Suntem pe ultimul loc la capitolul fonduri primite de la UE. Cu ce solutii vine Leonard Orban

21-09-2011 19:12

Cel mai nou ministru al tarii, Leonard Orban, nu are timp sa se acomodeze cu functia. El trebuie sa gaseasca solutii de urgenta, pentru ca suntem pe ultimul loc la capitolul fonduri primite de la Uniune.

Ministerul Afacerilor Europene are de rezolvat probleme uriase de care depinde soarta a milioane de romani.

Pentru 200 de metri de drum comunal si un podet afectate de inundatiile de anul trecut, domnul primar din Babana, Arges, a scris poate mai mult decat in liceu. Poate, poate o primi si el bani europeni pentru comuna.

"Patru dosare de 400 de file pentru reabilitarea a 200 de metri. Ne-am apucat sa facem documentatia. Ne-am impotmolit cand ne-au cerut studiu de fazabilitate, studiu geo, studiu topo. Aceste studii, plus proiectarea, ma duc la 600 de milioane de lei vechi", spune primarul.

Pana la urma, acesta a renuntat, dand vina pe birocratie. A reparat drumul si podul cu banii oamenilor. Daca i-ar fi luat de la Bruxelles, ar fi trebuit sa justifice fiecare eurocent.

In Timis, Virgil Bunescu s-a zbatut sa obtina o finantare europeana de aproape doua milioane de euro pentru modernizarea unei mori. Proiectul a fost floare la ureche pe langa problemele pe care avea sa le intampine ulterior.

"Contractul de finantare este semnat din 17 mai 2009. De atunci si pana acum nu am reusit sa asigur cofinantarea. Bancile sunt circumspecte in a acorda co-finantarea, desi fondurile europene vin, contractele sunt semnate", sustine patronul.

Cazul lui Virgil Bunescu arata ca, de cele mai multe ori, e mai greu sa te descurci cu romanii tai de acasa, fie ei si angajatii bancilor, decat sa-i convingi pe europeni sa-ti dea cateva milioane de euro.

Sunt mii de oameni care se lovesc zi de zi de toate aceste bariere. Cel care va trebui sa le dea o mana de ajutor tocmai si-a inceput mandatul de ministru al Afacerilor Europene.

"Eu sunt absolut realist! Nu cred ca putem veni cu solutii miraculoase. Nu ma astept ca peste noapte lucrurile sa se imbunatateasca", a precizat Orban.

Co toate acestea, Orban are planuri mari: proceduri mai putin stufoase, termene clare, birocratie redusa. Dar si piedicile sunt pe masura: functionarimea "corupta si incompetenta", cum a descris-o chiar presedintele Traian Basescu.

De reusita ministrului Orban depind pana la urma si soarta satenilor din Babana, Arges, sau locurile de munca pe care le creaza un patron ca domnul Virgil de la Timis.

De fapt, viata fiecaruia dintre noi ar putea fi mai buna cu banii europeni.


VIDEO PROTVPLUS.RO