Vreti o masina si dati peste oferte surprizatoare pe net? Ochii in patru: zeci de romani, furati
Cel mai important, nu va grabiti sa achitati avansul pana la verificari temeinice. Infractorii ascunsi in spatele unui monitor inventeaza mai nou tot soiul de anunturi false, la preturi care sa va fure atentia si banii.
Acum formeaza grupari direct in spatiul virtual: planuiesc lovituri, fara sa se intalneasca macar o data fata in fata.
Site-urile pe care se vand masini au devenit in ultimul timp o tinta si pentru infractori nu doar pentru cei interesati sa isi ia un autoturism la un pret bun. Indivizii se infiltreaza si ei cu oferte tentante, dar fictive, si cauta modalitati de a pacali potentialii cumparatori sa trimita banii. Cu asta se ocupa si gruparea din care face parte fiul unei judecatoare. Cum au reusit sa pacaleasca zeci de persoane?
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Au postat un anunt de vanzare a unei masini la un pret foarte bun. Apoi, cand oamenii au inceput sa se arate interesati, cereau o garantie. Nu bani gheata, ci doar dovada ca suma exista intr-un cont.
Suspectii aveau apoi nevoie de doua informatii ca sa scoata banii de la unitati de transfer: numele persoanei si codul de control. Pe primul il obtineau usor. Pentru cod, victima trebuia pacalita.
Infractorii ii cereau victimei un e-mail cu o copie a formularului de trimitere a banilor, ca o dovada ca intentia de cumparare era serioasa. Unii acceptau, altii nu. Pentru cei din urma, exista planul B. Cel care vindea chipurile masina ca sa aiba dovada ca banii exista, ii cerea victimei sa acceseze o pagina de internet a companiei de transfer bancar si sa treaca acolo datele. In realitate era o clona a originalului, unde cumparatorul introducea acel cod de control. Dupa, era afisat mesajul „disponibil pentru preluare de catre destinatar", astfel ca victima sa nu banuiasca nimic.
Cu cele doua informatii, nume si cod, gruparea falsifica un act de identitate, mergea la casieria firmei de transfer si scotea banii.
De altfel, in toate cazurile in care tranzactiile s-au dovedit a fi o capcana pentru cumparatori, vanzatorii cereau ca plata sa se faca numai prin transfer direct.
Numai in primele luni ale lui 2011 politistii au depistat 17 astfel de grupari formate din peste 100 de persoane.