Un membru al CNA considera ca educatia media ar trebui introdusa intre materiile scolare

Ultimul update: Luni 11 Martie 2013 07:07
Data publicarii: Vineri 08 Martie 2013 11:34
Categorie: Social
Catalog

Valentin-Alexandru Jucan, membru al CNA, a declarat vineri, la dezbaterea "Nu va uitati copiii la TV - Vezi ce vede copilul tau", ca intre materiile scolare ar fi necesara si educatia media, cu o periodicitate cel putin lunara.

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) organizeaza, vineri, la Palatul Parlamentului, dezbaterea "Nu va uitati copiii la TV - Vezi ce vede copilul tau", la care a participat si ministrul Educatiei, Remus Pricopie.

La eveniment sunt prezenti si specialisti din domeniul sanatatii si ai educatiei, reprezentanti ai mediului academic, ai asociatiilor de parinti si ai ONG-urilor care desfasoara activitati in domeniul educatiei nonformale si reprezentanti ai unor radiodifuzori care difuzeaza programe pentru copii.

In acest context, Valentin Jucan, membru al CNA, a spus ca degradarea spatiului audiovizual se rasfrange asupra copiilor si tinerilor. Jucan a mai spus ca, pentru acestia, puterea exemplului negativ, preluat din spatiul audiovizual, are toate caracteristicile a ceea ce se numeste "coruptie'", respectiv "coruptia spirituala".

"Implicatiile acestui fenomen sunt vaste si devastatoare in randurile tinerilor", care sunt "sedusi" de ce vad la televizor. El a mai spus ca libertatea a fost inteleasa de catre media, dupa 1989, ca "libertatea de a fi dezmatat, libertatea de a exhiba nerusinarea, libertatea de a cultiva limbajul mitocanesc, calomnia".

Jucan a mai spus ca televiziunea favorizeaza, in anumite cazuri, comportamentele violente, incitand la violenta prin prezentarea comportamentelor violente. El a precizat ca, pentru combaterea acestor fenomene parintii, scoala si CNA trebuie sa colaboreze.

"In ceea ce priveste rolul CNA, acesta este definit clar in legea ce guverneaza acest for. Este adevarat, aceasta lege are nevoie de modificari. Dar nu de schimbarea ei in intregime. In opinia mea un astfel de demers ar ascunde alte tentatii. In cazul protectiei minorilor, necesitatea absoluta este ca legiuitorul sa incuviinteze ridicarea nivelului amenzii minime spre un prag care sa corespunda importantei acestui subiect", a spus Valentin Jucan, precizand ca uneori CNA nu a luat masurile cele mai dure care se impuneau in astfel de cazuri de incalcare a legislatiei privind protectia minorilor.

De asemenea, Jucan a spus ca CNA, in calitatea sa de organism de reglementare, ar trebui sa sprijine radiodifuzorii pentru ca acestia sa poata sa realizeze emisiuni educativ-culturale. El a propus colectarea unor taxe minime de la posesorii de licente, astfel putandu-se crea un fond, aflat in intregime la dispozitia radiodifuzorilor, accesabil prin concurs. Jucan a mai spus ca, in acest demers, Ministerul Culturii ar putea fi partener al CNA.

"Conform recomandarii consiliului de ministri al Uniunii Europene si cu sprijinul Ministerului Educatiei, am putea introduce intre materiile scolare educatia media, cu o periodicitate cel putin lunara. Dezbaterile intre tineri, simularea realizarii corecte a unui reportaj, minime cunostinte nu de presa - in sens stiintific -, ci de nuante ale bunului simt ar avea un efect, cred eu, rapid in imbunatatirea calitatii cerintelor pe care publicul le are de la media", a mai spus Valentin Jucan.

Totodata, el a spus ca, macar pentru cateva luni, ar fi indicat ca CNA sa abordeze doar rapoarte de monitorizare bazate pe protectia minorilor si a demnitatii umane. La aceeasi dezbatere, Constantin Traistaru, inspectorul scolar general al municipiului Bucuresti, a spus ca, la nivelul Capitalei, in acest an scolar au crescut "evenimentele" negative, insa exista o strategie la nivel national cu privire la reducerea fenomenului de violenta, strategie care urmeaza sa fie reactualizata.

"Media mediatizeaza excesiv aceste lucruri (fenomenele de violenta din scoli, n.r.), una e sa informezi, alta sa exagerezi", a spus Constantin Traistaru, precizand ca "erorile" in relatarea unor astfel de cazuri de catre media nu au fost insotite de "sanctiuni pe masura din partea CNA".

Constantin Traistaru a mai spus ca media nu ar trebui sa prezinte excesiv faptele de violenta in sine, pentru ca astfel se induce in mintea copilului un comportament violent. Alina Moisescu, inspector general in cadrul Ministerului Educatiei, a spus ca "fenomenul violentei" este o preocupare a Ministerului Educatiei.

"Exista o strategie la nivelul municipiului Bucuresti, dar si la nivel national. Aceasta strategie se revizuieste in momentul de fata, urmeaza sa fie aprobata prin ordin de ministru", a spus Alina Moisescu. "Daca au fost evenimente nefericite in scoala sau in zona adiacenta - copii care au fost victime sau autori -, trebuie sa ne gandim ca ceea se intampla in scoala este o oglinda a ceea ce se intampla in viata de zi cu zi, chiar ceea ce vedem la televizor sau ceea ce se intampla in trafic este o violenta permanenta", a mai spus Moisescu.

Dezbaterea "Nu va uitati copiii la TV - Vezi ce vede copilul tau", organizata vineri, vine dupa alte doua dezbateri organizate de CNA - "Audiovizualul intre fictiune si realitate", care a avut loc pe 1 martie, si "Libertatea de exprimare - drept fundamental sau absolut?" (pe 8 februarie).

Pe de alta parte, CNA a lansat, pe 23 ianuarie, petitia online "Interesul public mai presus de gustul publicului", al carei scop este "de a evalua necesitatea imbunatatirii unor prevederi ale legislatiei audiovizualului pentru o definire mai clara a notiunii de interes public in programele de televiziune si de radio".

Catalog Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO
pasari
Braconajul păsărilor, afacere în floare în Mureș. Specii protejate de lege, găsite în colivii
Femeie din Iași, internată la psihiatrie după ce și-a amenințat cu moartea soțul și copilul de 2 ani
Au angajat roboți să aibă grijă de vaci, pentru că nu găsesc personal. ”Nu trebuie să stai cu gura pe ei”
Elevii din mai multe județe au rămas fără corn și lapte. ”Stau flămânzi până seara”
”Mi-a zis `tu ești țigan, nu ai ce căuta la acest liceu`”. Studiu îngrijorător despre profesorii români
Concurs anticorupție ”Civic Avengers”. Premiul: o cafea cu președintele Klaus Iohannis
Raed Arafat
Arafat vrea ca populația să fie pregătită pentru un dezastru: Să știm cum să reacționăm
”Visuri la cheie”. O fetiță și bunica ei, cu o poveste tragică de viață, au primit o casă construită de la zero
Tartă cu ciocolată și zmeură, o rețetă sănătoasă propusă de Elena Lasconi
Legendara CC-Catch concertează la Cluj. Mesajul transmis românilor de artistă
Mesajul transmis de un copil de 7 ani, părăsit de mamă. Trăiește într-o sărăcie cruntă
Motivul pentru care un tânăr spaniol a decis să aleagă Iașiul pentru bursa Erasmus