Traditii de MARTISOR. De 1 martie, martisorul clasic pare doar o amintire pe tarabe

×
Codul embed a fost copiat

Luna martie, prima dintr-un anotimp plin de viata si de culoare, ne da tarcoale. Sambata, pe intai, toate fetele si toate femeile vor primi in dar un snur alb cu rosu.

Comerciantii incearca sa vanda orice pe post de martisor, inclusiv amulete care invoca dragostea, ori succesul in afaceri.

Asa se face ca tarabele sunt pline de broaste, elefanti, copaci, si pietre. Din fericire, prostul gust nu ne-a sufocat insa cu totul. Exista si martisoare din lemn pictat, care pastreaza frumoasa traditie.

Mihnea, un pusti simpatic de la clasa pregatitoare este galant de mic. A reusit isi bucure astazi toate colegele.

Dar nu toata lumea s-a grabit. Pana la urma abia sambata este 1 martie. La Piata Unirii, martisorul clasic pare doar o amintire pe tarabele pline de margele, brose sclipitoare, genti sau bilbelouri.

Citește și
martisoare
"Un martisor pentru o carte". Actiunea cu scop caritabil pe care o vor desfasura studentii straini din Timisoara
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Cele mai expuse sunt asa numite "bratari ale prieteniei" carora li s-au atribuit puteri deosebite.

Din aceeasi categorie, gasim simboluri din alte culturi.

Daca vreti sa faceti un cadou "deosebit", pentru dumneavoastra, comerciantii s-au gandit sa va ofere cercei suflati cu aur la doar 5 lei sau o brosa cu piatra Swarovski la 20 de lei.

Evident ca nu au cum sa fie din metal pretios la aceste preturi.
Domnii insa nu prea fac diferenta.

Intr-un Bucuresti care pare fara salvare in fata kitchului gasim, totusi, si un colt de speranta. Fie ca sunt lucrate in lemn sau extrem de moderne, piesele expuse la Muzeul Taranului Roman atrag mii de vizitatori.

"Sunt personaje stilizate din basmele populare. Avem zana zorilor, fata babei, fata mosneagului. Am observat ca prind foarte bine la public", a spus un comerciant.

Martisoarele pe care scrie "planteaza-ma" sunt facute din deseuri de hartie si seminte de flori de primavara. Cand sunt asezate in pamant si udate la timp, ele vor incolti in doar cateva zile.

Anul acesta, Romania va milita alaturi de Macedonia si Bulgaria pentru includerea martisorului pe lista UNESCO a patrimoniului umanitatii.

TRADITII SI OBICEIURI DE MARTISOR

Martisorul, un mic obiect prins intr-un snur alb cu rosu, este oferit persoanelor apropiate, pe 1 Martie, ca vestitor al sosirii primaverii, primind insa, in ultimii ani, semnificatii diverse, de la podoaba aducatoare de noroc la simbol al renasterii naturii. In general, femeile si fetele primesc martisoare si le poarta pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primaverii.

In Moldova insa, obiceiul este ca fetele sa daruiasca martisoare baietilor. Impreuna cu martisorul se ofera adesea si flori timpurii de primavara, cea mai reprezentativa fiind ghiocelul.

Arheologii au descoperit obiecte cu o vechime de mii de ani care pot fi considerate martisoare. Ele au forma unor mici pietre de rau vopsite in alb si rosu, insirate pe ata, pentru a fi purtate la gat. Cele doua culori sunt deschise interpretarilor: rosul poate semnifica vitalitatea femeii, iar albul - intelepciunea barbatului. Astfel, snurul martisorului exprima impletirea inseparabila a celor doua principii.

Semnificatia firelor alb si rosu ce se impletesc intr-un snur de care este prins un mic obiect este relevata si de unele legende. Astfel se spune ca Soarele ar fi coborat pe pamant in chip de fata frumoasa si ar fi fost tinut prizonier de un zmeu. Pentru a-l elibera, un voinic s-a luptat cu zmeul varsandu-si sangele in zapada. Soarele a urcat din nou pe cer si, in locurile in care zapada s-a topit, au rasarit ghiocei - vestitori ai primaverii.

Conform unui mit care circula in Republica Moldova, in prima zi a lunii martie, frumoasa Primavara a iesit la marginea padurii si a observat cum, intr-o poiana, intr-o tufa de porumbari, de sub zapada rasare un ghiocel. Iarna a chemat vantul si gerul sa distruga floarea si ghiocelul a inghetat, insa Primavara a dat la o parte zapada, ranindu-se la un deget din cauza maracinilor. O picatura de sange fierbinte a cazut pe floare facand-o sa reinvie. In acest fel, Primavara a invins Iarna, iar culorile martisorului fac trimitere la sangele rosu pe zapada alba.

Se spune ca, in vechime, martisorul era confectionat din doua fire rasucite de lana colorata - alba si neagra sau alba si albastra - si era daruit in prima zi din luna martie.

Obiceiul martisorului este de fapt o secventa dintr-un scenariu ritual de innoire a timpului - primavara, la moartea si renasterea simbolica a Dochiei. Unele traditii spun ca firul martisorului, funie de 365 sau 366 de zile, ar fi fost tors de Baba Dochia, in timp ce urca turma la munte. Asemanator Ursitoarelor care torc firul vietii copilului la nastere, Dochia torcea firul anului primavara, la nasterea timpului calendaristic.

De aceea, martisorul este numit de etnologul Ion Ghinoiu "funia zilelor, saptamanilor si lunilor anului, adunate intr-un snur bicolor".

Originile sarbatorii martisorului nu sunt cunoscute exact, dar se considera ca ea a aparut pe vremea Imperiului Roman, cand Anul Nou era sarbatorit in prima zi a primaverii, in luna lui Marte. Acesta nu era numai zeul razboiului, ci si al fertilitatii si vegetatiei. Aceasta dualitate este remarcata in culorile martisorului, albul insemnand pace, iar rosul - razboi. Anul Nou a fost sarbatorit pe 1 martie pana la inceputul secolului al XVIII-lea.

Raspandit in toate zonele tarii, martisorul este pomenit pentru prima data de Iordache Golescu, iar folcloristul Simion Florea Marian relateaza in cartea "Sarbatorile la romani" ca in Moldova, Muntenia, Dobrogea si unele parti ale Bucovinei exista obiceiul ca parintii sa lege, la 1 martie, copiilor lor o moneda de argint sau de aur la gat sau la mana. Moneda, legata cu un snur rosu, un gaitan din doua fire rasucite din matase rosie sau alba sau mai multe fire de argint si aur se numeste martisor, martigus sau mart.

Martisorul era pus la mainile sau la gatul copiilor pentru a le purta noroc in cursul anului, pentru a fi sanatosi si curati ca argintul la venirea primaverii. In unele zone, copiii purtau martisorul 12 zile la gat, iar apoi il legau de ramura unui pom tanar. Daca in acel an pomului ii mergea bine insemna ca si copilului ii va merge bine in viata. In alte cazuri, martisorul era pus pe ramurile de porumbar sau paducel in momentul infloririi lor, copilul urmand sa fie alb si curat ca florile acestor arbusti.

Folcloristul Simion Florea Marian scrie ca martisorul serveste celor care il poarta "ca un fel de amuleta", dar cine doreste ca acesta sa aiba efectul dorit "trebuie sa-l poarte cu demnitate".

In prezent, martisorul este purtat intreaga luna martie, dupa care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede ca aceasta va aduce belsug in casele oamenilor. Se zice ca daca cineva isi pune o dorinta in timp ce atarna martisorul de pom, aceasta se va implini.

La inceputul lui aprilie, intr-o mare parte a satelor Romaniei si Moldovei, pomii sunt impodobiti de martisoare. In Transilvania, martisoarele se atarna de usi, ferestre, de coarnele animalelor domestice, intrucat se considera ca astfel se vor speria duhurile rele. Martisorul este o traditie in Romania, Republica Moldova si teritoriile invecinate locuite de romani sau aromani. Obiceiuri similare sunt intalnite in Bulgaria, Albania, Macedonia.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Martisoarele confectionate din hartie sau seminte, principalele atractii de 1 martie. GALERIE FOTO
Martisoarele confectionate din hartie sau seminte, principalele atractii de 1 martie. GALERIE FOTO

Luna lui Martisor bate la usa iar comerciantii care au muncit un an intreg pentru acest eveniment, se pregatesc sa-si uimeasca clientii.

"Un martisor pentru o carte". Actiunea cu scop caritabil pe care o vor desfasura studentii straini din Timisoara

 Studentii straini din Timisoara organizeaza, in perioada februarie-martie 2014, o actiunea "Un martisor pentru o carte".

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.