Un soft dezvoltat de studenți din Galați detectează situațiile de urgență și alertează Poliția
Un soft dezvoltat la Facultatea de Inginerie din Galaţi ar putea ajuta autorităţile să identifice situaţii potential-periculoase chiar în momentul în care au loc.
Programul îi scanează pe cei care trec prin fața camerelor de supraveghere şi le analizează mişcările. De exemplu, dacă un individ devine violent şi este înarmat, este alertată imediat poliţia. Invenţia este încă în faza de teste.
Softul creat cu ajutorul unui algoritm matematic scanează fiecare persoană aflată în vizorul unei camere de supraveghere, îi identifică mişcările şi dacă reprezintă un pericol alerta ajunge la poliţie, pompieri, trupele speciale şi antitero.
Concret, în funcţie de mişcări programul calculează singur în ce măsură o încăierare este un conflict violent real sau o joacă.
Alerta se activează şi în cazul incendiilor sau dacă o persoană lasă un bagaj suspect într-un loc public, unde există monitorizare video.
Unul dintre scenariile luate în calcul de programatori este acela în care o persoană scoate o armă într-un loc aglomerat. În câteva secunde softul va detecta această situaţie periculoasă .
Softul va putea fi implementat pe orice cameră de supraveghere.
Bogdan Marin, şef de lucrări Facultatea de Inginerie, Galaţi: "Atât pentru firmele de securitate, cât şi pentru sistemele de supraveghere actuale, care ar deveni, astfel, şi sisteme de alarmă. Mă refer la sistemele de supraveghere private, dar şi la cele care se referă la supravegherea unor arii mari, cum ar fi oraşele, sau aeroporturile."
Programul a fost scris de un student căruia i-a venit ideea în urma unui incident violent petrecut recent în scara unui bloc din Galaţi. Un bărbat de 75 de ani a fost lovit fără milă de un recidivist, care apoi l-a tâlhărit. Scenele au fost înregistrate de camerele de supraveghere, care dacă ar fi avut acest soft instalat, ar fi alertat imediat autorităţile.
Marian Leica, sudent în anul al IV-lea, Facultatea de Inginerie, Galaţi: "Acest sistem se bazează pe vedere artificială şi inteligenţa artificială. Este vorba despre nişte algoritmi, în prima fază de vedere artificială, ce procesează imaginea şi reuşeşte să detecteze mişcarea şi culorile. Reuşeşte să clasifice situaţia, adică ori e incendiu, ori e jaf armat sau în funcţie de situaţie."
Până acum softul a fost testat doar pe grupuri mici de persoane, nu şi în locuri publice aglomerate.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!