Zeci de mii de bugetari dau statul in judecata pentru taierea salariilor
Taierea salariilor se va transa in instanta. Zeci de mii de bugetari au inceput deja procedurile, furiosi ca au ramas fara un sfert din leafa.
Angajatii s-au inscris pe liste comune, au cerut ajutorul sindicatelor, iar cifrele arata actiuni de amploare. In total, sute de mii de salariati vor sa-si recupereze banii pierduti.
Spre exemplu, 70 de angajati ai CNSAS au cerut sindicatului sa-i reprezinte in instanta.
Astfel de cereri sunt adunate de toti liderii de sindicat care le pun la dispozitie protestatarilor juristi care sa-i ajute. Pana acum, exista 28.000 de plangeri in administratie, 10.000 in cultura si se pregatesc 195.000 in invatamant. O parte au ajuns deja in instanta, restul asteapta pe masa sindicalistilor. Costurile proceselor vor fi suportate de sindicate.
Procesele, care pot dura ani, nu vizeaza direct Guvernul, ci angajatorul - adica tot institutiile statului. Bugetarii condamna faptul ca nu le-au fost respectate contractele colective de munca si lasa la latitudinea judecatorilor sa decida de partea cui e dreptatea.
Ministrul muncii nu se simte, insa, amenintat de aceasta miscare.
Prin taierea salariilor cu 25 %, guvernul spera sa economiseasca un miliard de euro. Pierderea proceselor in favoarea bugetarilor ar insemna inapoierea banilor opriti acum din lefuri.