Umiliti. Romanii cu handicap se lovesc de absurditatea sistemului

Dată publicare: 08-10-2009 00:00
Dată actualizare: 09-10-2012 12:44


In Romania, boala este un stigmat, iar autoritatile s-au invatat sa ii trateze pe suferinzi ca pe niste leprosi. Altfel, nu se explica de ce peste 400.000 de oameni cu handicap mediu si sever se lovesc anual de absurditatea sistemului.


In loc sa intre in niste programe eficiente de recuperare, ei se tarasc prin spitale ca sa-si revizuiasca dosarele. Asta deoarece statul nu are alta grija decat sa se asigure ca nu le da pensii unor oamenii care, miraculos, s-au vindecat, chit ca in unele cazuri este imposibil.

Ion Simionescu are 34 de ani si o boala pe care o pronunta cu greu: hemipareza spastica infantila stanga, cu sechele encefalitice. Jumatate din corpul sau a intepenit si fiecare miscare pe care o face il extenueaza. 17 ani neurologii au contrasemnat ca e "irecuperabil". Specialistii de la comisiile de evaluare il cheama totusi la discutii din 12 in 12 luni.

O luna pe an, in situatia lui, Ion Simionescu face kilometri de la medicul de familie, la spital pentru internare, de aici inapoi la medicul de familie, Directia de asistenta sociala pentru ancheta si, in final, la Directia de taxe si impozite. Toata aceasta umilinta pentru o suma in bataie de joc: 300 de lei pe luna si... sase calatorii gratuite cu trenul.

De 20 de ani, un alt om, cu piciorul amputat, vine si el in fata medicilor sa le arate ca proteza nu i-a schimbat prea mult viata.

Legea spune ca cei care sufera de paralizie in forma grava ori au membrele retezate n-ar trebui pusi pe drumuri. Aceeasi lege obliga insa comisiile de evaluare sa verifice anual daca nu s-au inzdravenit.

In sectorul 3 din Capitala, zilnic, cel putin 40 de oameni rosi de boala si drogati de medicamente se perinda prin fata domnilor doctori. In loc sa fie indrumati catre programe de kinetoterapie, multi sunt confundati cu cersetorii si alungati.

Reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Handicap dau de inteles ca ar avea o propunere legislativa, pacat ca lucrurile abia se urnesc.

"Incercam sa modificam perioada de reevaluare la 60 de luni sa nu-i mai purtam pe drumuri", spune Gheorghe Paun, de la Comisia Superioara pentru Protectia persoanelor cu handicap.

Numai ca acest lucru nu va intra in vigoare prea curand. Un motiv ar fi ca tocmai Comisia de Supraveghere a Persoanelor cu Handicap a ramas fara presedinte de saptamana trecuta, cand secretarii de stat de la PSD au demisionat.
 

Tags: legi,


VIDEO PROTVPLUS.RO