Surf indoor si tunel de vant, la Chitila. Trei romani si un francez le pregatesc o surpriza pasionatilor de senzatii tari
Ce-ati zice de o partida de surf pe valuri uriase la Chitila? Va fi posibila, din toamna, spun trei investitori romani si un francez care au pornit o constructie pentru ca amatorii de senzatii extreme sa aiba unde sa-si potoleasca nevoia de distractie.
De exemplu, oricine va putea trai nebunia unui salt cu parasuta in primul tunel de vant de la noi. Tehnologia folosita pentru complexul de 9 milioane de euro este suta la suta romaneasca, facuta in fabrici din Craiova, Brasov, si Bucuresti.
Intr-un tunel de vant oamenii par ca sfideaza gravitatia. Viteza aerului in camera de zbor este de 290 de kilometri pe ora, echivalenta cu cea pe care o ating parasutistii in timpul salturilor de la mare altitudine.
Constructia de la Chitila a inceput in vara anului trecut. Cea mai mare provocare pentru ingineri a fost camera in care va fi motorul racit cu perna de apa. Daca ar fi fost in forma de cub, ar fi cedat presiunii, asa ca zidurile de doi metri grosime au fost facute in forma de 8.
"Forma de 8 a fundatiei speciale este data pentru a conferi rezistenta presiunii exterioare. Au fost doi factori care au determinat forma aceasta. In primul rand presiunea apei si doi, cantitatea de material foarte mare pe care am excavat-o", spune Andrei Ion, project manager
"In fata mea, la doar 10 metri de aici, peste cateva luni voi putea simula un salt cu parasuta intr-un tunel de vant, primul de acest fel din Romania. Deocamdata stau in fata unei gropi, celei mai mari de acest fel, din Romania, de 20 de metri adancime si 46 de metri deschidere. Ei bine, aici va exista o instalatie de 90 de tone, inima acestui tunel de vant, construita special pentru acest centru de agrement", relateaza Mihai Peticila, corespondent ProTV.
Dimensiunile gropii sunt comparative cu ale unui bloc de 7 etaje. Cea mai importanta piesa de aici e motorul de 20 de tone. A fost proiectat si asamblat in cateva luni, la Craiova.
"Motorul este cu turatie variabila, intre 250 si 428 de rotatii pe minut. Este vorba de un ,motor vertical, asincron, cu rotorul in scurtcircuit, cu puterea de 1.600 de kW", spune Gheorghe Diaconu, inginer proiectant.
Tehnologia si aparatura din piscina speciala de surf in interior este pusa la punct cu ajutorul unor ingineri Bucuresti. Valurile vor putea fi reglate in functie de experienta si varsta celui care e pe placa.
"Sporturile rare, pline de adrenalina sunt din ce in ce mai cautate la nivel mondial, iar noi ne-am dorit sa le aducem si in Romania", spune Andrei Ion, project manager.
Pe langa tunel de vant si surf indoor, complexul care ar trebui finalizat pana in toamna, mai are si o piscina semiolimpica.