Un deputat USR vrea sa simplifice procesul de adoptie de la un an la 90 de zile. Ce spun reprezentantii Protectiei Copilului


Ultimul update: Luni 05 Iunie 2017 07:18
Data publicarii: Vineri 02 Iunie 2017 18:12
Categorie: Stiri Sociale

Intr-o tara in care peste 3 mii de copii viseaza la caldura unui camin, inca se cauta solutii legislative pentru simplificare adoptiilor.

De aceasta data, un deputat de la USR a lansat in dezbatere publica mai multe propuneri. Acesta vrea ca un minor sa ajunga intr-o familie, in cel mult 90 de zile, din clipa in care este declarat adoptabil.

In prezent, tot acest proces se deruleaza pe parcursul unui an, pentru ca este nevoie de acordul rudelor de pana la gradul 4.
Doar 43 de copii si-au gasit o familie, anul trecut, in Bucuresti. Tot atunci au inceput procedurile si sotii Duminca. Iar in martie 2017 familia lor a devenit mai mare prin aparitia lui Stefan.

Ion Duminica, tatal lui Stefan: "Alegerea trebuie sa vina din suflet si sa vina ca o completare reciproca. Noi pentru el, el pentru noi".

Iata asadar un caz fericit de adoptie, care a durat aproape jumatate de an. Cu toate ca legislatia a fost imbunatatita constant in ultimii ani, un deputat de la USR vrea ca adoptia sa fie si mai rapida. Iulian Bulai a lansat in dezbatere publica, vineri, de Ziua Nationala a Adoptiei, o serie de modificari legislative.

Iulian Bulai, deputat USR: "Acum, ne trebuie intre 6 luni si un an timp petrecut de copil din momentul in care este declarat adoptabil pana intra in familie, noua propunere legislativa presupune un termen de maximum 90 de zile"

Pentru asta, insa, parlamentarul ar vrea ca din Comisia care declara un copil adoptabil sa faca parte si reprezentanti ai unor ONG-uri din domeniu. Iulian Bulai sustine ca a intalnit multi parinti adoptivi care s-au plans de coruptia din sistem.

Cosmina Simean, director Directia Generala pentru Protectia Copilului Bucuresti:  "Nu stiu daca este extrem de oportun ca sa micsoram atat de mult termenul la 90 de zile. Nu trebuie sa uitam ca adoptia, pana la urma, este despre a gasi cea mai potrivita familie pentru un copil, si nu de a gasi un copil pentru o familie"

O alta modificare la Legea adoptiei prevede ca doar rudele copilului pana la gradul al doilea trebuie intrebate, nu pana la gradul patru, ca in prezent. Cu alte cuvinte, ar fi nevoie de consimtamantul parintilor, fratilor, unchilor si matusilor.

Potrivit Registrului National pentru Adoptii, in Romania sunt acum 3.273 de copii adoptabili. Media ultimilor ani ne arata ca, in jur de 800 ajung anual intr-o familie. In 2016, spre exemplu, peste 1.800 de cupluri au depus actele pentru adoptia unui copil. Multe altele asteapta si astazi un raspuns.

Un american a izbucnit in plans atunci cand a deschis cadoul oferit de fiica sa vitrega. Ce se afla in cutie. VIDEO
Un american a izbucnit in plans atunci cand a deschis cadoul oferit de fiica sa vitrega. Ce se afla in cutie. VIDEO
VIDEO PROTVPLUS.RO
O nouă generație de bucătari profesioniști apare în România
Povestea tinerilor care s-au întors din străinătate pentru a fi chefi în România
Câți bani a câștigat statul din taxa auto. Mulți șoferi nu și-au recuperat încă banii plătiți
Produse noi incluse în programul Rabla pentru electrocasnice 2019. Valoarea voucherelor
Revoltător. Mai multe case au fost inundate după ce a fost furată o țeavă dintr-un dig
S-a răsturnat cu scaunul cu rotile pe rampa improvizată instalată la școală. Explicația IȘJ Sibiu
Tabără de muzică organizată de Smiley cu 16 artişti și producători internaţionali
drumul expres Craiova-Pitești, autostrazi, românia, investiții, serbia, autostrada grecia
Cum explică ministrul Transporturilor lipsa autostrăzilor în România. Replica lui Dragnea
Situația disperată a unei femei de 74 de ani și a nepoatelor sale. Casa riscă să cadă pe ele
Motivul pentru care românii mănâncă mai puțini cartofi. Ce preferă la restaurant
Cum să deosebim ciupercile comestibile de cele otrăvitoare. Greșeala poate fi fatală
Protestatar amendat cu 1000 de lei, după ce a scandat împotriva lui Dragnea la Topoloveni
Prima zi de înscriere la grădinițele de stat. Ce nu au voie să ceară directorii instituțiilor