Un nou medicament pentru pacientii infectati cu HIV a fost lansat miercuri
Medicamentul pentru pacientii infectati cu virusul HIV care prezinta rezistenta la alte tratamente a fost lansat, miercuri, la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals din Capitala.
Noul medicament, cunoscut sub denumirea de Maraviroc, blocheaza accesul viral in celule. In loc sa actioneze impotriva virusului HIV in interiorul globulelor albe, noul medicament impiedica patrunderea virusului in leucocite.
Medicamentul a fost descoperit si dezvoltat de cercetatorii Pfizer din Sandwich, Marea Britanie. Primele cercetari au inceput in 1997, iar studiile au costat sute de milioane de dolari. Acesta a fost aprobat in regim accelerat atat in SUA, in august 2007, cat si in Uniunea Europeana, la sfarsitul lunii septembrie 2007.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La sfarsitul lunii septembrie 2008, produsul a primit Premiul Galien USA pentru cea mai buna molecula. Considerat echivelentul Premiului Nobel pentru cercetare si dezvoltare inovatoare in domeniul medicinei, Premiul Galien este acordat in Statele Unite de catre o comisie formata din 11 membri, dintre care sapte laureati ai Premiului Nobel, fondatorii unor importante companii de biotehnologie si editorii celor mai importante reviste stiintifice in domeniul biologiei.
"Specialistii pot acum controla mai bine infectia HIV pentru acei pacienti care dezvolta rezistenta la tratamentele existente. Studiile arata ca peste 25 la suta din pacientii HIV pozitiv se confrunta cu aceasta problema a declarat", directorul Institutului Matei Bals, Adrian Streinu Cercel.
In Romania exista peste 11.000 bolnavi de SIDA, in timp ce la nivel mondial numarul persoanelor infectate este de peste 40 de milioane.
Conform distributiei pe grupe de varsta a persoanelor aflate in evidenta la 30 iunie 2008, 54% dintre persoanele infectate se afla in grupa 15-19 ani, 42,8% au peste 20 de ani, 2,95% au intre unu si 14 ani si 0,3 la suta sub un an. Romania a inregistrat progrese in tratarea acestor pacienti, avand cea mai mare rata de supravietuire din zona.
Costurile anuale de ingrijire a unui pacient cu HIV/SIDA in Europa au variat intre 3.700 si 15.400 de euro intre anii 1994 si 2000. In Romania costul mediu lunar al tratamentului este intre 500 – 1.500 euro pe luna.
Din pacate, numai 80% dintre acestia, vor raspunde la noua schema. Pentru a stabili pe cine pot include in program, medicii romani vor trimite probe pentru teste in Statele Unite.