Tornadele din Romania sunt rezultatul incalzirii globale
Fuioarele care au aparut in acest sfarsit de saptamana sunt un rezultat al variatiilor de temperatura din larg si suna pompos, dar este adevarat, un rezultat al incalzirii globale.
In luna august, aflata inca la inceput, vom avea de indurat temperaturi peste media normala. Cu alte cuvinte, furtunile de scurta durata, insotite de tornade sau de trombe marine nu pot fi prevazute, spun meteorologii.
Practic, spun ei, astfel de fenomene se formeaza pe uscat dupa ce vanturile care sufla cu putere isi schimba brusc directia si dau nastere unor vartejuri care se amplifica.
Radiatiile solare si gazele cu efect de sera determinate de activitatea umana au dus la incalzirea climei in Europa, cu un grad Celsius, si asta numai in ultimul secol.
Pare putin, dar iata ca efectele au inceput sa se vada inclusiv in Romania, o tara care prin pozitia ei geografica nu era tocmai un taram propice pentru astfel de evenimente meteo neobisnuite.
Cum se formeaza?
Este bine de stiut si ca aceasta tromba marina e diferita de tornada care se formeaza numai pe uscat, insa, specialistii ne avertizeaza ca si fuioarele de pe mare pot lovi tarmul, moment in care pagubele ar putea fi uriase.
Cu alte cuvinte, meteorologii nu au cum sa ne linisetasca. Ei spun ca incalzirea globala va continua chiar daca emisiile gazelor cu efect de sera ar ramane constante. Asadar este cazul sa ne pregatim sa vedem tot mai des semne inspaimantatoare din cer si de pe mare.