„N-am plătit sejurul ca să mă scoţi tu afară din apă!”. Salvamarii duc lupte grele cu turiștii care ignoră steagul roșu

Ultima actualizare: 24-07-2021 09:48

Valurile şi curenţii puternici i-au forţat vineri pe salvamari să arboreze steagul roşu în mai multe staţiuni din sudul litoralului, spre nemulţumirea turiştilor aflaţi în vacanţă.

"N-am plătit sejurul ca să mă scoţi tu afară din apă!", a fost replica unui turist nervos, când i s-a atras atenţia că marea este periculoasă.

În jur de 40 de oameni care au ignorat regula au fost scoşi în ultimul moment din mare. Pentru un turist de 65 de ani sunt însă clipe critice. S-a aruncat în valuri în zona plajei din Olimp, a intrat de două ori în stop cardio-respirator, şi după ce a fost resuscitat, s-a cerut un elicopter ca să fie dus repede la spital.

Pe plaja din Olimp nici avertismentele salvamarilor, nici arborarea steagului roşu nu au avut efect asupra zecilor de turişti care se încăpăţânau să se expună pericolului. Deşi li s-a atras atenția de mai multe ori, câțiva tineri au ignorat complet riscurile.

- Păi unde sunt panourile de avertizare?
- Merg cu dumneavoastră să vi le arăt, pe întreaga plajă aveţi panouri de avertizare.
- Păi unde sunt?
- Nu aveţi voie să intraţi pe aici. Dacă alunecaţi pe pietre o să cădeţi şi o să vă loviţi şi va trebui să intervenim.
- Păi pentru ce eşti plătit?
- Sunt plătit în primul rând să vă avertizez?
- Păi m-ai avertizat gata.

Tot în apropierea unui dig o doamnă înoată alături de o fetiţă, deşi valurile puterncie şi curenţii le pot purta şi izbi de stânci.

În toată zona de sud a litoralului, salvamarii au arborat steagul roşu din cauza curenţilor extrem de puternici din apropierea ţărmului.

Reporter: Este steag roşu şi în spatele tău este un turist care este lângă geamandură?
Vlad Oprica, salvamar: Da momentan, staţionează, l-am fluierat de câteva ori până acum, l-am averizat. Reacţia lui – stai liniştit, stiu să înot şi dacă aveţi o problemă veniţi după mine.

Şi în staţiunea Venus de două zile este arborat steagul roşu care interzice scăldatul. Nici aici turiştii par a nu înţelege semnificaţia avertismentelor.

Dragoş Trandafir, şef sector salvamar Venus – Jupiter: „Turistul român ajunge la mare, vede steagul roşu, se avântă în apă, el vrea să ajungă la geamandură. Le spunem să vină mai la mal, și ei ne spun - Păi ce domnule, eu am plătit sejurul ca să mai dai tu afară din apă?”

O aplicaţie oficială a salvamarilor, sea status, le furnizează turiştilor, în timp real, toate datele cu privire la pericolul mării şi avertismentele puse pe fiecare plajă în parte.

În plus, salvamarii spun că şi sâmbătă după-amiază, în special în sudul litoralului, vor fi valuri periculoase.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO