Balerinele Romaniei traiesc de pe o zi pe alta. Sacrificiile facute de parinti pentru ca statul nu apreciaza valorile


Ultimul update: Vineri 13 Iunie 2014 06:59
Data publicarii: Marti 10 Iunie 2014 19:01
Categorie: Stiri Sport

Statul roman demonstreaza inca o data ca aici valorile nu sunt apreciate si ca orice vis cladit in ani grei de munca si restrictii poate fi spulberat cu usurinta.

Dupa ce renunta la copilarie pentru arta, balerinele ajung sa traiasca de pe o zi pe alta. Nu au echipamente si nu isi permit sa plece la concursuri internatioanale, unde ar putea fi observate de mari impresari. La fel de adevarat este ca nici publicul nostru nu mai este educat sa mearga la spectacole de balet.

Chiar daca abia au intrat la scoala, aceste fetite traiesc pentru dans. De curand au castigat in Croatia locul doi la sectiunea balet contemporan, iar asta le da sperante.

Mariuca are 8 ani si de la 3 ani sta pe poante. Corpul ei mic ascunde o ambitie de neclintit.

Mariuca Iordache: "Dansez mereu si cand mananc, si in baie, si cand ma joc, si cand imi fac temele, si cand citesc, mereu dansez".

Mariuca e mandria familiei, dar nu stie inca ce sacrificii fac parintii pentru pasiunea ei. Un tu-tu costa 2000 de lei, o pereche de poante cel putin 500, la fel si cursul lunar.

Cristina Iordache, mama Mariucai: "Trebuie sa ai sustinere de undeva, din pacate, statul nu ofera sustinere pentru asa ceva, dar ne descurcam".

Sacrificiile nu se opresc la bani. O spune si Tabita.

Tabita Budeanu: "Sa fii o mare balerina inseamna dureri la un moment dat, dar este si foarte frumos sa fii acolo pe scena si sa fii aplaudat de toata lumea".

Ea se pregateste sa plece pentru o saptamana la o scoala de vara din Austria pentru care parintii au platit 600 de euro. Acesta e un prim pas, spune tatal, care vrea ca fiica sa sa ajunga la Covent Garden sau la Opera din Viena. Doar acolo ar putea castiga 3000 de euro.

Altfel, viata va fi dura. Ne confirma Iolanda, prim balerina Teatrului de Opereta din Capitala.

Iolanda Petrescu - prim balerina Teatrul de Operata: "Practic toate segmentele din arta sufera din cauza acestei... nu stiu daca indraznesc sa spun... indiferenta sau atat meritam".

De indiferenta au parte si balerinele Operei Maghiare din Cluj Napoca. Le-am cunoscut intr-un moment in care pamantul pare ca le fuge de sub picioare. Visau sa participe la festivalul international din Ungaria, insa nu au avut bani. Era si greu cand au doar 800 de lei leafa.

Viorica straluceste pe scena, dar in afara ei o duce foarte greu.

Viorica Bogoi, balerina: "Nu imi permit sa merg nicaieri, la ce sa visez, sa ma duc la mare? nici in Bulgarie nu imi permit sa ma duc, nici la noi".

Si Delia simte ca a facut degeaba facultatea de Coregrafie.

Delia Andreea Gollner- balerina: ''Avem noroc cu parintii, adica fara ei probabil nu ne-am descurca, e trist ca la 24 de ani sau si mai mult sa depindem de parintii nostri".

Din pacate, aceste fete nu stiu si nici nu vor sa faca altceva. Multe altele au cedat insa in fata problemelor.

Gabriela Rusu -directoare compartiment Balet Opera Maghiara
"E foarte greu, imi pierd oamenii, pe zi ce trece imi pierd oamenii, pleaca pe vase de croaziere, pleaca vara sa lucreze ca si chelneri".

O parte lasa arta pentru dansul pe bar.

In Romania cei care fac doar liceul de coregrafie castiga cel mult 1468 de lei brut. Daca au si studii superioare incaseaza 2275 de lei. Scazand impozitele si contributiile, balerinii sunt nevoiti in final sa se multumeasca doar cu jumatate.
 

Tags: balet, balerine, bani,

Ponta a fost la Roland Garros, dar nu se considera
VIDEO PROTVPLUS.RO