Sute de romani se interneaza in strainatate, ca sa nu moara in tara!

Dată publicare: 06-12-2008 00:00
Dată actualizare: 06-10-2012 12:31


Pentru sute de romani, clinicile din alte tari reprezinta ultima speranta. Chiar daca au platit o viata intreaga asigurarile de sanatate in Romania, oamenii sunt nevoiti sa-si caute sanatatea in alta parte, pe banii lor.

Cativa dintre acesti pacienti sunt intr-o clinica de boli cardiovasculare din Italia, langa Milano, unde vin multi romani. Medicii din tara au refuzat sa-i opereze, pe motiv ca nu vor sa isi asume riscul interventiei.

Varsta de 64 in Romania se considera om batran. Si se considera ca nu e nevoie sa mai faca operatie de inima. Aici sunt oameni si de 80 de ani, care fac aceasta operatie si traiesc. E a doua sansa sa traiesc.
Ioan Ciugarin, pacient
Intr-unul din saloane este Ioan Ciugarin. Fost controlor de trafic la Otopeni, el a fost nevoit sa se pensioneze la 42 de ani, din pricina problemelor cardiace. Mai tarziu, barbatul si-a pierdut piciorul drept, din cauza unor infectii.

In urma cu cativa ani, domnul Ciugarin a incercat sa se opereze in Bucuresti. Dupa promisiuni indelungate si multi bani cheltuiti, medicii i-au spus ca nu se poate. A venit in Italia, mai mult mort decat viu, iar medicii de la Novara, printre care si un specialist roman, l-au salvat.

In aceeasi clinica se afla si o romanca de 36 de ani. Ca sa nu-si sperie rudele, femeia le-a spus ca vine in Italia in vacanta. Medicii cardiologi din Romania i-au recomandat sa nu faca operatia asta in tara. Oricunde, dar nu in Romania, i-au spus.

Multi dintre pacienti merg in Italia pentru ca sunt ingrijiti si de specialisti romani. Clinica are sase-sapte medici romani si doi-trei bursieri din Romania, plus aproximativ 30 asistenti medicali romani, ceea ce inseamna 20% din personal.

Teoretic, pacientii romani se pot trata in strainatate cu banii Casei de Sanatate. Pentru asta au nevoie de un dosar, care sa ateste ca respectiva afectiune nu poate fi tratata in Romania sau ca le pune viata in pericol.

Pana la urma, bolnavii achita singuri nota de plata, pentru ca nu reusesc sa obtina de la Casa Nationala de Asigurari aprobarea pentru decontarea cheltuieilor. Pentru acesti oameni, sanatatea are un pret concret, care incepe de la 4.000 de euro, cat costa cea mai simpla interventie.


VIDEO PROTVPLUS.RO