Zeci de mii de bugetari dau statul in judecata pentru taierea salariilor

Dată publicare: 31-08-2010 00:00
Dată actualizare: 02-09-2012 17:20


Taierea salariilor se va transa in instanta. Zeci de mii de bugetari au inceput deja procedurile, furiosi ca au ramas fara un sfert din leafa.

Angajatii s-au inscris pe liste comune, au cerut ajutorul sindicatelor, iar cifrele arata actiuni de amploare. In total, sute de mii de salariati vor sa-si recupereze banii pierduti.

Spre exemplu, 70 de angajati ai CNSAS au cerut sindicatului sa-i reprezinte in instanta.

Astfel de cereri sunt adunate de toti liderii de sindicat care le pun la dispozitie protestatarilor juristi care sa-i ajute. Pana acum, exista 28.000 de plangeri in administratie, 10.000 in cultura si se pregatesc 195.000 in invatamant. O parte au ajuns deja in instanta, restul asteapta pe masa sindicalistilor. Costurile proceselor vor fi suportate de sindicate.

Procesele, care pot dura ani, nu vizeaza direct Guvernul, ci angajatorul - adica tot institutiile statului. Bugetarii condamna faptul ca nu le-au fost respectate contractele colective de munca si lasa la latitudinea judecatorilor sa decida de partea cui e dreptatea.

Ministrul muncii nu se simte, insa, amenintat de aceasta miscare.

Prin taierea salariilor cu 25 %, guvernul spera sa economiseasca un miliard de euro. Pierderea proceselor in favoarea bugetarilor ar insemna inapoierea banilor opriti acum din lefuri.

Tags: salarii, bugetari,


VIDEO PROTVPLUS.RO