Titlul unei piese de teatru, motiv de amenintari. "Schimbati-l sau vom avea parte de pedepse divine"

Dată publicare: 17-05-2013 19:54
Dată actualizare: 20-05-2013 00:00


Toti credinciosii din Timisoara, de la ortodocsi pana la romano-catolici, evanghelici sau reformati, se declara scandalizati de un spectacol, de la Teatrul National, numit "Dumnezeu e mafiot".

Oamenii bisericii considera ca titlul piesei este o blasfemie la adresa oricarui credincios, indiferent de confesiune. Politia s-a implicat si ea, dupa ce pe adresa teatrului a sosit o scrisoare prin care un barbat a amenintat ca va face totul pentru a opri reprezentatia.

Spectacolul care a iscat atatea controverse este o adaptare dupa piesa unui dramaturg italian emigrat in Canada: Nick Mancuso. Titlul "Dumnezeu e mafiot" a starnit proteste ale bisericii, intr-o rara solidaritate ecumenica.

"Titlul piesei este provocator, blasfemiator si aduce atingere grava invataturii despre Dumnezeu". Mai marii bisericii cer ca regizorul sa lase piesei "Dumnezeu e un mafiot" titlul original, adica varianta in limba engleza, adica "God is a gangster".

Piesa pune in scena povestea unui om al strazii, care, dupa ce a cazut in patima bauturii, ajunge sa se creada Dumnezeu. Autorul piesei, Nick Mancuso, de 64 de ani, cunoscut si ca actor si regizor, a fost contactat de reprezentatii teatrului si a declarat nu s-a gandit nicio clipa ca titlul piesei ar putea fi considerat o ofensa religioasa.

Desi premiera spectacolului s-a jucat in urma cu jumatate de an si de atunci, in fiecare luna, abia acum cineva a gasit de cuviinta sa trimita o scrisoare pe adresa Teatrului National. Ameninta cu pedepse divine si dezastre naturale care vor afecta Timisul. Asa ca politistii au decis ca sambata seara, in sala sa fie, printre spectatori, si agenti sub acoperire.

Scrisoarea era semnata cu un nume fals, si, pana acum, autorul nu a fost gasit. Pentru orice eventualitate, sambata seara vor patrula in zona teatrului mai multe echipaje de politie inarmate.


VIDEO PROTVPLUS.RO