Australia se declară fermă în privinţa regulilor anti-Covid. Asul din mâneca lui Djokovici

Novak Djokovic
Profimedia

Guvernul australian, aflat sub presiune din cauza situaţiei legate de Novak Djokovici, a precizat, vineri, că va rămâne ferm în privinţa regulii de interzicere a intrării în ţară a persoanelor nevaccinate.

Însă decizia sa cu privire la expulzarea sau neexpulzarea liderului ATP se lasă aşteptată, notează AFP, potrivit News.ro.

Sârbul se antrenează la Melbourne, în speranţa că va avea şansa de a lupta pentru al zecelea trofeu Australian Open şi al 21-lea de grand slam, ceea ce ar reprezenta un record.

Guvernul este ţinta criticilor pentru că întârzie să ia o decizie cu privire la situaţia lui Djokovici, sportiv care nu este vaccinat.

Vineri, ministrul Finanţelor, Simon Birmingham, a insistat asupra faptului că Australia nu lasă să intre pe teritoriul său decât persoane vaccinate cu schemă completă sau care au scutire medicală din motive acceptabile. “Această politică nu s-a schimbat şi vom continua să aplicăm cu rigurozitate această politică”, a spus Birmingham la postul ABC.

Citește și
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Senatorul independent Jacqui Lambie a făcut un apel către guvern să ia cât mai repede o decizie în privinţa lui Djokovici. “De ce continuă astfel situaţia? Alex Hawke, unde eşti? Dacă nu poţi lua o decizie în privinţa lui Novak Djokovici... Dumnezeule! Cum conduceţi voi ţara? Este un dezastru”, a spus Lambie la Nine Network, adresându-i-se ministrului Imigraţiei, Alex Hawke.

Djokovici are paşaport diplomatic, ceea ce l-ar putea proteja de expulzare

Un paşaport diplomatic emis pentru Novak Djokovici în urmă cu 11 ani ar putea fi elementul esenţial în evitarea de către sportiv a expulzării din Australia, notează skynews.com.au.

“În timp ce expulzarea conform Migration Act i-ar lăsa lui Djokovici o cale mică de apel, paşaportul diplomatic uitat ar putea fi salvator pentru Djokovici”, notează site-ul australian.

Ambasada Serbiei în Australia a confirmat că Novak Djokovici are şi paşaport normal şi paşaport diplomatic, acesta din urmă fiindu-i acordat după succesul Serbiei în Cupa Davis în 2011.

Totuşi, Departamentul Australian de Externe şi Comerţ susţine că un paşaport diplomatic nu îi conferă posesorului “drepturi speciale sau privilegii”. “Ţările pot conferi, dacă doresc, anumite drepturi şi privilegii deţinătorilor de paşapoarte diplomatice şi oficiale”.

Pentru Herald Sun, Ivana Isidorovic, reprezentantă a ambasadei Serbiei, a declarat că paşaportul diplomatic al lui Djokovici ar trebui să îi asigure acestuia “un tratament adecvat” din partea autorităţilor australiene. “Djokovici, cel mai cunoscut reprezentant al nostru în lume, are paşaport diplomatic, care ar trebui teoretic şi practic să îi garanteze un tratament adecvat atunci când trece graniţele”, a afirmat Isidorovic.

Ce s-a întâmplat după ce Djokovici a ajuns în Australia

Novak Djokovici a recunoscut, miercuri, că s-a întâlnit cu un jurnalist când ştia că are Covid-19, descriind acest fapt drept o "eroare de judecată". Însă el a afimat că nu ştia că este pozitiv atunci când a premiat copiii de la academia lui din Belgrad, la o zi după data testului său PCR. Cât priveşte declaraţia prezentată autorităţilor australiene înainte de sosirea în ţară, referitoare la faptul că nu călătorise în afara Serbiei anterior, aceasta a fost completată greşit de agentul său, a adăugat Djokovici.

Liderul ATP a recunoscut că, după ce a primit rezultatul pozitiv, a participat, totuşi, la centrul său de tenis din Belgrad, 18 decembrie, la un interviu pentru L’Equipe”, deoarece "s-a simţit obligat" şi "nu a vrut să-l dezamăgească pe jurnalist". Djokovici spune că s-a distanţat social şi a purtat o mască, cu excepţia momentelor în care au fost făcute fotografii.

Djokovici a mai spus că declaraţia incorectă completată la 1 ianuarie, înainte de călătoria în Australia, a fost depusă de echipa lui în numele lui”.

În acelaşi timp, el a insistat că alte informaţii apărute în presă, despre faptul că el ar fi apărut în public în urma testării pozitive pentru Covid-19, reprezintă o "dezinformare”.

Novak Djokovici a câştigat luni apelul la decizia autorităţilor federale australiene de a-i anula viza de intrare în ţară. El a rămas însă în vizorul autorităţilor australiene, acestea reexaminând documentele completate de numărul 1 mondial, nevaccinat şi cu scutire medicală pentru a ajunge la Melbourne.

Potrivit presei australiane, Djokovici ar fi susţinut într-un formular că nu a călătorit în cele 14 zile premergătoare zborului său către Australia. Cu toate acestea, el ar fi părăsit Serbia pentru a se antrena în Spania, în perioada Anului Nou.

Joi, în urma tragerii la sorţi s-a stabilit că Novak Djokovici va evolua contra compatriotului său Miomir Kecmanovic, locul 77 mondial, în primul tur la Australian Open.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Militar american: Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei
Militar american: Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei

Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, dar pregătirea pentru o contraofensivă va dura mult mai mult, a apreciat joi un oficial militar american, relatează AFP.

 

Corupție în Ucraina. Ministrul Agriculturii demisionează din cauza unei afaceri cu terenuri în valoare de 7 milioane de euro
Corupție în Ucraina. Ministrul Agriculturii demisionează din cauza unei afaceri cu terenuri în valoare de 7 milioane de euro

Ministrul ucrainean al Agriculturii, Mîkola Solski, suspectat de corupție, şi-a prezentat demisia, potrivit unei scrisori publicate joi de către preşedintele Parlamentului, relatează AFP, potrivit News.ro.

Șeful NATO:
Șeful NATO: "Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei

"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai multe arme, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează AFP.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.