Timisoara isi plange eroii! Au trecut 21 de ani de la Revolutie
UPDATE - La 21 de ani de la primele zile ale Revolutiei, amintirea evenimentelor de atunci, de la Timisoara, pare sa se stinga odata cu cei care le-au trait. Tinerii nascuti in acele zile tulburi nu prea stiu ce s-a intamplat atunci.
Chiar daca ceva, ceva le mai spun cuvinte precum libertate, revolutionari sau Nicolae Ceausescu, pentru cei mai multi dintre tineri, Revolutia este o intamplare petrecuta demult, departe de lumea calculatoarelor, a Internetului si a telefoanelor mobile.
La comemorarea din fata Operei, unde in decembrie 1989 mureau primii revolutionari, lange crucea uriasa din sute de lumanari au venit doar cativa dintre cei mai tineri. Acum, necunoscutele evenimentelor de atunci se rezolva mult mai simplu: cu o cautare pe internet.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Altii au aflat de la parinti, iar in lipsa lor tot calculatorul e de nadejde.
Si la scoala, cand se vorbeste de acest subiect, e cam plictiseala. De pilda, Adrian Kali este profesor de istorie la liceul de informatica Grigore Moisil din Timisoara. In
decembrie '89, a fost impuscat de doua ori.
"Am ajuns sa-mi predau propria drama. La ce se intampla in ziua de astazi, pot sa spun ca in fiecare zi traiesc o drama", spune Adrian Kali.
In 17 decembrie 1989 fortele de represiune au intervenit la Timisoara pentru dispersarea manifestantilor. Pentru a-si justifica interventia militia a spus ca in oras activeaza grupuri de huligani care au devastat si incendiat mai multe magazine.
Protestatarii au reusit sa intre cu forta in cladirea Consiliului Judetean si au aruncat pe fereastra toate insemnele comuniste. 53 de morti si sute de raniti au insangerat atunci strazile Timisoarei.
In amintirea celor care nu mai sunt, vineri a fost zi de doliu la Timisoara.
Un sobor format din opt preoti a tinut slujba de comemorare in fata zecilor de oameni care fie au pierdut pe cineva la Revolutie, fie au iesit chiar ei pe strazi atunci.
Manifestarile continua vineri seara cu un mars al timisorenilor la care si-au anuntat participarea si membrii asociatiilor de revolutionari. Marsul porneste din fata Catedralei Mitropolitane pe un traseu care are ca punct final Cimitirul Eroilor.
Pe 20 decembrie sirenele vor rasuna timp de trei minute pentru a aminti faptul ca Timisoara a fost primul oras din Romania care s-a eliberat din comunism.