Vechiul palat al Bancii Nationale isi deschide portile pentru public
Vizitatorii vor avea acces, printre altele, in Galeria Guvernatorilor si in Sala Consiliului, locul unde conducerea BNR ia cele mai importante decizii.
Joi, in mod exeptional, insusi Mugur Isarescu a fost ghid pentru jurnalisti. Le-a reamintit celor prezenti ca tezaurul BNR este bine si la locului lui, in subsolul cladirii.
Palatul vechi al BNR se numara printre primele cladiri monumentale ale Bucurestiului. A fost proiectat in 1881 de arhitecti francezi ai Ateneului Roman. La parter se afla "Holul de marmura" unde va fi organizata o expozitie numismatica.
Initial, in sala de marmura a palatului vechi se efectuau si tranzactii comerciale, de aceea, in spatele fiecarei coloane se gaseste cate un seif.
Ca sa ajungi in Sala de Consiliu urci o scara somptuasa. Iar cei cu multa imaginatie isi pot inchipui ca ei sunt guvernatori. In aceasta incapere se iau cele mai importante decizii in ceea ce priveste viitorul economiei. Conducerea BNR hotaraste ce se intampla cu dobanzile. Sedintele de politica monetara au loc periodic si sunt conduse de fiecare data de guvernatorul Mugur Isarescu.
Camera este dominata de o masa din lemn masiv. In capat sta guvernatorul, iar de o parte si de cealalta ceilalti opt membri ai consiliului de administratie. Mugur Isarescu recunoaste ca din cand au dificultati sa se auda unii pe ceilaltii, din cauza distantei.
Camera este dominata de patru tablouri mari semnate Grigorescu, Voinescu si Mirea. Comunistii au incercat sa le mute, insa au renuntat dupa ce angajatii BNR i-au pacalit si le-au spus ca sunt pictate direct pe perete.
Cupola este incadrata de ornamente din lemn cu foita din aur. Usa in usa cu Sala Consiliului se afla primul birou al lui Mugur Isarescu.
Piese de rezistenta este o oglinda venetiana care in timpul procesului de resturare a fost mutata in alta incapere.
Turul palatul vechi se incheie cu Galeria Guvernatorilor. Aici aflati cine sunt cei care si-au pus semnatura pe bani. Iar la subsol se afla tezaurul, unde Banca Nationala isi tine lingourile. Acest colt nu se viziteaza insa: "Exista publicatii care vantura ideea ca nu mai exista aurul acolo. Nimic nou sub soare. "Toma Necredinciosul" este de cand lumea", s-a amuzat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.