Târgul de Carte ”Gaudeamus”. Cărțile autorilor români, cele mai bine vândute și la această ediție
Mii de oameni au mers sâmbătă la Târgul de Carte ”Gaudeamus” din București, într-o zi plină de lansări.
Istoricul Lucian Boia a reușit și de această dată să capteze atenția tuturor, cu ultima sa apariție, "În jurul Marii Uniri de la 1918", una dintre cele mai vândute cărți la această ediție Gaudeamus. Și cărțile de rețete culinare și cele pentru copii sunt căutate de cititori.
Pavilionul Central de la Romexpo a fost extrem de aglomerat, iar iubitorii de lectură au avut nevoie de multă răbdare pentru a putea ajunge la cărțile pe care și le doresc.
La Editura Humanitas, cel mai vândut volum în primele 3 zile ale târgului a fost "În jurul Marii Uniri de la 1918", semnat de Lucian Boia. Autorul prezintă Marea Unire în contextul european de la primul război mondial.
Lucian Boia, istoric: "Războiul s-a sfârșit în două faze diferite: mai întâi Germania a înfrânt Rusia, s-a dezmembrat parțial imperiul rus și în felul acesta Basarabia s-a alipit României. Iar după aceea, în faza a doua, Germania, la rândul ei, a fost înfrântă, împreună cu aliata sa, Austro-Ungaria s-a dezmembrat și în cadrul României și în felul acesta au intrat în România și Transilvania și Bucovina. A fost un noroc. Dar a fost un noroc care s-a potrivit cu proiectul românesc, românii aveau în minte România Mare. Din păcate, nu prea am știut ce să facem cu acest succes național. În multe domenii, România este cam la coada Europei. Deci nu am profitat de acest mare succes național."
Si filosoful Gabriel Liiceanu se află în topul vânzărilor, cu ultima sa carte, ”Continentele Insomniei”.
Gabriel Liiceanu, filosof: "Ce este îndrăgostirea, ce este plictisul, ce înseamnă întâlnirile și neintalnirile vieții, ce este prostia... Oh, toți suntem proști. Orice discurs în care cel care vorbește despre prostie, se scoate din prostie, dovedește prostie. Nimeni, nici geniile, nu sunt scutite de prostie. Competența noastră merge într-o direcție și noi nu putem ști, nu putem vorbi cu acoperire despre foarte puține lucruri."
Si la Editura Curtea Veche cel mai bine s-au vândut autorii romani.
Maria Desmirean, directorul editurii: "Jamila, Geanina Staicu Avram, care are o carte nouă la această ediție și a fost cea mai vândută carte la standul Curtea Veche. De asemenea, aș menționa și cartea despre Principesa Margareta a României, o carte pentru copii scrisă de istoricul Adrian Cioroianu, dar și o carte scrisă de Cristina Donovici, ”O girafă în spațiu"
La Polirom, în schimb, bestseller este "Sapiens", scurtă istorie a omenirii.
Altfel, la târg am întâlnit foarte mulți adolescenți, în ciuda statisticilor îngrijorătoare care arată că românii nu citesc.
Gaudeamus se încheie duminică seară.