Tomografe pentru arbori, cumpărate de Primăria Capitalei cu 150.000 de lei. ”Bani aruncați aiurea”

Dată publicare: 28-08-2018 18:00
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Primăria Capitalei a cumpărat doua aparate tomograf pentru arbori. Aparatele, care au costat peste 150 de mii de lei, verifică starea copacilor și îi identifică pe cei bolnavi, care vor fi tăiați.

Altele erau însă prioritățile Bucureștiului, spun unii cetățeni care plătesc taxe: străzi asfaltate, canalizare sau spitale curate.

”Am crezut că tomograful este un echipament medical pentru oameni, nu pentru arbori”, spune, amuzată, o bucureșteancă.

Tomografele pentru arbori, la fel ca cele pentru oameni, evaluează sănătatea copacilor şi fac o radiografie completă în secţiunea trunchiului. De multe ori, un copac verde, aparent sănătos, poate avea probleme, spun specialiştii.

Ioan Ciopasiu, specialist: ”Am bătut cuie, nu sunt invazive, nu sunt periculoase pentru arbore. Am făcut circumferinţa arborelui pentru a transmite de la unul la altul sunetele sonic, încât să ne reiasă radiografia. Prin bluetooth se conectează la calculator şi ne face radiografia, secţiunea arborelui. Acesta, de exemplu, e foarte bolnav. Putred în interior, se vede partea maro, partea sănătoasă. Tot ce e albastru mov, verde, se vede foarte clar, e putred. E un arbore periculos, care poate oricând accidenta pietonii.”

Un diagnostic crunt, dar care poate salva vieţi omeneşti.
De exemplu, în urmă cu un an, 150 de copaci au fost doborâţi de vânt, după o furtună, iar unul a căzut peste Spitalul Obregia. A fost nevoie ca mai mulţi pacienţi să fie evacuaţi.

Acum, Primăria Capitalei a dat peste 150.000 de lei pentru două tomografe pentru arbori, unul sonic şi unul electric, pentru o analiză completă care ar putea preveni astfel de situaţii. Nu se ştie cât va dura însă până când toţi arborii din Bucureşti vor fi analizaţi. Primăria începe cu sesizările de la cetăţeni şi cu străzile principale.

Marian Bargau, reprezentant PMB: ”Pe aliniamentele principale, pe bulevardele principale în Bucureşti. Vom încerca să îi luăm la rând. Bineînţeles, cei care prezintă, în primă fază, un pericol din punct de vedere al vizibilităţii.”

”Pentru arbori nu ştiu dacă e necesar, dar pentru oameni cred că trebuie”,

”E o cheltuială aiurea, mai bine pentru oameni, pentru copii, pentru spitale, pentru că e nevoie acolo”,

”După părerea mea, sunt bani aruncaţi aiurea. Pe multe lucruri”,

”Am văzut că acum se fac, de fapt, numai achiziţii din astea care nu prezintă prioritate. Ar trebui să înceapă cu străzile, trotuarele, care arata jalnic, aleile printre blocuri. - sunt de părere bucureștenii.

Primăria Capitalei va putea face şi analize pentru copacii din spaţii private. O radiografie costă aproximativ 200 de lei.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  


VIDEO PROTVPLUS.RO