Traditii din Tara Oasului. O singura rochie de mireasa cantareste 25 de kilograme si costa mii de euro

Dată publicare: 15-02-2015 21:23
Dată actualizare: 18-02-2015 07:01


Fenomen pitoresc la Certeze, in Ţara Oaşului, unde fetele care vor sa se marite la vara si-au comandat deja rochiile de mireasa, impodobite cu margele si cristale.

Sunt cele mai mandre, spun fetele, dar si cele mai grele: un singur costum cantareste 25 de kilograme si costa mii de euro. Cele mai pricepute femei din zona se aduna la sezatoare si cos cu grija podoabele de pretz. Dar nu se plang de truda, pentru ca in perioada aceasta, comenzile curg!

In casa Floarei Malanca se strang cateva femei pricepute in arta tesutului de margele. Intre doua povesti si-o cafea, fac siraguri de margele pe care le cos apoi cu migala pe panzele albe - printre alte cristale.

Maria Corzan: "Se baga cate 2 margele la fiecare ata la incordat, dupa 2 margele se incorda 1 de cristal si dupa aceea de cristal se incorda una singura, astea mici iarasi 2 pe cate o ata".

Nu oricine stie sa transforme siragurile de margele intr-o opera de arta. Cele cateva femei care au deprins mestesugul de la bunici abia daca mai fac fata comezilor ce vin tocmai de la Paris, Londra, Roma sau Lisabona. Fetele din Tara Oaşului, stabilite in strainatate, vor sa se marite acasa, dupa traditie.

Straiele osenesti ajung sa coste si cateva mii de euro. Insa cine se mai uita la bani, cata vreme haina vorbeste despre bunastarea proprietarului? Iar fetele din Certeze pun pret pe asta in competita cu prietenele lor.

Intr-un port croit pentru nunta se pun in jur de 18 kg de margele si cristale, la care se adauga aproape 6 kg panza. Prin comparatie, un costum de fecior pornit la insuratoare, impodobit si el cu pietre de pret, cantareste "doar" 10 kg.


VIDEO PROTVPLUS.RO