Tinerii români fug de această meserie, deși pot fi plătiți cu 2000 € pe lună. Ce presupune

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Marti 27 Noiembrie 2018 13:55
Data publicarii: Marti 27 Noiembrie 2018 12:43
Categorie: Social

România rămâne fără ghizi, deşi tinerii care aleg o astfel de carieră pot lucra part time sau program complet, iar salariile ajung şi la 2000 de euro pe lună.

Agenţiile de turism au situaţii în care nu ştiu cum să împartă un singur îndrumător pentru mai multe grupuri de străini. În toată Delta Dunării există doar patru ghizi autorizaţi, deşi vin mii de turişti străini în fiecare sezon. Iar situaţia este la fel de gravă în toată Transilvania.

Eduard este un veritabil cazac şi este unul dintre cei patru ghizi autorizaţi din Delta Dunării. Poveştile spuse de Eduard în timpul călătoriilor pe canalele Deltei au devenit atât de celebre, încât ghidul este căutat de toate agenţiile de turism şi de toţi cei care vin în Deltă pe cont propriu.

În momentul în care nu există oameni specializaţi, turistul şi Delta Dunării pierde. Chiar ieri m-am întâlnit cu un turist, a venit aici şi a vrut să mă cunoască să vină la Sfântul Gheorghe. A fost în Deltă cu oameni nepregătiţi şi ştia mai multe decât cel care i-a plimbat cu barca”, spune Eduard Acsente, ghid turistic.

Potrivit Ministerului Turismului, în România sunt înregistraţi peste 2800 de ghizi turistici, dar mulţi dintre ei au îmbătrânit şi nu mai lucrează. Pot deveni îndrumători de turişti tinerii de peste 18 ani care ştiu foarte bine o limbă străină şi au o cultură generală vastă. Cei mai căutaţi ghizi sunt cei care vorbesc germană, francez și olandeză. Agenţiile de turism susţin că un ghid poate câştiga până la 2000 de euro pe lună, dar meseria are şi minusuri.

Eşti mereu pe drumuri, mereu plecat, asta înseamnă că te depărtezi de vechii preteni sau de prietenii stabili, de familie, asta înseamnă că din 7 zile poţi să dormi, nu tot timpul, dar de cele mai multe ori, în fiecare noapte, în alt oraş sau în alt hotel, eşti cu bagajele după tine, tot timpul pregătit”, spune Andreea Cunțan, ghid turistic.

În lipsa îndrumătorilor, agenţiile de turism au ajuns să le plătească sporuri de fidelizare de până la 30% din salariu. În alte situaţii, îndrumătorii au devenit angajaţi permanenţi.

Trebuie să recunosc că am întâmpinat probleme pe partea de ghizi, efectiv nu am găsit, motiv pentru care ne gândim să internalizăm parte din acest serviciu, adică angajăm ghizi permanenţi la noi în firmă”, explică Aurelian Marin, manager agenție de turism.

"Plata o facem pe zi lucrată, undeva la 60-70 de euro pe zi net şi acum depinde cât de mult poate lucre un ghid de turism. Poate lucra până la 30 de zile pe lună eu cred că ajunge undeva la 1500 - 2000 de euro pe lună. În România noi ne ocupăm doar de turiştii străini care vin în România", spune Alexandra Nedelcu, reprezentant agenție de turism.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în primele opt luni ale acestui an au fost înregistraţi aproape un milion de turişti străini, în creştere cu 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Horoscop 13 noiembrie 2018. Cei născuți in această zodie pot primi o mărire de salariu
Horoscop 13 noiembrie 2018. Cei născuți in această zodie pot primi o mărire de salariu
VIDEO PROTVPLUS.RO
Un obiect suspect abandonat langa sediul unei banci din Deva a fost ridicat de pirotehnisti si transportat intr-un poligon special de la periferia municipiului
Ce a găsit un bărbat în timp ce lucra în grădină. Este din al Doilea Război Mondial
Ministrul Transporturilor: TAROM va anula mai multe curse
Un microbuz cu călători, implicat într-un accident în staţiunea Mamaia
Un mort şi doi răniţi într-un accident produs în județul Hunedoara
Spor de xerox la o primărie din Gorj. Ce spune edilul despre această recompensă
Un taximetrist din Iași, amenințat cu cuțitul. Ce au cerut agresorii
metoda accidentul
Bătrână din Deva, salvată de hoţi de o funcţionară de la bancă. Ce i-a spus
Accident grav în Sibiu. Remorca unui tractor s-a răsturnat peste un copil de 4 ani
O autocisternă cu sodă caustică s-a răsturnat în Vaslui
Singurul câine din România care poate să descopere cadavre înecate
De la ce vârstă te numești bătrân. Efectele unui fenomen fericit
Înșelătorie pe străzile din Brăila. Hering „transformat” în scrumbie