Un bolnav grav de gripa poate costa statul chiar si 2.000 de euro pe zi!

22-11-2008 00:00


gripa, raceala

Persoanele care nu se vaccineaza antigripal si sunt "atacate" de bolile specifice sezonului rece pot costa statul pana la 2.000 de euro pe zi, atentioneaza specialistii.


"Costurile pentru o persoana adulta care nu s-a vaccinat si, apoi, se imbolnaveste grav de gripa, incat necesita internare, variaza intre 13 si 50 de euro, ridicandu-se, uneori, chiar pana la 600-2.000 de euro", subliniaza doctor Viorel Alexandrescu, directorul Centrului National de Referinta pentru Gripa. 

Din acest motiv, specialistii recomanda vaccinarea antigripala. Mai mult, "boala deja a aparut in Romania. In ultima perioada, au fost inregistrate trei cazuri de gripa", a mai precizat doctor Alexandrescu.

Pe langa vaccinul antigripal care poate fi administrat in intervalul octombrie-decembrie, nu e rau sa tineti seama si de cateva sfaturi medicale pentru a evita imbolnavirea.

Astfel, este recomandat ca in aceasta perioada alimentatia sa fie bogata in legume si fructe proaspete, care ajuta la intarirea imunitatii, si sa se evite, pe cat posibil, expunerea la temperaturi scazute si la umezeala.

Medicii spun ca spalatul pe maini trebuie efectuat de cat mai multe ori pe zi pentru a tine departe bacteriile. De asemenea, trebuie evitat contactul mainilor cu ochii, nasul si gura si asta pentru ca virusii se respandesc cel mai des cand o persoana atinge ceva care este contaminat.

Specialistii recomanda evitarea spatiilor inchise si aglomerate unde sansele de a intalni persoane bolnave sau de a imprastia virusul sunt maxime.

Sursa: Gandul, Pro Tv

VIDEO PROTVPLUS.RO