Traficul de organe, care ia amploare in intreaga lume, va fi atent monitorizat si in Romania
Spitalul Universitar din Rotterdam desfasoara o ancheta internationala pentru combaterea acestui fenomen, la care va lua parte, si tara noastra.
Si asta pentru ca la noi sunt multe persoane dispuse sa-si vanda organele, fara sa stie la ce pericol se expun.
Spitalul Universitar Erasmus din Rotterdam strange informatii legate de aceasta forma grava de criminalitate, traficul de organe. La ancheta finantata de comisia europeana participa, alaturi de ONU, si insitutii din Romania, Suedia, Bulgaria si Spania.
Din cauza cererii mari de organe, exista tot mai multe indicii despre un adevarat turism pentru organe: pacientii calatoresc in strainatate pentru un transplant de organ, probabil cumparat.
Ancheta internationala vine dupa ce in Kosovo, sapte persoane, majoritatea medici, sunt judecate de magistratii Uniunii Europene pentru trafic de organe. Intr-o clinica din Pristina, donatorii primeau 15.000 de euro pentru un organ. Cei care le cumparau plateau insa 100.000 de euro.
De altfel, si in Romania, internetul e plin de anunturi in care, persoane aflate in situatii disperate sunt dispuse sa isi vanda organele in schimbul banilor, chiar daca stiu ca legea nu le permite acest lucru.
Ancheta se va desfasura pe trei ani si vizeaza mai ales prelevarea ilegala de rinichi si ficat.