Cum va functiona coplata "intre 5 si 10 lei". Masura va fi impusa de la 1 aprilie in toate spitalele
Fara nici o pacaleala, de la 1 aprilie toti pacientii din Romania vor plati la externarea din spital intre 5 si 10 lei. Dupa ani de dezbateri, ministerul Sanatatii a anuntat ca va introduce coplata in sistemul de sanatate, spre supararea pacientilor.
"Oricum venim la spital cu plasa de medicamente, de ce sa mai dam si bani in plus", intreaba ei revoltati.
5 lei minimum, 10 lei maximum. Atat vor plati pacientii la fiecare externare din spital, indiferent ca stau 3 zile la tratament sau doua saptamani. Prin introducerea coplatii, ministrul vrea sa descurajeze internarile fictive si sa atraga mai multi bani pentru spitale.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Eugen Nicolaescu: "Toate internarile de urgenta sunt scutite de la plata, la fel si cronicii, gravidele, pensionari, copiii pana in 18 ani."
Nivelul coplatii va fi stabilit de fiecare spital in parte, fara sa fie depasita limita impusa de minister. Se ia si in calcul nivelul de performanta. La un spital de urgenta coplata ar putea fi de 10 lei, iar la unul municipal de 7 lei. Si tot pe acest principiu se vor modifica si sumele decontate de casa de asigurari spitalelor pentru fiecare caz rezolvat. Mai multi bani vor primi la final spitalele de urgenta, care pot trata cazuri complexe.
Spitalul Floreasca de pilda, ar urma sa primeasca 1800 de lei, cu aproape 200 de lei mai mult pentru fiecare caz rezolvat. In schimb, un spital municipal va primi doar 1400 de lei pentru acelasi pacient. Noile modificari din sanatate care intra in vigoare de la 1 aprilie, odata cu aplicarea noului contract cadru, lovesc si in sistemul privat.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu: "Daca un privat duce un pacient la stat pentru a rezolva ceea ce el a stricat, va plati".
In plus, unitatile private vor mai putea face contracte cu casele de asigurari de stat doar pentru 5% din totalul paturilor din tot judetul. In judetul Timis, de exemplu, unde sunt inregistrate 5137 de paturi, doar 257 de locuri mai revin spitalelor private.
Tot in sistemul privat, ministrul Sanatatii impune si linii de garda permanente. Toate sumele colectate, pentru care pacientii vor primi chitanta, vor ramane la bugetul institutiilor sanitare. Astfel la Institutul Fundeni care are 60.000 de pacienti anual s-ar strange la o coplata de 10 lei, 600.000 de lei, iar la spitalul judetean Ilfov, 220.000 de lei. Ramane insa de vazut daca banii vor fi investiti in spital sau daca vor completa salariile mici ale doctorilor.
Pe de alta parte reprezentantii spitalelor spun ca doar ratia zilnica de mancare pentru un bolnav este de 10 lei, asa ca nu s-ar putea cumpara mare lucru din acesti bani.
Nicolaescu a mai declarat ca medicii de familie vor primi 50% pentru pacientii inscrisi pe liste si 50% pentru servicii. El a precizat ca in Contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2013-2014 aprobat de Guvern sunt trecute si categoriile de pacienti exceptati de la coplata.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, medici, guvernul româniei, sanatate, coplata, Eugen Nicolaescu,
Dată publicare:
21-03-2013 09:08