Sute de romani, privati de ingrijiri medicale la domiciliu. Nu sunt bani
Suntem prea saraci ca sa ne ajutam bolnavii ce sufera de maladii grave sa-si duca viata cu demnitate. Din lipsa de fonduri, sute de pacienti aflati in faze terminale sunt privati de ingrijirile medicale la domiciliu.
Stau la cozi cu orele ca sa se treaca pe listele de asteptare si cei mai norocosi dintre ei primesc banii pentru zece zile de tratament dintr-un an intreg.
Pentru un cuplu cosmarul a inceput in urma cu doua luni cand barbatul a fost diagnosticat cu cancer intr-un stadiu avansat. Dupa ce Casa de Asigurari din Iasi i-a aprobat doar de zece zile de tratament la domiciliu, in loc de 90 la cate ii da dreptul legea, sotia lui nu a renuntat si a depus un nou dosar in care cerea ajutor. Cererea a fost respinsa insa.
"Sunt zeci, poate sute de pacienti care isi traiesc drama ultimelor zile de viata. Iar multi mor inainte de a mai primi aceste ingrijiri medicale la domiciliu", spune Laura Olariu, reprezentant firma de ingrijiri.
La toate acestea, autoritatile au un singur raspuns.
"Este principiul listei de asteptare care exista peste tot in Europa. In tarile alea bogate exista liste de asteptare, in Romania sa nu existe deloc?", sustine Iulian Serban, presedinte CJAS Iasi.
Si situatia este la fel peste tot in tara. La Brasov, de pilda, un pacient de 79 de ani duce pe picioare sase boli cumplite. Locuieste singur si, daca n-ar trece pe la el ingrijitorii unei fundatii, ar muri cu zile.
Cei mai multi bolnavi nici nu stiu ca au dreptul legal de a fi ingrijiti la domiciliu. La externarea din spital medicii uita sa-i informeze. Si, oricum, din putinii care se duc totusi sa depuna cereri la Casa de Asigurari, multi sunt descurajati de permanenta "lipsa de fonduri".
Citeste si:
Biblia ateilor, "cartea sfanta" care da peste cap crestinismul
Are 9 ani si ar putea sa-i ia oricand locul lui Whitney Houston. VIDEO