Aproape 2.000 mii de oameni au protestat in Reghin. Se tem ca viitoarea fabrica de clei ii va otravi

Ultima actualizare: 11-03-2013 07:07

Aproape 2.000 mii de localnici au protestat, joi, pe strazile din Reghin. Inarmati cu pancarte si steaguri, unii imbracati in costume si purtand masti de protectie, oamenii au manifestat, nemultumiti ca in oras va fi construita o fabrica de clei.

Sunt speriati ca uzina va deveni o bomba ecologica, care va distruge padurea si va polua aerul. Nici autoritatile nu mai au liniste. Desi parea o investitie buna care aduce bani la bugetul orasului si locuri de munca, totul s-a transformat acum intr-o adevarata isterie.

Oamenii din Reghin au marsaluit pe strazile orasului si au protestat apoi in fata primariei. Localnicii se tem pentru sanatatea lor si a copiilor.

Iulius Fagarasan, localnic: "Efectele pe care le aduce un astfel de combinat nu sunt de o ora nu sunt de o zi, vor fi pe veci. Nu suntem pregatiti sa riscam viitorul copiilor nostri."

In urma cu cateva zile, au lansat si o petitie online in acest sens.

"Vrem sa aratam cat este de periculos. Aceasta haina reprezinta sa aratam ca este foarte periculos, si in cativa ani s-ar putea sa purtam cu totii hainele astea." - spune un alt localnic.

Au reusit astfel sa adune peste 4.000 de semnaturi si cer autoritatilor sa organizeze un referendum.

Ioan Pop, profesor de chimie: "S-a dovedit ca este si cancerigen, acest formol, respectiv formaldehida. Este vorba de 100.000 de tone pe an, este suficient sa faca aerul irespirabil o zecime de parte la un milion."

Autoritatile locale sunt intr-o situatie delicata. Investitorul, un om de afaceri turc, mai are in zona o fabrica de prelucrare a lemnului. Noua intreprindere ar fi insemnat si noi locuri de munca pentru localnici.

Maria Precup, primar Reghin: "Sunt si pareri pro si contra. Suntem intre ciocan si nicovala..."

Cei de la primarie au emis deja un certificat de urbanism si asteapta avizele din partea Agentiei de Protectie a Mediului, care a cerut mai multe studii de impact.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO