Unul din trei romani are un animal de companie si il trateaza ca pe un membru al familiei. Cand devine asta o problema
Cainii, dar si pisicile sunt cei mai buni prieteni ai romanilor, dovada ca unul din trei are un animal de companie si il trateaza ca pe un membru al familiei. Ii cumpara haine la moda si ii serbeaza ziua de nastere.
Psihologii considera aceste gesturi normale insa, atrag atentia ca, in anumite cazuri, oamenii care merg prea departe ajung sa dezvolte o afectiune pe care ei o numesc "antropomorfism". Trateaza animalul ca pe o fiinta umana si evita sa mai comunice cu cei din jur.
Faceti cunostinta cu Gyka, un Mops alintat, pe care stapana lui il ingrijeste cu mare drag. Il duce la salonul de cosmetica, pentru ca veterinarii stiu cel mai bine cum trebuie spalat un caine si ii schimba garderoba o data pe sezon.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Diana Marta: "Il consider ca si copilul meu. Insa, trebuie sa facem diferenta intre animale si oameni. Pana la urma, indiferent ca este animalul tau de companie si-l cresti, este animal."
Rasfatul merge si mai departe in unele cazuri. Fiindca sunt considerati membri ai familiei, cainii si pisicile au petreceri de ziua lor si primesc cadouri de sarbatori. Iata o idee pentru stapanii lor: o zgarda din piele cu cristale Swarowski. Costa 130 de lei.
Psihologii considera aceasta grija fata de animalul de companie absolut normala. Dar atrag atentia ca sunt si cazuri, ce-i drept rare, in care oamenii cad in extrema cealalta. Dezvolta o obsesie pentru el, il trateaza ca pe un om, ajung sa nu mai comunice cu cei din jur. Din aceasta cauza risca sa dezvolte o afectiune numita "antropomorfism".
Iuliana Fulas, psiholog: "Cauzele principale sunt egoismul si singuratatea, teama de a nu fi parasit, de a nu fi respinsi, de esec in cuplu. Animalul de companie nu poate suplini o fiinta."
Pe de alta parte, Romania s-a aliniat trendurilor internationale, in ceea ce priveste rasfatul animalelor. Iar piata e plina de tot felul de produse dedicate lor. La moda sunt acum, de pilda, gherutele din silicon.
Ciprian Dragomir, veterinar: "Pentru a ne proteja mobila, canapeaua, draperia se aplica aceste gheare false se schimba la un interval de timp. Arata si bine, se pun in diverse forme, culori, nu sunt toxice."
Nu e de mirare ca magazinelor de profil le merge foarte bine. Si daca tot vine sezonul rece, va prezentam noua colectie pentru caini. Unii dintre cei chiar au nevoie de o hainuta cand ies afara, pentru ca sunt plapanzi si pot raci, spun medicii.
Alexandra Potaras, consilier vanzari petshop: "Poate fi purtata si la fetite si la baieti, e grosuta, comoda, tine de cald. Pretul unei vestute incepe de la 50 de lei si ajunge pana undeva la 200. Pentru fetita, rochia aceasta, se poate pune o pelerina deasupra sau cu Hello Kitty."
Peste 10 milioane de romani au animale de companie.