Cum va functiona coplata "intre 5 si 10 lei". Masura va fi impusa de la 1 aprilie in toate spitalele

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Duminica 24 Martie 2013 07:16
Data publicarii: Joi 21 Martie 2013 09:08
Categorie: Social

Fara nici o pacaleala, de la 1 aprilie toti pacientii din Romania vor plati la externarea din spital intre 5 si 10 lei. Dupa ani de dezbateri, ministerul Sanatatii a anuntat ca va introduce coplata in sistemul de sanatate, spre supararea pacientilor.

"Oricum venim la spital cu plasa de medicamente, de ce sa mai dam si bani in plus", intreaba ei revoltati.

5 lei minimum, 10 lei maximum. Atat vor plati pacientii la fiecare externare din spital, indiferent ca stau 3 zile la tratament sau doua saptamani. Prin introducerea coplatii, ministrul vrea sa descurajeze internarile fictive si sa atraga mai multi bani pentru spitale.

Eugen Nicolaescu: "Toate internarile de urgenta sunt scutite de la plata, la fel si cronicii, gravidele, pensionari, copiii pana in 18 ani."

Nivelul coplatii va fi stabilit de fiecare spital in parte, fara sa fie depasita limita impusa de minister. Se ia si in calcul nivelul de performanta. La un spital de urgenta coplata ar putea fi de 10 lei, iar la unul municipal de 7 lei. Si tot pe acest principiu se vor modifica si sumele decontate de casa de asigurari spitalelor pentru fiecare caz rezolvat. Mai multi bani vor primi la final spitalele de urgenta, care pot trata cazuri complexe.

Spitalul Floreasca de pilda, ar urma sa primeasca 1800 de lei, cu aproape 200 de lei mai mult pentru fiecare caz rezolvat. In schimb, un spital municipal va primi doar 1400 de lei pentru acelasi pacient. Noile modificari din sanatate care intra in vigoare de la 1 aprilie, odata cu aplicarea noului contract cadru, lovesc si in sistemul privat.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu: "Daca un privat duce un pacient la stat pentru a rezolva ceea ce el a stricat, va plati".

In plus, unitatile private vor mai putea face contracte cu casele de asigurari de stat doar pentru 5% din totalul paturilor din tot judetul. In judetul Timis, de exemplu, unde sunt inregistrate 5137 de paturi, doar 257 de locuri mai revin spitalelor private.

Tot in sistemul privat, ministrul Sanatatii impune si linii de garda permanente. Toate sumele colectate, pentru care pacientii vor primi chitanta, vor ramane la bugetul institutiilor sanitare. Astfel la Institutul Fundeni care are 60.000 de pacienti anual s-ar strange la o coplata de 10 lei, 600.000 de lei, iar la spitalul judetean Ilfov, 220.000 de lei. Ramane insa de vazut daca banii vor fi investiti in spital sau daca vor completa salariile mici ale doctorilor.

Pe de alta parte reprezentantii spitalelor spun ca doar ratia zilnica de mancare pentru un bolnav este de 10 lei, asa ca nu s-ar putea cumpara mare lucru din acesti bani.

Nicolaescu a mai declarat ca medicii de familie vor primi 50% pentru pacientii inscrisi pe liste si 50% pentru servicii. El a precizat ca in Contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2013-2014 aprobat de Guvern sunt trecute si categoriile de pacienti exceptati de la coplata.

Soferii care au platit taxa auto,dar nu si-au inscris masina n-au scapat de drumuri si de cheltuieli
Soferii care au platit taxa auto,dar nu si-au inscris masina n-au scapat de drumuri si de cheltuieli
VIDEO PROTVPLUS.RO
vlad aexandrescu, copii lui irod, arte, orfelinate,
"Copiii lui Irod". Descoperirea unui parlamentar în orfelinatele din România
Boala cumplită cu care se luptă de 12 ani Alina. Singura soluție vine din străinătate
Organizatorii ”Neversea” caută voluntari. Ce condiții trebuie să îndeplinească tinerii
Primele căpșuni românești au apărut în piețe. Prețurile fixate de fermieri
Flori puse de localnici în gropile unui drum, în semn de protest: ”A băgat țara în noroi”
Achim Rietze este Preşedintele Juriului Romanian Effie Awards 2019
Gabriel Balacean
Povestea băiatului care trăiește cu o boală rară. SMS la 8828 cu textul Gabriel
Furtuna din mare a scumpit peștele de Florii. Pescarii au avut capturi de 3 ori mai mici
Șuberek, pleșcavița sau palanete. Noile mâncăruri stradale preferate de români
Mii de oameni din toată țara au participat la pelerinajul de Florii
Bucureştenii vor putea închiria trotinete electrice. De ce sunt mai rapide ca maşinile
Imagini greu de privit. Ce au găsit inspectorii ANPC într-un magazin, înainte de Florii