Vieți distruse în accidente în care n-au avut nicio vină. Așteaptă cu anii despăgubirile
"Când conduc, aud, țipătul copiilor mei, în mașină", povestește supraviețuitorul unui grav accident.
Cu sechele care îl împiedică să-și mai facă meseria, bărbatul se luptă cu instituțiile statului ca să poată primi despăgubiri.
În această situație sunt tot mai multe victime, care s-au plâns că cercetările durează ani buni, timp în care nu au cum să ceară daune în instanță.
Deși au fost răniți în accidente în care nu au avut nicio vină, în multe cazuri oamenii nu au primit până acum niciun ban pentru operații, proteze ori recuperare.
Paraschiv Dorin Daniel, victima unui accident rutier: "Când conduc, eu aud ţipătul copiilor mei din spate, din maşină. A intrat în noi, nu am putut să fac nimic."
Daniel retrăieşte acele clipe de groază de fiecare dată când este la volan. Anul trecut, el, soţia şi cei doi copii au fost la un pas de moarte pe o şosea din Prahova. Cu toţii au fost răniţi grav, după ce un şofer a intrat în maşina lor. Daniel a rămas în cârje, după o fractură la femur. Viaţa i s-a schimbat complet, pentru că era ghid montan, iar acum îi este aproape imposibil să mai urce pe munte.
Paraschiv Dorin Daniel: "La noi acasă este jale. Ne-au ajutat rudele şi prietenii, am cheltuit 50 de mii de lei până acum. Copiii tipă noaptea. Eu, sănătatea mi-am pierdut-o, viaţa profesională la fel, acum trebuie să mă lupt cu statul şi nu ar fi corect."
În cazul său, cercetarea anchetatorilor bate pasul pe loc de mai bine de un an şi jumătate.
Şi Valentina aşteaptă ca poliţiştii de la Brigada Rutieră din Bucureşti să finalizeze ancheta. În 2015, a fost rănită într-un accident în Capitală. S-a ales cu fracturi la coloană, bazin şi coaste.
Brehui Paulina Valentina: "Am fost în scaun cu rotile să depun plângere, am cerut chiar să plătesc eu examenul la IML."
În acest caz, reprezentanţii Poliţiei Capitalei ne-au răspuns că în aceşti trei ani şi jumătate au aşteptat expertiza medico-legală şi au audiat martorii. Însă sunt nevoiţi să aştepte şi expertiza tehnică judiciară, pentru că nimeni nu a văzut ce s-a întâmplat.
În cazul lui Daniel, reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte ne-au transmis că în acest dosar s-au făcut cercetări şi s-a dispus o expertiză.
Victimele au nevoie ca cercetările să se temine mai devreme, pentru că abia la finalizarea lor pot să ceară în instanţă despăgubiri. Între timp, mai au la dispoziţie o altă posibilitate, aceea de a ajunge la o înţelegere cu firma de asigurări, care le propune o sumă drept despăgubire.
Mădălin Roşu, asigurator: "Se face o ofertă în funcţie de starea victimei, de traumatisme, dacă a piedut vreun organ sau vreun membru."
Cătălin Codescu, președintele Asociației Victimelor Accidentelor de Circulație din România: "Sumele oferite de asiguratori sunt ridicole. Vă dau un exemplu, un caz la care am lucrat: a fost oferită suma de 17 mii de euro pentru un pacient căruia i-a fost amputat un picior. În condiţiile în care o proteză costa o sută de mii de euro."
Asociaţiile care apără drepturile victimelor cer de mai mulţi ani crearea unui cadru legal prin care pacienţii să primească despabugiri din primele zile de spitalizare.