Universitățile critică proiectul de lege privind creșterea vârstei de pensionare până la 70 de ani
Proiectul de lege care le permite oamenilor să lucreze dacă vor până la 70 de ani fără acordul angajatorului este criticat. Cinci mari universități protestează și spun că această măsură le afectează autonomia și este contraproductivă.
Sunt 3.000 de profesori universitari titulari trecuți de 60 de ani, dintr-un total de aproape 24.000.
Profesorul Cristian Silvestru are 65 de ani și de peste 30 de ani predă la Facultatea de Chimie din Cluj-Napoca. Ar vrea să mai conducă doi ani catedra dar recunoaște că sistemul universitar are nevoie de un suflu nou.
Cristian SIlvestru, profesor universitar: ”Într-o politică normală de resursă umană, trebuie să aduci oameni noi, or oameni noi nu poți să aduci dacă decalezi cu 5 ani de zile vârsta de pensionare fără niciun criteriu. Trebuie să dai posibilitatea tinerilor să ocupe poziții mai bune, să se dezvolte în carieră, așa cum le-am avut și noi, astfel vei ajunge la un blocaj și când o să ai nevoie de oameni nu o să îi mai găsești”.
O frână în modernizarea universităților - așa numește alianța organizațiilor studențești proiectul de lege care presupune creșterea vârstei de pensionare până la 70 de ani la cererea angajaților, fără acordul angajatorului.
Horia Șerban Ioniță, ANSOR: "Substratul problemei este faptul că de foarte multe ori noi nu sancționăm cadrele didactice care nu sunt performante, ci așteptăm să iasă la pensie. Cadre didactice care nu vin la cursuri, nu își actualizează bibliografia, nu-și actualizează conținutul, pur și simplu rămân la noțiuni vechi de 10-20 de ani”.
Numărul asistenților universitari a scăzut cu 27%
Marian Preda, rectorul Universității din București: "Sunt efecte precum blocarea instituțiilor pentru 5 ani de zile pentru tineri, noi trebuie să aducem în fiecare an tineri care să preia din activitatea, să vină cu activități noi, să facă activități de seminar, de asemenea, trebuie să asigurăm promovarea altora de vârstă mijlocie".
În același timp, universitățile spun că nu vor să scape de profesorii care împlinesc vârsta pensionarii. Există modalități de valorizare a lor, fără să rămână titulari.
Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai Cluj- Napoca: ”Colegii care aleg să se pensioneze pot să intre în relație contractuală cu universitatea în 2 forme: contract anual, înseamnă activități didactice și de cercetare și contract pe plată cu ora, adică doar activități didactice".
Ștefan Greavu, student: ”Eu chiar am un profesor de 65 de ani - s-au adaptat foarte repede și la treaba asta cu Zoom-ul, examenele online și așa mai departe. Sunt experți pe ceea ce fac. Mie mi se pare ok”.
Potrivit Ministerului Educației, numărul de asistenți universitari titulari a scăzut în perioada 2015-2019 cu 27%.