Numeroase localuri au interzis fumatul desi legea nu a fost adoptata inca. Cum le vor explica patronii decizia fumatorilor

23-11-2015 18:35

Incep sa se schimbe lucrurile si in Romania. Desi legea impotriva fumatului este inca in dezbatere la Camera Deputatilor, in multe restaurante si cafenele din tara, patronii au decis deja sa interzica acest viciu.

Prefera sa ii piarda pe clientii fumatori pentru o vreme si sa-i castige pe cei care altfel le ocoleau localurile pentru a nu inhala fum fara voie.

Intr-un local din Cluj s-a fumat timp de trei ani, pana cand patronii au realizat ca o parte dintre clientii care le calcau pragul pentru mancare si vin au inceput sa ii ocoleasca.

Nicu Ungureanu, director marketing local: "Incercam de un an si ceva sa il facem de nefumatori pentru ca toate review-urile venite de la client au fost de genul, mai mancarea e foarte buna, aveti vinuri foarte bune dar nu mai venim la voi din cauza fumului. Si am avut multi clienti care n-au mai venit din cauza asta."

Si alti patroni sunt pregatiti si sa isi asume pierderi pentru urmatoarea perioada.

Madalin Potoroaca, manager restaurant: "Sunt o gramada de clienti care sunt din prima marginalizati, cum sunt familiile cu copii mici, persoanele sensibibile la fum si noi ne-am dori sa fim un loc unde absolut toti clientii sa fie tratati la fel."

Lucrurile sunt asemanatoarea si la Constanta, unde in multe restaurante, pub-uri si cafenele, fumatul este deja interzis. In cele mai multe cazuri, decizia a fost luata dupa tragedia de la Colectiv.

Catalin Pana, reprezentant cafenea: "Noi ca romani o percepem ca pe o, sa zicem, metoda de a pierde timpul, legam tigara si cu cafeaua si facem o actiune ce ne consuma 2-3 ore din viata. Le spunem ca inauntru nu se poate fuma, dar afara avem amenajat un loc si majoritatea pleaca, sunt foarte putini care stau pur si simplu pentru cafea."

Legea care interzice fumatul in spatiile publice prevede penalizari cuprinse intre 100 si 500 de lei pentru fumatorii inraiti. Insa daca va intra in vigoare patronii localurilor care tolereaza acest viciu risca si 15.000 de lei amenda sau chiar sa li se inchida afacerea.


VIDEO PROTVPLUS.RO