Romanii care, an de an, se arunca in apele inghetate pentru a recupera crucea de Boboteaza. "Mi-a adus bunastare"

06-01-2016 13:25


De Boboteaza tinerii vanjosi se aventureaza in apele inghetate dupa crucea sfanta aruncata de preoti. Obiceiul spune ca cel care se intoarce cu ea la mal va fi ferit de rele tot anul.

In Gorj in fiecare an crucea e recuperata de acelasi tanar curajos si puternic, renumit in tot satul pentru victoriile lui.

Pentru al saptelea an consecutiv tanarul de 29 de ani din Gorj a reusit sa scoata crucea din apele inghetate ale raului Gilort. An de an tinerii s-au luptat in zadar sa-l invinga. Anul acesta numai unul s-a mai incumetat sa ii faca concurenta.

Anul trecut, Marian era incurajat de iubita lui cu care planuia sa se casatoareasca. N-a fost sa fie si anul acesta Boboteaza l-a gasit singur. Crucea ii aduce insa noroc si sanatate, spune el convins.

Marian Ciungu, castigator: "Anul asta a fost putin mai greu, m-am luptat putin, m-a tras de gat, dar tot am prins-o. Mi-ar fi placut sa fie mai multi concurenti si mai frig, ma ajuta, nu ma imbolnavesc, sunt sanatos, am noroc."

Dumitru Nita, preot: "Va fi sanatos si ferit de orice necaz in anul acesta, este pentru a sasea sau a saptea oara cand prinde Sfanta Cruce, asta inseamna ca se jertfeste pentru domnul Iisus Hristos."

Pentru la anul castigatorul isi doreste sa aiba mai multi combatanti in fata carora sa-si depaseasca recordul.

La Galati cel mai varstnic temerar care se arunca an de an dupa cruce in Dunare de Boboteaza e Nea Rica. Are 65 de ani si de 25 infrunta mereu gerul pe 6 ianuarie. Isi aminteste chiar ca a reusit sa prinda crucea in 1993 si 1995.

Nea Rica a fost de profesie marinar si a vazut intreaga lume. A purtat cu el si crucile prinse de Boboteaza care spune el l-au ferit de necazuri.

Ion Netcu, "nea Rica": "Mi-au adus noroc si putere. Am navigat, am avut crucile cu mine. In primul rand e pentru sanatatea mea si in puterea lui Dumnezeu sar. Mi-a adus an de an bunastare si cele bune. Nu am racit niciodata, nu am avut probleme de sanatate in privinta asta."

Anul acesta tinerii au fost mai rapizi decat el, dar Nea Rica e fericit ca si-a primit "botezul".
 

VIDEO PROTVPLUS.RO