insa in fata problemelor.

Gabriela Rusu -directoare compartiment Balet Opera Maghiara
"E foarte greu, imi pierd oamenii, pe zi ce trece imi pierd oamenii, pleaca pe vase de croaziere, pleaca vara sa lucreze ca si chelneri".

O parte lasa arta pentru dansul pe bar.

In Romania cei care fac doar liceul de coregrafie castiga cel mult 1468 de lei brut. Daca au si studii superioare incaseaza 2275 de lei. Scazand impozitele si contributiile, balerinii sunt nevoiti in final sa se multumeasca doar cu jumatate.
 

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
"Aduce iarba ce n-aduce zgura?". Mihai Mironica, pentru stirileprotv.ro, despre sansele Simonei Halep la Wimbledon

Romanii care prind pasiune pentru tenis fac cunostinta cu acest sport pe zgura. Asa se intampla acum, asa se intampla si in urma cu 15 ani cu Simona Halep, asa stateau lucrurile si acum mai bine de o jumatate de veac cu Ilie Nastase.

Ponta a fost la Roland Garros, dar nu se considera
Ponta a fost la Roland Garros, dar nu se considera "vinovat": Rezultatul nu mai conteaza, Simona a fost cea mai buna

Premierul Victor Ponta a asistat din tribuna de la Roland Garros la partida de tenis pierduta de Simona Halep in fata Mariei Sharapova.

Recomandări
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor România, care pare că a devenit un ghimpe în coasta sa.

Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie
Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie

Conform declarațiilor șefului spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, Rusia era conștientă încă din luna februarie de planurile pentru atacul terorist din Moscova, însă a ales să nu intervină.

 

 

 

 

 

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.