Un membru al CNA considera ca educatia media ar trebui introdusa intre materiile scolare

Ultimul update: Luni 11 Martie 2013 07:07
Data publicarii: Vineri 08 Martie 2013 11:34
Categorie: Social
Catalog

Valentin-Alexandru Jucan, membru al CNA, a declarat vineri, la dezbaterea "Nu va uitati copiii la TV - Vezi ce vede copilul tau", ca intre materiile scolare ar fi necesara si educatia media, cu o periodicitate cel putin lunara.

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) organizeaza, vineri, la Palatul Parlamentului, dezbaterea "Nu va uitati copiii la TV - Vezi ce vede copilul tau", la care a participat si ministrul Educatiei, Remus Pricopie.

La eveniment sunt prezenti si specialisti din domeniul sanatatii si ai educatiei, reprezentanti ai mediului academic, ai asociatiilor de parinti si ai ONG-urilor care desfasoara activitati in domeniul educatiei nonformale si reprezentanti ai unor radiodifuzori care difuzeaza programe pentru copii.

In acest context, Valentin Jucan, membru al CNA, a spus ca degradarea spatiului audiovizual se rasfrange asupra copiilor si tinerilor. Jucan a mai spus ca, pentru acestia, puterea exemplului negativ, preluat din spatiul audiovizual, are toate caracteristicile a ceea ce se numeste "coruptie'", respectiv "coruptia spirituala".

"Implicatiile acestui fenomen sunt vaste si devastatoare in randurile tinerilor", care sunt "sedusi" de ce vad la televizor. El a mai spus ca libertatea a fost inteleasa de catre media, dupa 1989, ca "libertatea de a fi dezmatat, libertatea de a exhiba nerusinarea, libertatea de a cultiva limbajul mitocanesc, calomnia".

Jucan a mai spus ca televiziunea favorizeaza, in anumite cazuri, comportamentele violente, incitand la violenta prin prezentarea comportamentelor violente. El a precizat ca, pentru combaterea acestor fenomene parintii, scoala si CNA trebuie sa colaboreze.

"In ceea ce priveste rolul CNA, acesta este definit clar in legea ce guverneaza acest for. Este adevarat, aceasta lege are nevoie de modificari. Dar nu de schimbarea ei in intregime. In opinia mea un astfel de demers ar ascunde alte tentatii. In cazul protectiei minorilor, necesitatea absoluta este ca legiuitorul sa incuviinteze ridicarea nivelului amenzii minime spre un prag care sa corespunda importantei acestui subiect", a spus Valentin Jucan, precizand ca uneori CNA nu a luat masurile cele mai dure care se impuneau in astfel de cazuri de incalcare a legislatiei privind protectia minorilor.

De asemenea, Jucan a spus ca CNA, in calitatea sa de organism de reglementare, ar trebui sa sprijine radiodifuzorii pentru ca acestia sa poata sa realizeze emisiuni educativ-culturale. El a propus colectarea unor taxe minime de la posesorii de licente, astfel putandu-se crea un fond, aflat in intregime la dispozitia radiodifuzorilor, accesabil prin concurs. Jucan a mai spus ca, in acest demers, Ministerul Culturii ar putea fi partener al CNA.

"Conform recomandarii consiliului de ministri al Uniunii Europene si cu sprijinul Ministerului Educatiei, am putea introduce intre materiile scolare educatia media, cu o periodicitate cel putin lunara. Dezbaterile intre tineri, simularea realizarii corecte a unui reportaj, minime cunostinte nu de presa - in sens stiintific -, ci de nuante ale bunului simt ar avea un efect, cred eu, rapid in imbunatatirea calitatii cerintelor pe care publicul le are de la media", a mai spus Valentin Jucan.

Totodata, el a spus ca, macar pentru cateva luni, ar fi indicat ca CNA sa abordeze doar rapoarte de monitorizare bazate pe protectia minorilor si a demnitatii umane. La aceeasi dezbatere, Constantin Traistaru, inspectorul scolar general al municipiului Bucuresti, a spus ca, la nivelul Capitalei, in acest an scolar au crescut "evenimentele" negative, insa exista o strategie la nivel national cu privire la reducerea fenomenului de violenta, strategie care urmeaza sa fie reactualizata.

"Media mediatizeaza excesiv aceste lucruri (fenomenele de violenta din scoli, n.r.), una e sa informezi, alta sa exagerezi", a spus Constantin Traistaru, precizand ca "erorile" in relatarea unor astfel de cazuri de catre media nu au fost insotite de "sanctiuni pe masura din partea CNA".

Constantin Traistaru a mai spus ca media nu ar trebui sa prezinte excesiv faptele de violenta in sine, pentru ca astfel se induce in mintea copilului un comportament violent. Alina Moisescu, inspector general in cadrul Ministerului Educatiei, a spus ca "fenomenul violentei" este o preocupare a Ministerului Educatiei.

"Exista o strategie la nivelul municipiului Bucuresti, dar si la nivel national. Aceasta strategie se revizuieste in momentul de fata, urmeaza sa fie aprobata prin ordin de ministru", a spus Alina Moisescu. "Daca au fost evenimente nefericite in scoala sau in zona adiacenta - copii care au fost victime sau autori -, trebuie sa ne gandim ca ceea se intampla in scoala este o oglinda a ceea ce se intampla in viata de zi cu zi, chiar ceea ce vedem la televizor sau ceea ce se intampla in trafic este o violenta permanenta", a mai spus Moisescu.

Dezbaterea "Nu va uitati copiii la TV - Vezi ce vede copilul tau", organizata vineri, vine dupa alte doua dezbateri organizate de CNA - "Audiovizualul intre fictiune si realitate", care a avut loc pe 1 martie, si "Libertatea de exprimare - drept fundamental sau absolut?" (pe 8 februarie).

Pe de alta parte, CNA a lansat, pe 23 ianuarie, petitia online "Interesul public mai presus de gustul publicului", al carei scop este "de a evalua necesitatea imbunatatirii unor prevederi ale legislatiei audiovizualului pentru o definire mai clara a notiunii de interes public in programele de televiziune si de radio".

Catalog Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO
Va vedem, Sibiu
”Vă vedem!” Se împlinește un an de când oamenii din Sibiu ies zilnic în stradă
Momentul magic din an în care toţi copiii îi scriu lui Moş Crăciun. Scrisoarea unor fraţi sărmani din Piteşti
Legea care stabileşte că patronul decide când îşi iau concediu angajaţii. Ce riscă cei care o încalcă
Busu este bine și se pregătește să revină cu Vremea și Problema lui Busu
Donații pentru pacienții nevoiași, oferite de personalul medical dintr-un spital din Botoșani
Socializarea s-a mutat aproape exclusiv în mediul virtual. Efectele acestei dependențe
maraton caritabi targu mures
Sute de oameni au alergat în Târgu Mureș ca să strângă bani pentru copiii săraci
Marian Godină, poveste revoltătoare despre un taximetrist și o mamă fără bani de cursă: ”I-a luat laptele!”
ProTV, lider de audiență cu ”Singur acasă”. Reacțiile românilor pe Facebook
Credincioșii s-au îmbrâncit la sfințirea noii biserici din Techirghiol: ”Ce faceți, săriți gardul?”
Aglomerație la Târgul de Crăciun din Capitală. Cozi la mâncare și la patinoarul cu acces gratuit
Târgul de Crăciun din Constanța și-a deschis porțile. Cum au fost întâmpinați vizitatorii