Zeci de mii de bucureşteni nu au apă caldă. Ce probleme ar putea urma când se dă drumul la căldură
Se anunță o toamnă sumbră în București. Vremea s-a răcit, iar oamenii așteaptă căldură în calorifere, însă mulți dintre ei nu au nici măcar apă caldă.
Din cauza avariilor, dar și a reviziilor de ultim moment, sunt sute de blocuri în această situație. Probleme ar putea să apară și la furnizarea căldurii, din cauza conductelor vechi. Noaptea trecută a fost prima în care temperaturile au coborât sub 10 grade.
Peste 400 de blocuri din București nu au apă caldă, din cauza unor avarii. În paralel, alte aproape 300 din sectorul 1, peste 100 din sectorul 6 și câteva din sectorul 5, au apă călduță spre rece, adică sub parametri. Dacă tragem linie, aflăm că zeci de mii de oameni sunt afectați.
Bucureștean: ”Cu apa caldă suntem la pământ, nu știu ce se întâmplă de vreo... începând din iunie, însă acum de vreo săptămână e un pic călâie. Nu se poate. Pe țeava de apă caldă curge rece, o plătim la preț de apă caldă.”
Cet Grivița, care aparține de Primăria Sectorului 1, a intrat în revizie de o lună, deși, în mod normal, aceasta avea loc vara.
Bucureștean: ”Spune că de o lună și jumătate că fac niște remedieri, au pus și anunțuri la intrare, dar nu s-au mai terminat remedierile acestea? ”
Temperatura medie înregistrată noaptea trecută în București a fost mai mică de 10 grade Celsius: au fost în jur de 8-9 grade, potrivit ANM. Meteorologii spun că vremea se răcește luni seara, astfel că temperatura medie la noapte ar urma să fie între 3 și 5 grade Celsius și nici în noaptea următoare nu va depăși 6 grade. Cu alte cuvinte, ar trebui să se încălzească de miercuri caloriferele în Capitală, în locuințele racordate la sistemul centralizat.
Claudiu Crețu, ELCEN: ''E nevoie și de aerisirea pe scara blocului și totodată fiecare calorifer ar trebui aerisit de către locatari, pentru a permite agentului termic să își facă circulația așa cum trebuie. Pentru că de foarte multe ori sunt probleme cu parametrii la debutul sezonului de încălzire, întrucât nu sunt încălzite foarte bine instalațiile și din cauza aceasta agentul termic nu ajunge la etajele superioare. ”
Termoenergetica nu a răspuns întrebărilor Știrilor Pro TV privind starea infrastructurii pentru sezonul rece. În condițiile în care ultimii ani au fost mereu avarii, mai rămâne o singură speranță:
Claudiu Crețu, ELCEN: ”Sperăm să avem o iarnă ca ultimele trei, adică cu temperaturi rezonabile. ”
Potrivit primarului ales al Capitalei, Nicușor Dan, reparații serioase vor putea fi făcute abia din primăvară.