Ce este "sevrajul sentimental" pentru minorii din centrele de plasament, gazduiti de Paste. Ministerul renunta la program
Dupa ce anul trecut i-a incurajat pe romanii cu suflet mare sa ia acasa, de sarbatori, un copil din centrele de plasament, Ministerul Muncii a renuntat, brusc, la program.
Decizia a venit la presiunea unor fundatii, care au spus ca cele cateva zile petrecute in mijlocul unei familii ii faceau minorului mai mult rau decat bine, adica ii dadeau false sperante ca va fi adoptat. Chiar si asa, oameni generosi spun ca nu vor renunta, la acest obicei.
Daniela se gandea inca de anul trecut ca familia lor, deja cu patru membri, mai poate primi lejer cel putin inca un suflet. Astazi, doi frati de, 13 si 15 ani, sprijiniti de un centru de zi din Gaesti, s-au pregatit sa plece cu ea acasa, la Bucuresti.
Nicusor si George au si o sora mai mica. Desi mama lor n-ar fi refuzat sa o lase si pe ea de Pasti in vacanta la familia Yilmaz, Dana si-a dat seama ca, pentru echilibrul sufletesc al copilei, e mai bine sa ramana aici. Fratii mai mari afla intre timp ca vor merge la mare, la film si la cumparaturi cu niste prieteni, care nu sunt si nu le vor deveni parinti.
Daniela Yilmaz, voluntar: "Ei inteleg despre ce este vorba."
Reporter: "Surioara lor n-ar fi inteles?"
Daniela Yilmaz: "Este mult prea mica. Nu am intrat in contact cu ea niciodata, suntem niste straini. Cu ei am mai vorbit, ne-am mai intalnit."
Cu toate acestea, Ministerul Muncii a renuntat la campania oficiala pentru gazduirea minorilor din centre de plasament, pentru ca au existat cazuri in care parintii de sarbatori n-au intretinut legatura creata.
Cristiana Iancu: "Copilul se ataseaza iar familia ar trebui sa inteleaga acest aspect si sa ii viziteze si dupa terminarea sarbatorilor. Sa le acorde suportul emotional pe care poate angajatii Directiei nu il pot asigura pentru copii."
Starea de sevraj emotional, adica de ruptura afectiva si abandon, apare, cel mai adesea, la copiii mici, care cunosc prima oara confortul din sanul unei familii. In schimb, pentru cei mai mari beneficiile sunt evidente. In numai cateva zile, isi construiesc un model despre o familie frumoasa, asa cum ar vrea sa si-o construiasca si ei.
Nu de putine ori insa, chimia dintre copiii luati in vacanta si gazde a adus rezultate neasteptate. "Nu se mai simt singuri sau frustrati. Pot ajunge ajunge in familii definitiv, prin adoptie", a declarat psihologul Carmen Vingarzan.
Toti cei care vor sa ia acasa un copil trec obligatoriu printr-o ancheta sociala. 22.200 de copii asteapta dovezi de dragoste.