Sfânta Parascheva. Zeci de mii de credincioși s-au adunat pe o distanță de 3 kilometri


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Duminica 14 Octombrie 2018 17:33
Categorie: Stiri Sociale

De hramul Sfintei Parascheva a fost zi de mare sărbătoare în toată ţara, iar bisericile au fost neîncăpătoare. La Iaşi, peste 20.000 de oamenii s-au aflat în fața Catedralei Mitropolitane şi au participat la Sfânta Liturghie.

Afară, pe o distanţă de peste 3 kilometri, aşteptau 11.000 de pelerini ca să se închine la racla cu Sfintele Moaşte. Sărbătoarea s-a încheiat cu masa pelerinului, unde creştinii au mâncat sarmale şi au băut un pahar cu vin.

O mare de oameni, în fața Catedralei Mitropolitane, într-o tăcere impresionantă, formează un drum al credinţei şi dragostei pline de nădejde, într-o zi de mare sărbătoare.

De dimineaţă, preoţi şi diaconi au început Sfânta Liturghie la racla cu Moaştele celor două Sfinte ocrotitoare: Parascheva şi Ecaterina.

În scurt timp, toată esplanada s-a umplut până la refuz. O mulţime uriaşă, pelerini de toate vârstele, dornici să audă cuvântul lui Dumnezeu, participă la slujbă sub un soare strălucitor. Un moment emoţionat a fost cel în care oamenii au cântat şi s-au rugat împreună cu preoţii.

"În primul rând pentru vindecare, în al doilea rând pentru sănătate, pentru asta ne rugăm", spune o femeie venită în pelerinaj.

"Înseamnă întoarcerea la credinţă, la tot ce era frumos", este de părere o tânără.

După Sfânta Liturghie, pentru că suntem în Anul Centenarului, Mitropolitul Moldovei a decorat 5 persoane care au peste 100 de ani. Bătrânii, însoţiţi de cei dragi, au fost emoţionaţi până la lacrimi.

Reporter: - Cum e această vârstă, de 101 ani?

Bătrână: - E bună vârstă dacă aş şi putea merge. Am trecut toate greutăţile.

După slujbă, peste 60.000 de sarmale au fost împărţite pelerinilor.

Bărbat: - Sunt foarte bune!

Reporter: - Ca acasă?

Bărbat: - Mai bune!

"Bune, bune. Am mâncat şi anul trecut, sunt la fel de bune", este de părere o familie venită la hram.

În acest timp, peste 11.000 de credincioşi au continuat să se roage la racla cu Sfintele Moaşte.

Reporter: - Cate ore aţi aşteptat?

Femeie: - 18.

"Sunt sigur că jertfa pe care o depun în aceste zile, pentru că am depăşit şi 24 de ore, mă va ajuta foarte mult. Şi tot Parascheva mă ajută acum să-i transmit sorei mele, pe care o cheamă Parascheva şi este născută de ziua ei. La mulţi ani surioară dragă!", a transmis un tânăr.

Pelerinii se vor mai putea închina la sfintele moaşte întreagă noaptea. Iar luni dimineaţă, Moaştele Sfintei Ecaterina se vor întoarce în Grecia. Cuvioasa Parascheva va rămâne în curtea Mitropoliei până când ultimul pelerin va putea trece pe la ea să-i şoptească, în tăcere, o dorinţă sau o mulţumire.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO