Un nou spital privat s-a deschis la Brasov. Se adauga celor 44 existente
Incet, dar sigur medicina privata trece la urmatorul nivel: de la clinica, la spital. Tot mai multe nume din domeniu anunta cifre de afaceri in crestere si pun pe picioare unitati sanitare ca alternativa la cele de stat.
Problema este ca in acest moment sunt putini cei care isi permit sa plateasca un medic din acest sistem, iar Casa de Sanatate deconteaza mai putin de 10% din tratamente.
Un campus medical in toata regula s-a deschis, joi, la Brasov. Este vorba despre o unitate care se intinde pe 12.000 de metri patrati, include un serviciu ambulator si ofera servicii medicale pe 12 specialitati, inclusiv maternitate.
Alegeri 2024
14:41
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
13:57
Gabriela Firea: Am votat cu gândul la tineri, familii, femei, copii, bunici. În speranţa că viaţa lor va fi mai bună
13:57
Mesajul transmis către români de un veteran de război, în vârstă de 102 ani, după ce a votat: „Nu aveam pâine, nu găseam”
13:43
Mii de români votează departe de casă, în vacanță. Unii și-au exprimat deja opțiunea pe liste suplimentare
Intr-un cuvant, avem o investitie de peste 24 de milioane de euro care da de lucru unui numar de 100 de medici si 200 de asistenti, brancardieri si infirmiere.
Aceasta unitate se adauga celor 44 de spitale private existente deja in Romania. Un start bun daca ne gandim ca cifra reprezinta 10% din totalul spitatelor din tara.
Investitiile sunt incurajate si de Ministerul Sanatatii, care vrea sa faca in parteneriat public-privat spitale noi de urgenta in toate orasele mari ale tarii.
Astfel, pana in 2015 ar trebui sa avem sase spitale regionale la Bucuresti, Cluj, Craiova, Iasi, Targu Mures si Timisoara.
Companiile sunt asteptate sa investeasca aproximativ 250 de milioane pentru constructia si dotarea fiecarui spital.
Cu ce vine statul? "Statul in principal nu vine in afara de terenul pe care il are sau il va avea in proprietate cu altceva. Din patru tari am solicitari oficiale pentru a primi informatii ca ar fi investitori interesati", spune ministrul sanatatii.
La privat se pot face acum o mare parte dintre operatiile care se fac si in spitalele publice, iar daca institutiile au contracte cu Casa de Asigurari pacientii pot achita doar cazarea. Potrivit estimarilor, anul acesta numarul spitalelor private va trece de 50.