Zeci de tone de boia vor lua drumul pietelor de la noi si din strainatate. Reteta folosita in Ardeal pentru productia ei
Fara ea mancarea nu are gust, iar carnatii nu au culoare, asta spun ardelenii despre traditionala boia, la care lucreaza de zor in aceasta perioada.
Procesul extrem de migalos dureaza aproape doua saptamani. Si cum anul acesta recolta de ardei a fost bogata, zeci de tone de boia vor lua apoi drumul pietelor de la noi din tara, dar si din Ungaria, SUA, Olanda sau Spania.
Pe ulitele din Lunca Muresului pluteste zilele acestea un miros imbietor de ardei. Doamna Susana, gospodina de frunte a satului, a adunat de pe camp peste doua mii de kilograme de ardei, pe care i-a insirat la uscat.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"Raman 10 zile, intre 7 si 10 zile la temperatura de 50 de grade. Dupa 10 zile se zdrobeste marunt si se macina", explica femeia.
Ardeii uscati sunt macinati in masini speciale, iar apoi pulberea rosie este ambalata si numai buna de scos la vanzare. Aceasta boia traditionala ardeleneasca a dus faima localitatii si dincolo de hotare.
"Trebuie sa macinam ca avem comanda facuta vreo 10 kg acuma e buna, e uscata, trebuie sa ducem in Ungaria. Avem o clientela formata de multi ani. Bunicii mei s-au ocupat cu asa ceva in toata tara si in Ungaria si in America", mai explica femeia.
Si vecina ei se lauda anul acesta cu o productie record. De pe o mie de metri patrati, a obtinut peste 2.500 de kilograme de ardei.
"Din 7 kilograme de ardei din asta crud se obtine 1 kilogram de boia. Este apreciat pentru ca are o calitate buna, un gust bun, chiar si in strainatate trimitem in Spania, in Ungaria", a spus vecina.
Localnicii vor sa pastreze traditia veche de sute de ani. Asa ca planuiesc sa se uneasca intr-o asociatie, ca sa isi poata valorifica mult mai usor produsul care i-a facut faimosi.
„Suntem cunoscuti cu ardeiul care este foarte bun, la toata lumea ii place. In toata tara suntem cunoscuti si in Ungaria, dulci asa si da un gust bun la mancare", a spus o producatoare.
Un kilogram de boia traditionala ardeleneasca se vinde cu 60 de lei.